Nový trend: Nábytek z Číny

Nový trend: Nábytek z Číny

Stále více specializovaných obchodů dnes nabízí orientální, zejména čínský nábytek. Není divu, že zájem o něj vzrůstá.

Původní, historický nábytek z období Ming můžete dnes nalézt leda v muzeu, ale šikovní čínští výrobci se naučili vyrábět velmi zdařilé repliky historických kousků, často s využitím původních výrobních postupů. Dá se tak zařídít celý byt, ale i jeden či dva s citem umístěné kousky dokáží výrazně projasnit atmosféru. Proč je čínský nábytek tak v kurzu?

1. Je prostorově úsporný I když čas nábytkových stěn a sedacích souprav velikosti tankeru je už za námi, stále mají někteří výrobci nábytku pocit, že více znamená lépe. Čínský nábytek je maximálně úsporný a zabere jen tolik místa, kolik je nezbytně nutné.

2. Je z kvalitních materiálů Žádná dřevotříska, žádné náhražky. Výrobky jsou obvykle z masivního dřeva, nejčastěji jilmového.

3. Je lehký Jilmové dřevo je mimořádně lehké a přitom pevné. K přestěhování i poměrně velké skříně už nemusíte zvonit na sousedy.

4. Je levný Mezi čínskými výrobci zuří tvrdý konkurenční boj, který stačuje ceny dolů. I když za vámi výrobek putoval přes půl zeměkoule, stále je jeho cena vzhledem ke kvalitě materiálu a celkovému designu velice výhodná.

5. Je neobyčejný Design čínského nábytku se vyvíjel v čase (od nejstaršího dob) i prostoru (od chudšího severu k bohatšímu jihu). Od jednoduchosti k bohaté zdobenosti a náročné dřevořezbě. Mnohé kousky jsou zdobeny lakováním a kresbami v orientálním stylu. Už samotný pohled na ně uklidňuje.

6. Je tajemný

7. Je vyrobený s ohledem na feng-šuej Staří Číňané dobře ovládali umění proudění energie v prostoru a harmonických vztahů mezi předměty. Toto učení zvané feng-šuej se promítlo i do tvarosloví tamního nábytkového designu.

8. Je nadčasový Podívejte se, čím jsme si zařizovali byt před patnácti lety. Dnes tento nábytek plní bazary a nikdo o něj a ni okem nezavadí. Přitom ve své době to byl samozřejmě poslední výkřik módy. A tak to bude pořád. Orientální nábytek má však tvar prověřený staletími, s patinou získává na ceně, je nadčasový a nebudete se za něj stydět ani za padesát let.

K ilustraci byly použity fotografie z webového obchodu Odaliska, www.odaliska.cz



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

Doporučujeme

Články odjinud