Postupem času se brambory objevovaly na talířích strávníků stále častěji a šéfkuchaři vyhlášených restaurací museli neustále vyhledávat nové a nové způsoby jejich úpravy. Tak došlo i na smažené bramborové lupínky – i když úplnou náhodou.
První bramborové chipsy totiž připravil kuchař indiánského původu, který se jmenoval George Crum a pracoval v jednom elegantním hotelu v Saratoga Springs ve státě New York. Jednoho dne měl velmi nepříjemného a neustále nespokojeného hosta Cornelia Vanderbilta, krále železnic, který si neustále stěžoval na to, že jeho opečené brambory nejsou nakrájené na dostatečně tenké plátky a několikrát je také kuchyni vrátil. Když toho měl šéfkuchař akorát tak dost, rozhodl se, že nepříjemnému hostovi „zavaří“. S velkou obratností nakrájel brambory na tenounké plátky a velmi krátce je osmažil ve velmi horkém tuku, až byly křupavé a zlatavě hnědé. Jeho žert však měl nečekané následky – tenké, křupavé lupínky měly ohromný úspěch! Od té doby uplynula spousta času a dnes se využívá nejmodernější technologie, ale na základní receptuře se nic nezměnilo – chipsy se stále vyrábějí z brambor a rostlinného oleje.
Bohemia Chips
Snad neexistuje člověk, který by neznal značku Bohemia Chips, která je na českém trhu již od roku 1983. Známost této značky je dokonce na úrovni 90% české populace a spotřebitelé ji vnímají nejen jako značku tradiční, ale jako stabilně kvalitní, oblíbenou, s dobrým poměrem ceny a kvality.
Které brambory se hodí pro výrobu Bohemia Chips?
Vše začíná již na poli – alfou a omegou výroby chipsů je výběr té nejvhodnější odrůdy brambor. Výrobce brambůrků Bohemia Chips zaměstnává experty, kteří zabezpečují nákup a množení vhodných odrůd a zároveň kontrolují vše od výsadby až po sklizeň. U používaných brambor je totiž důležité stále udržovat špičkovou kvalitu, aby vyhovovaly těm nejvyšším nárokům. V současné době se využívá služeb vybraných 39 českých dodavatelů brambor. Nejranější brambory jsou pěstovány v regionu jižní Moravy a Polabí. Hlavní sklizeň brambor určených ke skladování je v oblastech bývalých okresů Tábor, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Benešov a Žďár nad Sázavou. Z celkového počtu 131 odrůd brambor pěstovaných v České republice se pro výrobu bramborových lupínků hodí pouze 11.
Po několika přísných kontrolách v průběhu vegetace se brambory přivážejí přímo z pole do klimatizovaných skladových hal vybudovaných speciálně k tomuto účelu. Zde se brambory mají „jako v bavlnce“ – teplota vzduchu je řízena počítačem a udržována na optimální teplotě tak, aby brambory zůstaly v té nejlepší formě po celou dobu uskladnění. Dále se průběžně měří obsah cukru a škrobu, který má největší vliv na kvalitu finálního produktu. Ve výrobních provozech se hlízy dále třídí, myjí, strojově jemně loupají a znovu jsou podrobovány přísným prohlídkám. Všechny kusy, které neodpovídají vysokým požadavkům, se právě v tuto chvíli odstraní.
Výrobní proces Bohemia Chips
Brambory, které obstály při kontrolách, mohou postoupit do krájecího stroje. Ten je krájí na tenké plátky, aby vznikly obzvláště křupavé chipsy. Aby byla zaručena stále stejná úroveň kvality, nože v krájecím stroji se minimálně každé dvě hodiny mění. Různé druhy chipsů jsou krájeny na různě silné plátky – nejtenčí jsou Bohemia Chips, o něco silnější jsou třeba Tradiční České brambůrky Bohemia určené vyznavačům klasické bramborové chuti.
Před cestou do fritézy se tenké bramborové plátky ještě jednou důkladně opláchnou, aby se odstranil škrob, který zůstal na povrchu. Na smažení používáme kvalitativně hodnotný palmový olej s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin. Během procesu smažení se neustále přidává čerstvý olej, takže nemůže dojít k jeho přepálení. Nakonec chipsy putují jako zlatý koberec z fritézy, přičemž se znovu kontroluje kvalita nyní již usmažených brambůrků. Mezi kontrolní zařízení patří mimo jiné i speciální automatická kamera prohlížející chipsy již ve chvíli, kdy opouštějí fritézu. Vytřídí všechny, které nesplňují vysoké požadavky na kvalitu.
V tuto chvíli jsou lupínky krásně teplé a tak křupavé, že se téměř rozplývají na jazyku. Sůl nebo lahodné koření je nanášeno v rotujícím bubnu, kde jsou jím brambůrky poprášeny a pořádně promíchány, aby se aroma rovnoměrně rozdělilo. Dnes existují chipsy s nekonečným množstvím nejrůznějších chutí – od klasických „slaných“ až po netradiční jako je „hovězí na cibulce“ nebo „uzené s křenem“. Klasické slané brambůrky ale patří mezi favority.
Ještě před balením jsou brambůrky schlazeny, aby po zabalení byly sáčky pěkně nafouknuté.
Hotové lupínky se poté opatrně přepravují pomocí automatické linky do speciálních balicích automatů řízených počítačem. Přístroj si nejprve odváží ideální množství výrobku, a to pak vkládá do jednotlivých sáčků. Sáčky určené pro chipsy jsou vyráběny ze speciální metalizované fólie, která dobře izoluje proti vlhkosti, kyslíku a působení světla. Díky ní je zaručeno, že brambůrky zůstanou čerstvé a křupavé, i přestože neobsahují žádné konzervační přísady. Při balení se využívá ochranné dusíkové atmosféry. Jedná se o speciální technologii, která zaručí, že výrobek bude čerstvý ještě za několik měsíců. Naplněné sáčky opět kontroluje automatika – zjišťuje, zda je každé balení dostatečně těsné a plné. Nekvalitní produkty jsou opět vyřazeny a k zákazníkovi se nedostanou.
Celý průběh výroby probíhá pod pečlivou kontrolou laborantů. Kontroluje se vše – kvalita vstupních produktů, teplota vody pro omývání brambor, síla lupínků, kvalita a teplota oleje ve fritéze, koření a samozřejmě také finální produkt. Celkem je v laboratoři provedeno 8 tisíc měření za měsíc. Kvalitu lupínků Bohemia Chips potvrzuje také Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, která jim udělila certifikát kvality.
Věděli jste, že…
1.Na výrobu jedné tuny lupínků je potřeba čtyř tun brambor, protože ty obsahují vysoký podíl vody, která se při výrobním procesu odpaří.
2.Ročně se v jihočeské továrně vyrobí přes 7.500 tun lupínků.
3.74 % české populace si pochutnává na značce Bohemia více než jednou do měsíce.
4.Snadnější je pořídit si chipsy v obchodě než je smažit doma na pánvi. Při domácím smažení nedosáhnete tak vysoké teploty oleje a brambůrky jsou pak mnohem mastnější. Navíc se olej na pánvi přepaluje.
5.Bramborové lupínky jsou vhodné nejen jako pochoutka k vínu, ale hodí se třeba jako příloha k nejrůznějším druhům grilovaných mas.
6.Máte-li doma otevřený sáček s bramborovými lupínky, měli byste jej co nejdříve sníst. Bez ochranné atmosféry totiž chipsy velmi rychle navlhnou a ztratí tak křehkost a chuť.
zdroj: AMI Communications