Ochutnejte Čínu doma

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Asijská kuchyně Evropany láká nejen použitými exotickými ingrediencemi, ale také pro svoji barevnost a jednoduchou přípravu. Navíc si potrpí na čerstvé suroviny, a tak ji můžete využít i v rámci zimní očisty.

Kantonská rýže s kachními prsíčky

4 porce - příprava: 35 minut

* 400 g rýže
* 2 kachní prsa s kůží
* sůl a pepř
* 25 ml arašídového oleje
* 1 zelená paprika
* 1 červená paprika
* 50 g cukrového hrášku
* 2 vejce
* 1 lžíce světlé sójové omáčky (nemusí být)
* 4 lístky čínské bazalky

Rýži propláchněte a uvařte v mírně osolené vodě doměkka. Troubu předehřejte na 200 °C. Prsa v místě, kde je kůže, nařízněte a dejte je na pekáček (kůží dolů). Osolte, opepřete a pečte asi 15 minut. Nechte dojít v teple.

Na pánvi (nejlépe wok) rozpalte olej a restujte papriku nakrájenou na proužky a hrášek. Vmíchejte rozšlehaná vejce a 2 minuty opékejte. Přidejte vařenou rýži a sójovou omáčku. Servírujte v miskách s plátky prsíček a lístky bazalky.


Sezamové kuličky

asi 16 kousků - příprava: 30 minut

* 3/4 hrnku třtinového cukru
* 3 hrnky lepivé rýžové mouky
* 1 hrnek pasty z červených fazolí
* 6 hrnků oleje na smažení
* 1/2 hrnku sezamových semínek

V hrnku horké vody rozpusťte cukr. Mouku nasypte do mísy, přilijte cukrový roztok a míchejte, až vznikne lepkavé těsto. Odeberte kousek a vytvořte kuličku s důlkem. Ten naplňte fazolovou pastou a zabalte. Pokračujte stejně.

V hlubší pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, do misky dejte semínka a připravte si misku s vodou. Kuličky namáčejte ve vodě, obalujte v sezamu a usmažte dozlatova. Podávejte teplé.


Pekingský kuřecí salát

4 porce - příprava: 35 minut

* 150 g arašídového másla
* 2 lžíce rýžového octa
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce krupicového cukru
* 2 kuřecí prsíčka
* 2 mrkve
* 1 salátová okurka
* 100 g fazolových klíčků

Připravte si omáčku: Máslo prošlehejte se 100 ml teplé vody, octem, sójovou omáčkou a cukrem dohladka. Zakryjte a nechte rozležet. Mezitím dejte prsíčka v celku na pařák a vařte je v páře doměkka (nesmí se vysušit).

Mrkve a okurku nakrájejte na dlouhé tenké nudličky a rozložte je do misek spolu s fazolovými klíčky. Nakonec přidejte jemné plátky uvařeného kuřecího masa a doplňte arašídovou omáčkou.


Ostré kuře se zázvorem

4 porce - příprava: 30 minut

* 400 g rýže
* 4 kuřecí prsa bez kůže
* 1 střední cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce čerstvého zázvoru
* 4 jarní cibulky
* 50 ml arašídového oleje
* 1 lžička chilli
* 2 lžíce světlé sójové omáčky
* 1 lžíce ústřicové omáčky
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce hnědého cukru
* sůl a pepř

Rýži propláchněte a uvařte doměkka. Maso nakrájejte na nudličky, cibuli na proužky a česnek i zázvor najemno. Ve woku rozpalte část oleje a restujte maso 5 minut.

Pak je vyjměte, přilijte olej a zprudka osmažte cibuli, česnek a zázvor. Přidejte jarní cibulku a opékejte. Vlijte směs chilli, omáček, citronové šťávy a cukru. Povařte, přidejte maso, dochuťte a podávejte s rýží.

Čínská kuřecí polévka

4 porce - příprava: 40 minut

* 750 ml kuřecího vývaru
* 500 ml teplé vody
* 2 menší kuřecí prsa
* 1/2 hlávky čínského zelí
* 1 červená paprika
* 1 větší mrkev
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžíce vinného octa
* sůl a pepř
* pár snítek koriandru

Ve větším hrnci smíchejte vývar s vodou a přiveďte k varu. Snižte teplotu, přidejte kuřecí prsíčka nakrájená na malé kousky a 10 minut vařte za občasného promíchání.

