Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Dodejte vašim všednodenním večeřím italský šarm. Dokážeme vám, že do půl hodiny hravě připravíte chutné a krásně barevné jídlo, které vám zároveň připomene léto a dovolenou u moře.

Pondělí: Ryba zapečená s rajčaty

4 porce příprava: 30 minut

olivový olej, 1 červená cibule, 4 stroužky česneku, 4 filety tresky nebo lososa, sůl a pepř, 4 snítky rozmarýnu, bazalka, hrst petrželky, 16 cherry rajčátek, 2 chilli papričky

Na oleji orestujte nahrubo nakrájenou cibuli a stroužky česneku. Do zapékacích misek dejte orestovanou cibuli s česnekem, přidejte osolené a opepřené filety, nasekané bylinky, rajčátka, chilli papričky a zakápněte olivovým olejem. Přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě při 180°C asi 20 minut.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Úterý: Frittata s chřestem, rajčaty a olivami

4 porce příprava: 25 minut

50 g másla, 2 šalotky, 3 stroužky česneku, 250 g hlívy ústřičné, sůl a pepř, 12 vajec, 10 stonků chřestu, 10 cherry rajčátek, hrst černých oliv, hrst rukoly

Na polovině másla orestujte nahrubo nasekanou šalotku s česnekem a přidejte pokrájenou hlívu. Osolte, opepřete a restujte 5 minut. V míse vyšlehejte vejce, osolte a opepřete. Do máslem vymazané pánve nalijte půlku vajec, navrch rozložte chřest, orestovanou hlívu se šalotkou a česnekem, přidejte pokrájená rajčátka a olivy. Zalijte zbytkem vajec, zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 15 minut. Náš TIP: Místo hlívy můžete použít jiné houby, které máte rádi. Teď v květnu si můžete nasbírat třeba májovky nebo první hřibovité houby, například hřiby kováře či „poddubáky”..

Pokračování 3 / 5

Středa: Toskánský chlebový salát s kapary

4 porce příprava: 20 minut

1 kus světlého italského chleba, olivový olej, 1 šalotka, 12 cherry rajčátek, 1 žlutá paprika, 1 salátová okurka, hrst kaparů, 1 konzerva bílých fazolí, petrželka, červený vinný ocet, sůl a pepř

Chléb nakrájejte na kostičky a orestujte je na pánvi na trošce olivového oleje. Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. V míse smíchejte zeleninu s kapary, opláchnutými fazolemi a petrželkou. Přidejte orestovaný chléb a zakapejte dresinkem z vinného octa, olivového oleje, soli a pepře.

Pokračování 4 / 5

Čtvrtek: Kuřecí prsa na citronech

4 porce příprava: 30 minut + vaření

brambory, 4 kuřecí prsa, sůl a pepř, olivový olej, 1 citron, 1 snítka rozmarýnu, 4 plátky parmské šunky, 2 lžíce másla, 2 jarní cibulky, 500 g brambor uvařených ve slupce, 40 g parmazánu, růžový pepř

Prsa osolte, opepřete a orestujte na grilovací pánvi na olivovém oleji z obou stran dozlatova. Přidejte plátky citronu a snítku rozmarýnu. V troubě nasucho upečte parmskou šunku. Na másle orestujte nasekanou jarní cibulku, přidejte oloupané brambory a šťouchejte je spolu s nastrouhaným parmazánem, solí a drceným růžovým pepřem. Na talíř tvarujte lžícemi noky, zasypte je kousky pečené parmské šunky. Přidejte grilovaná kuřecí prsa, citron a rozmarýn. Před podáváním dochuťte růžovým pepřem.

Pokračování 5 / 5

Pátek: Zapečené palačinky

4 porce příprava: 30 minut

TĚSTO: 500 ml plnotučného mléka 4 vejce 6 lžic hladké mouky špetka soli kůra z 1 biocitronu olej na smažení

NÁPLŇ: olivový olej 2 šalotky 2 stroužky česneku 400 g baby špenátu sůl a pepř 200 g ricotty 80 g parmazánu 100 g parmské šunky máslo na vymazání 100 ml smetany 30% 1 žloutek petrželka Z mléka, vajec, mouky, soli a citronové kůry vyšlehejte těsto na palačinky. Opečte je na pánvi z každé strany dozlatova. Mezitím na olivovém oleji orestujte nasekané šalotky a česnek, přidejte spařený špenát a orestujte. Dochuťte solí a pepřem a na závěr vmíchejte ricottu a polovinu nastrouhaného parmazánu. Touto směsí naplňte palačinky, přidejte plátky šunky a zarolujte. Vyskládejte do máslem vymazaného pekáčku. Přelijte smetanou smíchanou se zbytkem sýra, žloutkem a nasekanou petrželkou.Zapečte v předehřáté troubě při 200 °C dozlatova, asi 5 minut.

Doporučujeme

Články odjinud