Oblíbená ingredience - kysané zelí. Vyzkoušejte skvělé recepty!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Je plné vitaminu C, podporuje imunitu a navíc je dokonalou ingrediencí při přípravě tradičních českých specialit. Pochutnáte si na něm ale i jen tak zastudena.

Kysané zelí

na 20 kg - příprava: 3 hodiny + 3 týdny zrání

* 20 kg bílého zelí
* 200 g soli
* 100 g celého kmínu
* 5 cibulí

Zelí očistěte a nakrouhejte. Vložte do velké nádoby, smíchejte se solí a kmínem, občas promíchejte. Zelí za 2 až 3 hodiny pustí šťávu. Pak ho vymačkejte a vložte do kameninové nádoby, šťávu dejte stranou. Zelí upěchujte a nechte 3 týdny v uzavřené nádobě při pokojové teplotě kysat. Přebytečnou šťávu odlévejte nebo přilévejte podle potřeby tak, aby bylo zelí stále ponořené pod hladinou.

Knedlíky se zelím a uzeným

4 porce - příprava: 60 minut

* 10 rohlíků
* 2 lžíce sádla
* 2 červené cibule
* 250 g uzeného masa
* 1 lžička soli a pepře
* plocholistá petržel
* 150 ml plnotučného mléka
* 100 g polohrubé mouky
* 3 vejce

NA DOKONČENÍ:
* 800 g kysaného zelí
* 1 cibule
* 1 lžíce sádla
* sůl a pepř

Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut schnout do trouby při 200 °C. Na pánvi opečte na sádle nasekanou cibuli, přidejte nakrájené uzené a restujte. Dochuťte a přidejte petrželku. Smíchejte s těstíčkem připraveným z mléka, mouky a vajec, přidejte rohlíky a vypracujte těsto. Z něj tvořte koule o velikosti tenisových míčků. Vařte asi 10 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte kysané zelí a poduste. Dochuťte, dejte do formy a navrch položte uvařené knedlíky, zakápněte sádlem a prohřejte v troubě při 180 °C.


Zelný koláč

4 porce - příprava: 40 minut

* 100 g špeku
* 2 červené cibule
* 500 g kysaného zelí
* 1 lžička kmínu
* 1 lžíce medu
* sůl a pepř
* 2 balení listového těsta
* 250 g anglické slaniny

Nadrobno nakrájený špek orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Vmíchejte vyždímané kysané zelí, kmín, med, sůl a pepř a poduste. Do formy rozprostřete první část těsta, poklaďte zelím i na plátky nakrájenou anglickou slaninou a přiklopte druhou částí těsta. Ostrým nožem nakrojte vrchní část, aby se vypařila přebytečná vlhkost. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut.


Zelné placky

4 porce - příprava: 40 minut

* 600 g kysaného zelí
* 250 g sádla
* 100 g škvarků
* 500 g hladké mouky
* 1 lžíce kmínu
* sůl a pepř

Vyždímejte zelí, přidejte sádlo, nasekané škvarky, hladkou mouku, kmín, sůl a pepř. Vypracujte těsto, to vyválejte na zhruba 1 cm silnou placku a vykrajujte formičkou nebo hrnkem placky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Včera | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Včera | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…