Přidejte nakrouhané zelí, papriku a mrkev nakrájené na nudličky a vařte dalších 10 minut do změknutí. Dochuťte sójovou omáčkou, vinným octem, solí a pepřem. Polévku podávejte v miskách ozdobenou čerstvým koriandrem.


Jihočínská polévka s krevetami

4 porce - příprava: 45 minut

* 1 l vývaru (drůbežího nebo zeleninového)
* 2 lžíce rybí omáčky
* 1 lžíce rýžového nebo vinného octa
* 1 lžíce sójové omáčky
* 1 lžička krupicového cukru
* 2 stvoly citronové trávy
* 200 g krevet
* 250 g rýžových nudlí
* 1 okurka
* 2 mrkve
* 1 lžíce nasekaného koriandru
* hrst nasucho opražených a rozdrcených burských oříšků
* 4 hotové jarní závitky na doplnění (nemusí být)

Do vývaru přidejte rybí omáčku, ocet, sójovou omáčku, cukr a nakrájenou citronovou trávu a přiveďte k varu. Přidejte vyloupané krevety a nudle a vařte doměkka.

Polévku rozdělte do misek, porci ozdobte nahrubo nakrouhanou mrkví, nakrájenou okurkou, koriandrem a posypte drcenými oříšky. Jako doplněk můžete podávat hotové jarní závitky.


Závitky s pekingskou kachnou, cuketou a zázvorem

4 porce - příprava: 30 minut + marinování

* 2 kachní prsíčka s kůží
* 1 lžička koření 5 vůní
* 1/2 lžičky mletého bílého pepře
* 2 lžíce sójové omáčky
* 1 menší cuketa
* 1–2 jarní cibulky
* olej podle potřeby
* 20 g čerstvého zázvoru
* rýžové nebo kukuřičné placky na zabalení (počet podle velikosti placek)

ŠVESTKOVÁ OMÁČKA:
* 2 lžičky třtinového cukru
* 1 šalotka
* 150 g kompotovaných švestek a trochu šťávy
* 50 g sušených švestek
* 1 malý stroužek česneku
* 1 lžička nastrouhaného zázvoru
* 2 lžičky jablečného octa
* 2 hřebíčky
* 1 lžíce thajské sladkokyselé omáčky
* špetka soli

Kachní prsíčka zbavte tuku, v kůži udělejte šikmé řezy. Koření smíchejte se sójovou omáčkou a do marinády vložte na půl hodiny maso.

Cuketu nakrájejte na proužky. Cibulky rozdělte na světlou část (tu podélně nakrájejte) a na zelenou nať, kterou svážete závitky dohromady.

Cuketu i nať blanšírujte: vhoďte na 2 minuty do vroucí osolené vody, pak sceďte a rychle zchlaďte v ledové vodě. Zelenina změkne, ale zachová si krásnou barvu.

V pánvi rozpalte olej, vložte prsíčka kůží dolů a opékejte asi 8 minut. Pak je otočte a ještě 10 minut smažte na mírném plameni. Hotové vyjměte a nechte v alobalu 10 minut odpočinout.

Zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky. Maso nakrájejte na plátky. Na placky rozložte maso, zeleninu a zázvor, zabalte a převažte natí z cibulek.

Podávejte se švestkovou omáčkou: V menším rendlíčku nechte zkaramelizovat cukr, přidejte jemně nasekanou šalotku a rozmixovanou směs vypeckovaných kompotovaných švestek, česneku a zázvoru. Přidejte sušené švestky, šťávu z kompotu, ocet a hřebíček a vařte 20 minut. Vyjměte hřebíčky a omáčku rozmixujte.


Co k „číně“?

  • RÝŽE jasmínová nebo basmati
  • RÝŽOVÉ NUDLE skleněné nebo bílé
  • VAJEČNÉ NUDLE obdoba našich těstovin
  • KNEDLÍČKY k polévkám a salátům

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Dnes | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…