Nudle nejsou jen pasta: 5 těstovinových receptů

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Těstoviny milujeme. Ve všech podobách. Nechte se unést jejich harmonickými kombinacemi, které nabízí mezinárodní kuchyně!

Nudle nejsou jen pasta: 5 těstovinových receptů

Itálie: Těstoviny s ančovičkami a brokolicí

4 porce příprava: 20 minut

300 g těstovin, sůl a pepř, 3 lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 brokolice – klasická a s dlouhým stonkem, 8 nakládaných ančoviček, drcený hřebíček, 40 g strouhanky 40 g parmazánu Těstoviny uvařte ve větším množství osolené vody na skus. Na olivovém oleji orestujte nasekanou šalotku s česnekem. Přidejte hlavičky brokolice, scezené ančovičky, drcený hřebíček a krátce duste, dokud brokolice nezměkne. Smíchejte s uvařenými těstovinami. Dochuťte solí, pepřem, zasypejte strouhankou a nastrouhaným parmazánem.

Francie: Zapečená kolínka se šunkou a žampiony

4 porce příprava: 50 minut

50 g másla, 300 ml smetany 33%, 100 g parmazánu, 2 žloutky, 600 g kolínek, 2 šalotky, 250 g šunky v celku, 250 g žampionů, sůl a pepř, hrst sušeného tymiánu, 1 lžíce mleté papriky

Na polovině rozehřátého másla při nízké teplotě povařte smetanu, vmíchejte nastrouhaný parmazán a odstavte. Za občasného míchání nechte vychladnout a poté vmíchejte žloutky. Těstoviny uvařte podle návodu na skus. Mezitím na zbylém másle orestujte nasekanou šalotku, na kostičky nakrájenou šunku a na plátky nakrájené žampiony. Dochuťte solí, pepřem, vmíchejte tymián, mletou papriku a uvařené těstoviny. Vymažte zapékací formu, vložte do ní těstoviny a zalijte smetanovou směsí. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 30 minut.

Maroko: Králík s nudlemi na marocký způsob

4 porce příprava: 45 minut

1 králík, 400 g rýžových nudlí, 50 g loupaných mandlí, 50 g rozinek, 4 cibule, 1 lžička strouhaného zázvoru, špetka šafránu, plocholistá petrželka, 1 l králičího nebo zeleninového vývaru, 50 g másla, 3 lžíce oleje, sůl a pepř

Ve velkém hrnci rozehřejte 1 lžíci oleje a 20 g másla, ze všech stran dozlatova zprudka orestujte naporcovaného, osoleného a opepřeného králíka. Na zbývajícím másle a oleji orestujte nasekanou cibuli, asi 5 minut (nesmí příliš zhnědnout). Potom přidejte králíka, oloupané mandle, rozinky, nastrouhaný zázvor, šafrán a polovinu nasekané petrželky. Duste při nižší teplotě doměkka, podle potřeby podlévejte vývarem. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nudlemi uvařenými podle návodu.

Španělsko: Paella se slávkami a sépiovými kroužky

4 porce příprava: 30 minut

400 g těstovinové rýže, 5 lžic olivového oleje, 2 šalotky, 2 řapíky celeru, sůl a pepř, 200 ml bílého vína, 200 ml zeleninového vývaru, 1 kg slávek, 800 g sépiových kroužků, 1 cibule, 2 hřebíčky, hrst petrželky, 1 citron

Těstovinovou rýži uvařte podle návodu na skus. Na oleji orestujte nasekanou šalotku spolu s řapíkatým celerem, osolte, opepřete a podlijte vínem. Nechte odpařit alkohol a poté přidejte vývar, očištěné slávky a poduste asi 3 až 5 minut, dokud se slávky neuvaří a neotevřou. Slávky vyjměte a vývar sceďte. Na oleji zprudka orestujte osolené, opepřené a v oleji a citronu naložené sépiové kroužky. Na zbylém olivovém oleji orestujte cibulku, přidejte uvařenou rýži, hřebíček a podlijte trochou scezeného vývaru z mušlí. Přidejte nasekanou petrželku, slávky, sépiové kroužky, dochuťte citronem a prohřejte.

Asie: Polévka s hovězím masem a nudlemi

4 porce příprava: 30 minut

2 lžíce oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 zralá rajčata, 1 kulička nového koření, 3 cm dlouhý kořen zázvoru, 2 lžíce octa, 2 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce krupicového cukru, 1–2 saláty (zelí), pak choi udon nudle, 1 l hovězího vývaru, 250 g hovězího na polévku, 1 jarní cibulka, hrst čerstvého koriandru, sůl

Na pánvi na oleji orestujte nasekanou cibuli, česnek, přidejte blanšírovaná, oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata. Vmíchejte nové koření, oloupaný a nastrouhaný zázvor, ocet, sójovou omáčku, dochuťte cukrem a solí. Vařte 5 minut. Přidejte na plátky nakrájené pak choi a nudle, zalijte vývarem a vařte 3 minuty. Za stálého míchání na jiné pánvi na oleji orestujte plátky masa. Přesuňte ho do misek, zalijte polévkou a dochuťte lístky koriandru a jarní cibulkou.

Další články z rubriky

Nejen pro bioženy: Kompostovat můžete i v bytě díky vermikompostéru

Nejen pro bioženy: Kompostovat můžete i v bytě díky vermikompostéru

Dnes | Naučíme vás, jak na vermikompostování. Ušetříte za odvoz odpadu a k tomu zdarma získáte…

Hortenzie jsou jedny z nejkrásnějších rostlin. Jak je pěstovat?

Hortenzie jsou jedny z nejkrásnějších rostlin. Jak je pěstovat?

25. 6. | Hortenzie se svými kulovitými květy vykvétají celou škálou barev. Některé připomínají středověký…

Jak si vyrobit originální koš z obyčejného lana. Bez šití!

Jak si vyrobit originální koš z obyčejného lana. Bez šití!

24. 6. | Je elegantní a praktický. Uložit do něj můžete klubíčka vlny, hračky, deku k televizi, různé…

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

Jak zamrazit bylinky, aby i v zimě měly barvu a chuť? Použijte olej

23. 6. | Na brambory, do polévek, omáček, pomazánek… Čerstvé bylinky dodají jídlu šmrnc a aroma. Ne každý z…