Oblíbená ingredience - kysané zelí. Vyzkoušejte skvělé recepty!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Je plné vitaminu C, podporuje imunitu a navíc je dokonalou ingrediencí při přípravě tradičních českých specialit. Pochutnáte si na něm ale i jen tak zastudena.

Kysané zelí

na 20 kg - příprava: 3 hodiny + 3 týdny zrání

* 20 kg bílého zelí
* 200 g soli
* 100 g celého kmínu
* 5 cibulí

Zelí očistěte a nakrouhejte. Vložte do velké nádoby, smíchejte se solí a kmínem, občas promíchejte. Zelí za 2 až 3 hodiny pustí šťávu. Pak ho vymačkejte a vložte do kameninové nádoby, šťávu dejte stranou. Zelí upěchujte a nechte 3 týdny v uzavřené nádobě při pokojové teplotě kysat. Přebytečnou šťávu odlévejte nebo přilévejte podle potřeby tak, aby bylo zelí stále ponořené pod hladinou.

Knedlíky se zelím a uzeným

4 porce - příprava: 60 minut

* 10 rohlíků
* 2 lžíce sádla
* 2 červené cibule
* 250 g uzeného masa
* 1 lžička soli a pepře
* plocholistá petržel
* 150 ml plnotučného mléka
* 100 g polohrubé mouky
* 3 vejce

NA DOKONČENÍ:
* 800 g kysaného zelí
* 1 cibule
* 1 lžíce sádla
* sůl a pepř

Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut schnout do trouby při 200 °C. Na pánvi opečte na sádle nasekanou cibuli, přidejte nakrájené uzené a restujte. Dochuťte a přidejte petrželku. Smíchejte s těstíčkem připraveným z mléka, mouky a vajec, přidejte rohlíky a vypracujte těsto. Z něj tvořte koule o velikosti tenisových míčků. Vařte asi 10 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte kysané zelí a poduste. Dochuťte, dejte do formy a navrch položte uvařené knedlíky, zakápněte sádlem a prohřejte v troubě při 180 °C.


Zelný koláč

4 porce - příprava: 40 minut

* 100 g špeku
* 2 červené cibule
* 500 g kysaného zelí
* 1 lžička kmínu
* 1 lžíce medu
* sůl a pepř
* 2 balení listového těsta
* 250 g anglické slaniny

Nadrobno nakrájený špek orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Vmíchejte vyždímané kysané zelí, kmín, med, sůl a pepř a poduste. Do formy rozprostřete první část těsta, poklaďte zelím i na plátky nakrájenou anglickou slaninou a přiklopte druhou částí těsta. Ostrým nožem nakrojte vrchní část, aby se vypařila přebytečná vlhkost. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut.


Zelné placky

4 porce - příprava: 40 minut

* 600 g kysaného zelí
* 250 g sádla
* 100 g škvarků
* 500 g hladké mouky
* 1 lžíce kmínu
* sůl a pepř

Vyždímejte zelí, přidejte sádlo, nasekané škvarky, hladkou mouku, kmín, sůl a pepř. Vypracujte těsto, to vyválejte na zhruba 1 cm silnou placku a vykrajujte formičkou nebo hrnkem placky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

20. 8. | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…