Omeleta k snídani

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Když si budete chtít o víkendu přispat, pusťte děti do kuchyně. Možná vám přinesou dobrotu až do postele. Čtrnáctiletý Jirka s osmiletým Honzíkem vám ukážou, že to je hračka.

Dnešní děti následují trendy a vaření nevnímají jako nudnou povinnost, ale jako hru. Zejména dospívající se navíc mohou díky kuchařským dovednostem blýsknout před kamarády. Pokud dostanou vaši plnou rodičovskou důvěru, pravděpodobně vás překvapí. Jen musíte zkrotit své obavy, že si syn či dcera při práci s nožem nebo u sporáku ublíží. Suroviny na tento recept máte možná doma v ledničce. Tak dejte malým kuchařům šanci (ale pozor, koukat můžete jen zpovzdálí).

Omeleta se šunkou a hráškem

2 porce - příprava: 10 minut

* 4 plátky šunky
* 50 g tvrdého sýra (maasdamer, gruyere, parmazán aj.)
* 2 hrsti mraženého (nebo čerstvého) hrášku
* 4 větší vejce
* sůl a pepř
* 2 lžíce másla

Šunku nakrájejte na kostičky, sýr nastrouhejte nahrubo. Hrášek nechte v pokojové teplotě rozmrznout.

Do misky rozklepněte 2 vejce, přidejte sůl a pepř a vidličkou pořádně prošlehejte. Můžete přidat i lžíci smetany.

Na pánvičce rozpusťte lžíci másla a na něj nalijte vaječnou směs. Když začne mírně tuhnout, několikrát ji obracečkou směrem k prostředku „načechrejte“. Pokud je třeba, tak zbylé tekuté vejce rozlijte do stran tak, že s pánvičkou párkrát zakroužíte.

Navrch nasypte polovinu množství nakrájené šunky, strouhaného sýra i hrášku. Ještě ne zcela ztuhlou omeletu pak pomocí obracečky opatrně přeložte na polovinu nebo zarolujte.

Přendejte na talíř. Stejně postupujte při přípravě druhé omelety. Podávejte teplé, například s čerstvou bagetou, cherry rajčátky a džusem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Včera | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…