Vlajkovou lodí balkánské kuchyně je nepochybně ta bulharská. Je prostá i barevná, vychází z tradic a čerpá z přírody, což je zárukou toho, že si božsky pochutnáte.
Banica
1 forma o Ø 24 cm - příprava: 90 minut
- 325 g hladké mouky
- 2 lžíce oleje + na potření a vymazání
- 1 lžička soli
NÁPLŇ:
- 200 g balkánského sýra
- 1 vejce
- 125 g bílého jogurtu
Do mísy nalijte 150 ml vody a olej, přidejte sůl a po lžících vmíchejte mouku. Přendejte na vál a vypracujte hladké těsto. Udělejte z něj válec a rozdělte ho na 4 až 5 stejných dílů. Z těch rozválejte placičky, potřete olejem a nechte 20 minut odpočinout.
Mezitím si připravte náplň. Sýr nastrouhejte, vmíchejte vejce a jogurt a promíchejte. Na stůl rozložte čistý ubrus, každou placičku v rukách trochu roztáhněte, rozválejte a pak natahujte na ubruse dotenka. Asi na ¼ plochy naneste trochu náplně, pokapejte olejem a pomocí ubrusu zarolujte.
Do vymazané formy skládejte rolky do tvaru šneka. Potřete olejem a dejte péct na 200 °C asi 40 minut. Průběžně potírejte olejem. Hotovou banicu pokapejte vodou, zakryjte a nechte 20 minut chladnout.
Náš TIP: Rychleji připravíte sýrový koláč z kupovaného filo těsta nebo speciálního těsta na banicu, které seženete již hotové v prodejnách s bulharskými potravinami.
Zapečené plněné papriky
4 porce - příprava: 45 minut
- 4 větší papriky
- 1 hrnek rýže
- 300 g bulharského sýra kaškaval
- 1 malá konzerva cukrové kukuřice
- sůl a pepř
- olej
- jarní cibulka na ozdobu
Troubu předehřejte na 200 °C. Papriky omyjte, podélně přepulte a vyjměte semeníky. Lehce osolte. Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu a nechte vychladnout. Sýr nastrouhejte nahrubo a smíchejte s uvařenou rýží a slitou kukuřicí, dochuťte.
Směsí naplňte připravené papriky, rozložte je do vymazaného pekáčku a pokapejte olejem. Dejte zapéct asi na 15 minut. Před servírováním ozdobte nasekanou jarní cibulkou.
Náš TIP: K plněným paprikám můžete podávat lehce prohřátou zeleninovou směs ljutenica.
Bulharská dršťková polévka
4 porce - příprava: 20 minut + předvaření drštěk
- 250 g drštěk
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 800 ml masového vývaru
- sůl a celý pepř
- 1 stroužek česneku
- 200 ml zakysané smetany
Dršťky pořádně operte, vydrhněte solí a dejte vařit do dostatečného množství vody doměkka. Bude to trvat přibližně 3 hodiny. Během vaření vodu několikrát vyměňte. Hotové dršťky nakrájejte na menší nudličky. Cibuli oloupejte, nasekejte najemno a osmažte ji na másle, vmíchejte mouku a připravte řidší jíšku.
Tu zalijte chladným vývarem, přidejte nakrájené dršťky, několik kuliček pepře a vařte asi 10 minut. Nakonec do polévky zamíchejte smetanu a prolisovaný česnek. Na stůl postavte láhev octa, aby si každý mohl polévku dochutit po svém.
Náš TIP: Před dokončením můžete do polévky zašlehat vejce. Bulhaři si ji také na talíři rádi posypou mletou pálivou paprikou.
Kebabčata
4–6 porcí - příprava: 45 minut + odležení
- 400 g mletého vepřového masa
- 300 g mletého hovězího masa
- 2 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- ½ lžičky sušené saturejky
- olej na smažení
Maso smíchejte s nasekanou cibulí a podrceným česnekem, solí a kořením. Přidejte trochu studené vody a důkladně prohněťte. Zakryjte v misce fólií a nechte několik hodin odležet v chladu. Pak tvořte malé, stejně velké válečky a opečte je na oleji na pánvi nebo na grilu ze všech stran dozlatova. Podávejte s ljutenicí (pikantní zeleninová směs), čerstvým pečivem a šopským salátem.
Bulharské kobližky
4 porce - příprava: 50 minut
- 3 vejce
- 1 hrnek bílého jogurtu
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- špetka soli
- 2 hrnky hladké mouky
- 1,5 lžičky jedlé sody
- olej na smažení
- moučkový cukr
Ve vyšší misce rozmíchejte vejce a jogurt, přidejte cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Mouku smíchejte s jedlou sodou a po lžících ji zapracujte do jogurtové směsi. Vypracujte řidší hladké těsto. V kastrolu rozpalte vyšší vrstvu oleje. Lžící z těsta odkrajujte kousky a vhazujte je do oleje. Smažte je rychle z obou stran dozlatova. Klaďte je do mísy vyložené ubrousky a podávejte posypané moučkovým cukrem.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.