Novou metropolí labužníků je Tokio

Nejnovější Měkkou milovníků dobrého jídla je Tokio, stojí černé nabílém v nejnovějším oprůvodci nejlepšími restauracemi světa, který vydává již přes sto let francouzská společnost Michelin. Hlavní město Japonska tak předstihlo Paříž, Londýn a New York.

Osm proslulých tokijských restaurací získalo nejvyšší ocenění Michelinu, z toho jsou dva exkluzivní podniky specializované na suši, které mají maximálně 12 míst pro hosty. Mezi osmičkou oceněných šéfkuchařů není jen jeden Japonec. Zvlášť oceňované je mistrovství tří šéfkuchařů, kteří připravují mezi labužníky slavnou, ale prudce jedovatou rybu fugu tak, aby její konzumace proběhla bez negativních následků.

Pro Japonce samotné není jejich vítězné tažení světovými kuchyněmi nic výjimečného. Prvottřídní jídlo je jejich národní posedlostí a v Tokiu je největší rybí trh na světě. O kulinářství v zemi vycházejícího slunce pojednávají desítky specializovaných časopisů a zhruba polovina večerního vysílacího času japonských televizních kanálů je věnována právě jídlu.

Doporučujeme

Články odjinud