Nestárnoucí klasika: Jak na skvělé vepřo knedlo zelo, vývar i štrúdl

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Zvyk zasednout k nedělnímu obědu se k naší škodě poněkud vytrácí. Jelikož ale patří k nejhezčím rodinným i společenským zvyklostem, proč ho neoživit? Trojice klasických českých receptů už čeká!

Nestárnoucí klasika: Jak na skvělé vepřo knedlo zelo, vývar i štrúdl

Hovězí polévka s nudlemi a játrovými knedlíčky

Na 4-6 porcí, příprava: 3 1/2 hodiny

750 g hovězího žebra, 40 g hovězích jater, 40 g žampionů nebo hříbků, kořenová zelenina (50 g mrkve, 60 g petržele, 30 g celeru) + na vložení do polévky, 20 g másla, 40 g cibule, celý černý pepř, vařené nudle a hladkolistá petrželka k podávání, sůl. Na játrové knedlíčky: 100 g hovězích nebo telecích jater, 20 g cibule najemno pokrájené, 40 g sádla, 1 vejce, 1 stroužek česneku - rozetřený, 2 housky pokrájené na kostičky, 125 ml mléka, strouhanka, petrželka, pepř a sůl na dochucení

Maso vložte do 2 l studené vody a zvolna přiveďte k varu. Stáhněte oheň a nechte probublávat asi 2 hodiny. Pak přidejte játra, koření, houby a očištěnou kořenovou zeleninu. Znovu přiveďte k varu, stáhněte oheň a mírným varem nechte táhnout ještě 30 minut až hodinu. Čím pomaleji vaříte, tím čistší bude vývar. Vývar sceďte, nechte vychladnout a odstraňte tuk usazený na povrchu.

Játra na knedlíčky pomelte. Cibulku osmažte na sádle, nechte vychladnout a pak utřete s vejcem, přidejte játra, sůl, majoránku, česnek, v mléce namočené, vymačkané pečivo, petrželku osolte a opepřete. Promíchejte, případně dohustěte strouhankou. Tvořte knedlíčky, vařte je asi 5 minut ve vroucí osolené vodě a pak je vložte do polévky spolu s vařenými nudlemi a na másle osmaženou pokrájenou kořenovou zeleninou. Ozdobte petrželkou.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Triky našich babiček: Jak snadno a rychle vyčistit připálené hrnce a pekáče

Dnes | Stačí jen chvilka nepozornosti během vaření či ohřívání a dno kastrolu pokryje hnědá až černá…

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak vybrat fakt zralý meloun

Včera | Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle…

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

23. 7. | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

22. 7. | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…