Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Svátky poněkud zacvičily s domácím rozpočtem, ale rodina trvá na teplých večeřích? Uvařte jim za ceny víc než lidové, ale přitom chutně a zábavně.

Pondělí: Hrášková polévka se slaninou

4 porce, příprava: 15 minut

1 lžíce oleje, 1 cibule, 2–3 stroužky česneku, 500 g mraženého hrášku, 1 lžíce sušené nebo čerstvé majoránky, sůl a pepř, 250 g anglické slaniny, toastový chléb, nastrouhaný eidam, 200 g zakysané smetany, čerstvá majoránka na ozdobu

V hrnci orestujte na oleji nasekanou cibulku a česnek. Přidejte mražený hrášek, majoránku a pepř. Zalijte vodou asi tak 2 cm nad okraj. Vařte 5 až 7 minut. Nakonec dochuťte solí a rozmixujte v krém. Na teflonové pánvi nasucho orestujte kostičky slaniny a toastový chléb, který pak zasypte nastrouhaným sýrem. Polévku rozdělte do misek, ozdobte zakysanou smetanou, slaninou s krutonky a čerstvou majoránkou.

Pokračování 2 / 5

Úterý: Kapustové karbanátky s bramborami

4 porce, příprava: 25 minut

8 malých kapustiček, 500 g mletého masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sušené nebo čerstvé majoránky, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 vejce, sůl a pepř, strouhanka podle potřeby, olej na smažení, 400 g brambor typu B

Kapustičky spařte krátce horkou vodou, nadrobno je nasekejte a smíchejte ve větší míse s mletým masem. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek, majoránku, hořčici a vejce. Dochuťte solí a pepřem. Promíchejte, vytvořte placičky a ty obalte ve strouhance. Smažte na oleji z obou stran, přibližně 8 až 10 minut. Podávejte s vařenými bramborami.

NÁŠ TIP: Odlehčenější karbanátky můžete připravit také v troubě, rozložené na plechu s pečicím papírem.

Pokračování 3 / 5

Středa: Čočka s uzeným a sázeným vejcem

4 porce, příprava: 30 minut

400 g uzeného masa, 1 hrnek předem namočené nebo předvařené čočky, 2 větší cibule, 2 lžíce sádla nebo oleje, 1 lžíce hladké mouky, ocet, sůl a mletý pepř, oříšek másla, 4 vejce, zelená petrželka na ozdobení

Maso v celku vložte do studené vody, uveďte do varu a po 5 minutách je vyjměte. Vývar vylijte a maso znovu vložte do vody a uvařte doměkka. Mezitím uvařte čočku. Cibuli nakrájejte nadrobno, osmažte ji v hluboké velké pánvi na sádle nebo oleji dozlatova, zasypte moukou, promíchejte a chvilku restujte. Zalijte asi 100 ml vody, nechte pár minut provařit a promíchejte s uvařenou čočkou. Nakonec dochuťte octem, solí a pepřem. Na másle usmažte vejce jako volská oka, maso nakrájejte na plátky, naaranžujte všechno na talíře a ozdobte zelenou petrželkou.

Pokračování 4 / 5

Čtvrtek: Rýžový nákyp se švestkami

4 porce, příprava: 30 minut

350 g rýže, 1 litr polotučného mléka, 2 celé skořice, špetka soli, 80 g krupicového cukru, mletá skořice, 20 g másla + na vymazání formiček, 3 vejce, švestkový kompot

Rýži přesypte do hrnce, zalijte mlékem, přidejte celou skořici, špetku soli a za občasného míchání a při nižší teplotě vařte doměkka, asi 12 minut. Poté vmíchejte cukr, mletou skořici, máslo, žloutky a kompotované švestky. Bílky vyšlehejte. Vymažte formičky máslem, rozdělte do nich nákyp a ozdobte sněhem z bílků. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova, asi 15 minut.

Pokračování 5 / 5

Pátek: Zelenina na pánvi s rýží

4 porce, příprava: 30 minut

200 g zauzené vepřové kýty, 1 lžíce olivového oleje, 200 g květáku, 200 g brokolice, 1 červená cibule, 100 g mraženého hrášku, sůl a pepř, 200 ml smetany na vaření 12%, 400 g rýže

Vepřové maso nakrájené na kostičky orestujte na oleji, přidejte růžičky květáku i brokolice a na kolečka nakrájenou cibuli. Podlijte troškou vody a poduste krátce doměkka, asi 10 minut. Poté vmíchejte hrášek, dochuťte solí, pepřem a zalijte smetanou. Duste další 3 minuty. Podávejte s uvařenou rýží.

Doporučujeme

Články odjinud