Co by to bylo za kuchyni bez šťavnatého a křupavého masa? Vyzkoušejte bůček, pomazánku z něj nebo lehce pálivý řízek z krkovičky.
Pikantní pečený bůček
4 porce, příprava: 2 hodiny
800 g vepřového bůčku, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 1 lžička mleté maďarské papriky, 1 lžička drceného kmínu, tymián
Bůček nakrájejte na menší kousky, ty obalte ve směsi z utřeného česneku, soli, pepře, papriky, drceného kmínu a tymiánu. Přendejte do pekáčku a pečte v předehřáté troubě při 180 °C přiklopené asi hodinu a půl. Poté odklopte, podle potřeby podlijte troškou vody a pečte dozlatova, bude to trvat asi 15 minut. Podávejte s chlebem.
Pokračování 2 / 5
Bůčková pomazánka
4 porce, příprava: 20 minut
400 g upečeného bůčku (viz předchozí recept), 1 lžíce oleje nebo sádla, 1 větší cibule, 1 vejce, drcený kmín, sůl a pepř, jarní cibulka na ozdobu
Upečený bůček smíchejte s cibulí orestovanou na oleji nebo sádle a spolu s natvrdo uvařeným vejcem rozemelte v mlýnku na maso. Dochuťte kmínem, solí a pepřem a důkladně promíchejte. Podávejte na chlebu zasypané nasekanou jarní cibulkou. Zbytek pomazánky uložte do uzavíratelné sklenice a skladujte maximálně 3 dny v ledničce.
Pokračování 3 / 5
Roláda z panenky s hruškou
4 porce, příprava: 40 minut
2 špičky vepřové panenky (800 g), sůl a pepř, 80 g nivy, 2 hrušky, rozmarýn, 1 lžíce olivového oleje
Panenky nakrojte nahoře do dvou třetin, rozloží se na kapsu. Maso osolte a opepřete. Doprostřed rozložte nakrájenou nivu, plátky hrušek a snítky rozmarýnu. Zabalte pomocí provázku do rolády (můžete ji pospojovat i párátky). Na pánvi rozehřejte olej, zabalené panenky na něm zprudka orestujte ze všech stran dozlatova. Přendejte do pekáčku, zalijte výpekem z pánve podlitým troškou vody a pečte v troubě při 180 °C dozlatova asi 15 minut, aby maso uvnitř zůstalo šťavnaté.
Pokračování 4 / 5
Ostré řízky z krkovice
4 porce, příprava: 50 minut
800 g vepřové krkovice, sůl a pepř, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 1 chilli paprička, koriandr, hladká mouka, 2 vejce, 50 ml plnotučného mléka, strouhanka na obalení, olej na smažení, rukola a citron
Vepřovou krkovici nakrájejte na čtyři stejně silné plátky. Osolte a opepřete, potřete z obou stran hořčicí a zasypte nasekanou chilli papričkou a koriandrem. Nechte alespoň 15 minut odležet. Poté krkovici obalte v trojobalu: v hladké mouce, pak ve vejcích rozšlehaných s mlékem a nakonec ve strouhance. Smažte na oleji z obou stran dozlatova. Řízky podávejte s řezem citronu a s rukolou.
Pokračování 5 / 5
Vepřové koleno s křenem a jablkem
4 porce, příprava: 100 minut
1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 bobkové listy, hrst petrželky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička sladké papriky, sůl a pepř, 2 vepřová kolena, 4 lžíce plnotučné hořčice, 1 menší kořen křenu, 1 jablko
Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte rozpůlenou cibuli, celé stroužky česneku, bobkové listy, petrželku, kmín, papriku, sůl a pepř. Přiveďte k varu a pak do vzniklého láku vložte kolena. Vařte asi 40 minut. Uvařené maso vyndejte, potřete hořčicí ze všech stran, zabalte do alobalu a pečte v troubě při 180 °C dalších 40 minut. Podávejte se směsí z nastrouhaného křenu a jablka a s chlebem.