Maminka.czPeníze a kariéra

Nový občanský zákoník a rodina: co je nového

Dagmar Štoudková 6.  2.  2014
Nový občanský zákoník a rodina: co je nového
Od 1. ledna 2014 platí nový občanský zákoník a změny se dotkly i rodiného práva. Tvůrci se snažili o snažší porozumění změnami formulace, zavedli nové instituty a některé pozapomenuté oživili. Podívejte se, jak nový rodinný zákoník vypadá a co z finančního hlediska přináší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Příjmy

Nově má manžel právo na informace o příjmech, stavu jmění a stávajících i uvažovaných pracovních, studijních a podobných činnostech druhého manžela. Při volbě v pracovních, studijních a podobných činnostech má manžel povinnost brát zřetel na zájem nejbližší rodiny – nezletilé děti a druhého manžela.

Vybavení domácnosti

Když chce manžel prodat například lednici, televizi či jinou věc nezanedbatelné hodnoty ze společné domácnosti, potřebuje k tomu souhlas druhého. V případě nesouhlasu se jedná o neplatné právní chování prodávajícího manžela.

Rodinný závod

Inspiraci tvůrci čerpali v italském občanském zákoníku. V rodinném závodě pracuje několik členů rodiny, vlastníkem je jen jeden z nich. Rozhodne-li se vlastník rodinný závod prodat, potřebuje k tomuto rozhodnutí souhlas všech zúčastněných většinou hlasů, protože se jedná o zdroj obživy. Sám rozhodnout nemůže.

Nejsou-li práva a povinnosti stanoveny smlouvou, nemohou vám být vaše práva podle nového zákoníku upřena. Jako člen rodinného závodu se podílíte na provozu závodu i na zisku.

Příklad: Vnučky pomáhají celé léto a o víkendech dědečkovi na vinohradu. Rády by si něco koupily na sebe, ale rodiče jim nedávají kapesné, tak poprosí dědu, aby jim za výpomoc něco dal. Jenže ten nemá pocit, že by jim musel něco dávat, proto by mohly podle současné právní úpravy nárokovat bezdůvodné obohacení. Podle NOZ se bude aplikovat rodinný závod.

Majetek manželů – veřejný seznam

Ve starém i novém zákoníku vyžadují smlouvy, kterými se mění režim společného jmění
manželů, formu notářského zápisu. Nový zákoník počítá se zavedením veřejného seznamu. Do veřejného seznamu se budou zapisovat smlouvy o modifikaci majetkového režimu, pokud to v nich bylo ujednáno, jinak na žádost obou manželů. Zapisována budou i soudem zaslaná rozhodnutí o manželském majetkovém režimu. Zveřejněním ve veřejném rejstříku se smlouva stává účinnou vůči třetím osobám.

Bydlení manželů

Nový zákoník zavádí také ochranná ustanovení k bydlení rodiny.

Příklad 1:Manžel, manželka a jejich děti bydlí v bytě, se kterým má právo nakládat jen manžel, protože je jeho vlastníkem. Manžel nesmí bez písemného souhlasu manželky byt prodat nebo k bytu zřídit právo, jehož výkon by byl neslučitelný s bydlením rodiny. To je možné jen v případě, zajistí-li manžel rodině po všech stránkách obdobné bydlení s bydlením dosavadním.

Příklad 2: Manželé mají společné nájemní právo k bytu, v němž bydlí spolu se svými dětmi. Manžel se rozhodne bez písemného souhlasu manželky nájem ukončit. Manželka se proto může dovolat neplatnosti tohoto právního jednání manžela.

Zdroj: FinExpert.cz

Témata: Peníze a kariéra, Zákon, Obohacení, Žák, Společné jmění, Občanský zákoník, Nový zákon, Jmění