Naplánujte si k večeři rychlovky hotové do 30 minut, které zmizí z talíře dříve, než naskládáte hrnce a pánve do myčky.
Pondělí: Cuketové stripsy s parmazánem
4 porce příprava: 30 minut
2 středně velké cukety, sůl a pepř, hladká mouka na obalení, 3 vejce, 1 lžíce smetany, sůl a pepř, 1 citron, 20 g parmazánu, 200 g jemně nadrcené kukuřičné lupínky, olej na smažení, 100 g majonézy, 100 g bílého jogurtu, 2 hrsti bazalky
Cukety nakrájejte na kolečka, osolte a nechte 5 minut vypotit. Osušte, obalte v hladké mouce, dále pak ve směsi z vajec vyšlehaných se smetanou, solí, pepřem, citronovou kůrou a strouhaným parmazánem. Obalte v kukuřičných lupíncích a v rozpáleném oleji osmažte dozlatova. Podávejte s dipem z majonézy, jogurtu, nasekané bazalky, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou.
Recepty na další pokrmy z najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 5
Úterý: Špízy a ořechový dip
4 porce příprava: 30 minut
4 kuřecí prsa, 4 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 3 stroužky česneku, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžíce sušené bazalky a oregana (u čerstvých trochu přidejte), sůl a pepř, 8 malých pita chlebů
DIP: 1 salátová okurka, 2 stroužky česneku, 2 hrsti pekanových ořechů, 300 g bílého jogurtu, 2 lžíce olivového oleje, hrst čerstvé máty, sůl a pepř
Kuřecí prsa nakrájejte na dlouhé, tenké nudličky, asi 2 cm široké. Maso obalte ve směsi z oleje, citronové šťávy, drceného česneku, bylinek, soli a pepře. Napíchněte na špejle a ogrilujte dozlatova ze všech stran na grilovací pánvi. Podávejte s dipem z nastrouhané okurky, jemně nasekaného česneku a ořechů, jogurtu a olivového oleje.Dochuťte mátou, solí a pepřem. Chleby ogrilujte na pánvi.
Pokračování 3 / 5
Středa: Smetanové špagety s žampiony
4 porce příprava: 25 minut
500 g špaget, 3 lžíce másla, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 250 g žampionů, sůl a pepř, lžíce oregana, 200 ml kuřecího vývaru, 200 ml smetany 33%, hladkolistá petrželka, parmazán
V hrnci osolte vodu a uvařte těstoviny na skus, slijte. Na pánvi rozpusťte máslo, vmíchejte nasekané šalotky a česnek. Přidejte na plátky nakrájené houby, sůl, pepř a oregano. Zalijte vývarem a restujte do změknutí hub (asi 10 minut). Zjemněte smetanou, posypte jemně nasekanou petrželkou a dochuťte solí a pepřem. Smíchejte se špagetami a podávejte s nastrouhaným parmazánem.
Pokračování 4 / 5
Čtvrtek: Sendviče plněné slaninou
4 porce příprava: 20 minut
16 plátků (asi 2 mm silné) slaniny, 4 lžíce javorového sirupu, olej na pánev, 8 vajec, sůl a pepř, 16 plátků chleba, 200 g majonézy, 125 g chipotle omáčky, 1 listový salát, 2 masitá rajčata, 16 plátků uzeného sýra
Plátky slaniny orestujte nasucho na pánvi a zakápněte javorovým sirupem, nechte zkaramelizovat a odstavte. Rozehřejte olej a usmažte volská oka, osolte, opepřete. Spodní plátky chleba potřete majonézou smíchanou s chipotle omáčkou, navrch dejte velký list salátu, plátek rajčete, 2 plátky slaniny, volské oko, sýr. Zakápněte ještě majonézou a zakončete salátem a chlebem. Opakujte.
Pokračování 5 / 5
Pátek: Lilky s pečenou parmskou šunkou a sýry
4 porce příprava: 30 minut
2 lilky, sůl a pepř, 200 g parmské šunky, 2 balení mozzarelly, 4 masitá rajčata, olivový olej, 2 hrsti bazalky, čerstvý sýr
Lilky nakrájejte na silnější kolečka, osolte a nechte 5 minut vypotit. Mezitím dejte na plech vyložený pečicím papírem plátky parmské šunky a pečte ji pod dohledem při 180 °C dozlatova (asi 5 minut). Vyndejte, na plech pak přendejte vypocené a dobře osušené lilky. Pečte je asi 4 minuty, pak na ně vložte nakrájenou mozzarellu, plátky rajčat, zakápněte olejem a pečte dalších 8 minut. Nakonec ozdobte drcenou pečenou parmskou šunkou, bazalkou a rozdrobeným čerstvým sýrem. Lilky opepřetea můžete ještě zakápnout olivovým olejem.