Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Od pondělí do pátku: Rychlé recepty

Letošní Vánoce vyšly trochu nešikovně téměř celé na víkend, a tak možná i vy mezi svátky musíte do práce. Jistě tak uvítáte snadné recepty na večeře, které jsou hotové za půl hodiny.

Pondělí: Salát s grilovaným sýrem

4 porce, příprava: 20 minut

4 hermelíny, 1 větší hlávkový salát, 1 červená cibule

Zálivka: 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžička balzamikového octa, sůl a pepř

Sýry zabalené v alobalu vložte zhruba na 10 minut do trouby předehřáté na 160 °C a pečte doměkka. Listy hlávkového salátu důkladně omyjte a natrhejte na menší kousky, cibuli nakrájejte na kolečka. Z oleje, hořčice a balzamikového octa smíchejte zálivku a dochuťte ji solí a pepřem. Vmíchejte do salátu a podávejte se změklým sýrem a pečivem.

Pokračování 2 / 5

Úterý: Penne s tuňákem a kukuřicí

4 porce, příprava: 15 minut

500 g penne, 160 g tuňáka ve vlastní šťávě, 170 g kukuřice v konzervě, 1 ledový salát, 120 g bílého jogurtu, 1 lžíce olivového oleje, citronová šťáva, sůl, pepř a tymián

Penne uvařte na skus (al dente). Slijte tuňáka, kukuřici, salát opláchněte a rukama natrhejte na menší kousky. Smíchejte s těstovinami, jogurtem, olejem a chuť dotáhněte citronovou šťávou, solí a pepřem.

Pokračování 3 / 5

Středa: Chřestová polévka s řapíkatým celerem

4 porce, příprava: 25 minut

1 svazek běleného chřestu, 1 svazek zeleného chřestu, 4 jarní cibulky, 4 stonky řapíkatého celeru, 1 lžíce řepkového oleje, máslo a smetana na zjemnění, sůl, pepř a mletý muškátový oříšek na dochucení

Chřest oloupejte (zelený nemusíte) a nakrájejte na menší kousky. Nakrájenou cibulku a řapíkatý celer spolu orestujte na oleji. Přidejte chřest, zalijte asi 1,5 l vody, osolte a okořeňte. Vařte asi 10 minut doměkka. Pár hlaviček chřestu vyjměte a zbylý základ rozmixujte dohladka. Zjemněte máslem a smetanou, podle potřeby dochuťte. Na talíři ozdobte hlavičkami chřestu a natí řapíkatého celeru.

Pokračování 4 / 5

Čtvrtek: Topinky s vajíčkovou pomazánkou

4 porce, příprava: 25 minut

4 vejce, 2 francouzské bagety, 1 plechovka bílých fazolí, 1 menší červená cibule, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř a hladkolistá petrželka

Vejce uvařte natvrdo. Mezitím nakrájejte bagety a nasucho dozlatova upečte v troubě předehřáté na 180 °C. Uvařená vejce oloupejte, nakrájejte na kostičky a ve větší misce smíchejte se slitými a propláchnutými fazolemi, nasekanou červenou cibulkou a hořčicí. Dochuťte solí, pepřem a čerstvou petrželkou. Promíchejte a podávejte s bagetovými topinkami.

Pokračování 5 / 5

Pátek: Kuskus s kuřetem a zeleninou

4 porce, příprava: 25 minut

500 g kuskusu, 600 g kuřecích prsou, 2 lžíce olivového oleje, 1 menší lilek a cuketa, 250 g cherry rajčátek, sůl a pepř a hladkolistá petrželka

Kuskus připravte podle návodu. Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, osolte, opepřete a dozlatova orestujte společně s lilkem a cuketou na olivovém oleji. Smíchejte s nabobtnalým kuskusem, rozpůlenými rajčátky a dochuťte solí, pepřem, petrželkou a zbylým olivovým olejem.

Doporučujeme

Články odjinud