Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Všednodenní jídlo nemusí být jen o chlebu s něčím dobrým. Přesvědčte se, že do půl hodiny se směle vměstná i příprava na první pohled složitější večeře.

Pondělí: Vafle se špenátem a vejci

4 porce příprava: 20 minut

100 g másla, 8 žampionů, 2 chilli papričky, sůl a pepř, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 100 g baby špenátu, 1 balení vaflí, 4 vejce, brynza

Na 50 g másla orestujte na plátky nakrájené žampiony s chilli papričkami, osolte a opepřete. Na druhé pánvi na zbylém másle orestujte na plátky nakrájené šalotky s česnekem, přidejte spařený baby špenát, dochuťte. Podávejte s dozlatova orestovanými vaflemi, volskými oky a brynzou.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Úterý: Obalovaná kuřecí křídla

4 porce příprava: 30 minut

1 kg kuřecích křídel, olivový olej, sůl a pepř, 2 lžíce medu, 2 hrsti petrželky, 1 chilli paprička, šťáva z 1 pomeranče, olej na smažení

NA OBALENÍ: hladká mouka, 3 vejce, 100 ml smetany 12%, kukuřičné lupínky

Kuřecí křídla očistěte, naporcujte a potřete marinádou z olivového oleje, soli, pepře, medu, nasekané petrželky i chilli papričky a pomerančové šťávy. Pak je obalte v hladké mouce, rozšlehaných osolených vejcích se smetanou a na závěr v nadrcených kukuřičných lupíncích. Smažte (ideálně ve fritovacím hrnci na 180 °C) asi 12 minut.

Pokračování 3 / 5

Středa: Omeleta s krevetami

4 porce příprava: 15 minut

2 lžíce olivového oleje, 6 jarních cibulek, 8 předvařených krevet, 6 vajec, 50 ml smetany, sůl a pepř, 1 chilli paprička, kůra z limetky

Na oleji orestujte jarní cibulky v celku, přidejte krevety a zalijte rozšlehanými vejci se smetanou, solí a pepřem. Zasypte nasekanou chilli papričkou a kůrou z limetky. Smažte dozlatova.

Pokračování 4 / 5

Čtvrtek: Topinky s guacamole a tuňákem

4 porce příprava: 20 minut

8 plátků chleba na topinky, olej na smažení, 2 stroužky česneku, 300 g tuňáka v konzervě, 200 g kaparů, sůl a pepř, výhonky řeřichy

GUACAMOLE PASTA: 2 avokáda, 2 rajčata, 1 šalotka, 1 lžíce citronové šťávy, 1 hrst koriandru, sůl a pepř

Připravte si guacamole pastu: dužninu z avokáda rozmělněte, přidejte najemno nasekaná rajčata a šalotku, citronovou šťávu, koriandr, sůl a pepř. Plátky chleba orestujte z obou stran na oleji. Potřete stroužky česneku a guacamole pastou, přidejte slité maso z tuňáka a nakrájené kapary, osolte, opepřete a ozdobte výhonky řeřichy a cibulí.

Pokračování 5 / 5

Pátek: Polévka se zeleným čajem

4 porce příprava: 10 minut

800 ml zeleninového vývaru, zelený čaj v sáčku, 2 cm zázvoru, 1 lžička sójové omáčky, 12 ředkviček, 2 šalotky, 4 hrsti kadeřávku, 200 g bílých fazolí v konzervě, sůl a pepř, šťáva z 1 limetky

Vývar přiveďte k varu, odstavte a dejte do něj louhovat zelený čaj a plátky zázvoru. Po třech minutách čaj i zázvor vyjměte a přilijte sójovou omáčku. Mezitím si do misek připravte na plátky nakrájené ředkvičky, šalotky, nasekaný kadeřávek a fazole. Zalijte horkým vývarem a dochuťte solí, pepřem a limetkovou šťávou.

Doporučujeme

Články odjinud