Odborníci varují: Globální oteplování ohrožuje Nema

| Autor: Famous | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Asi nejznámější a nejpopulárnější mořskou rybou je klaun očkatý díky kreslenému zástupci Nemovi z filmu společnosti Disney. Ovšem děti brzy tuto rybu budou znát pouze z pohádek, protože ve volné přírodě klauni vymírají.



Podle oceanologů za to může globální oteplování. Moře má totiž úžasnou vlastnost, dokáže vázat vzdušný oxid uhličitý. To je dobré pro pozemské tvory, ale nikoli pro živočichy žijící v moři. Nadbytkem oxidu uhličitého se totiž zvyšuje kyselost oceánů. A ta vážně škodí mnoha mořským tvorům.

Moře každý rok pohltí až čtvrtinu atmosférického oxidu uhličitého. Za normálního stavu to není nic zvláštního. Oxid uhličitý se totiž ve vodě mnění na kyselinu uhličitou, která reaguje s vápníkem a tvoří uhličitan vápenatý – vápenec. Jenže v atmosféře je teď oxidu uhličitého stále vyšší množství, přibývá také kyseliny uhličité v oceánu, což výrazně zvyšuje kyselost mořské vody. A nižší pH poškozuje živočichy žijící v nich.

Například klaun očkatý známý v kreslené podobě jako Nemo, trpí především v rané fázi života, protože poškozuje u těchto rybek čichový aparát. A co je horší, malí klauni jsou paradoxně přitahováni ke svým predátorům. Enviromentální program OSN tak paradoxně mluví ve své zprávy o stavu pH v oceánech a vlivu na jejich život o scénáři Disneyho filmu, v němž se malý klaun Nemo chce kamarádit se svým predátorem, velkým bílým žralokem.

Zpráva UNEP ale také uvádí, že třeba medúzám a některým chaluhám kyselost prospívá a naopak kvůli nižšímu pH lépe prospívají.



ČTĚTE TAKÉ:
Džínový svět!







STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Dnes | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…

Lehké večeře s vůní podzimu

Lehké večeře s vůní podzimu

15. 9. | S podzimem přichází i chladnější počasí, a tak je na čase zase začít vařit něco vydatnějšího - což…