Ořechové menu na víkend

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Září a říjen jsou měsíce, kdy ořechy slaví své každoroční entrée. Pojďte je s námi přivítat. Jak jinak než svátečně, s rodinou a přáteli.

Ořechová polenta se šalotkami

6 porcí - příprava: 45 minut + vaření šalotek

* 600 g malých šalotek
* 2 lžíce olivového oleje
* 2 lžíce moučkového cukru
* 500 ml červeného portského vína
* 125 g polentové krupice
* 1 lžička soli
* 50 g parmazánu
* 50 g strouhaných ořechů
* 2–3 lžíce olivového oleje

Šalotky oloupejte a krátce orestujte na olivovém oleji. Posypte cukrem a nechte lehce zkaramelizovat. Pak je zalijte portským vínem a vařte na mírném ohni asi 1,5 hodiny, až změknou a omáčka se zredukuje.

V hrnci přiveďte k varu 500 ml osolené vody. Za stálého míchání přisypávejte krupicovou polentu a vařte 3 až 5 minut. Pak vmíchejte nastrouhaný sýr a ořechy.

Hotovou polentu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte ztuhnout. Pak z ní vykrájejte kolečka o průměru 6 cm a opečte je na oleji z obou stran dozlatova. Ještě horké opepřete a podávejte se šalotkami v portském.


Jehněčí kotletky s ořechovou krustou

6 porcí - příprava: 40 minut

* 1 kg pastináku
* 500 g brambor typu B
* 250 ml smetany 31%
* 50 g másla * sůl a pepř
* 1200 g jehněčího hřbetu s kostí
* 2 lžíce oleje
* 1 snítka tymiánu
* 1 stroužek česneku
* 150 g lískových ořechů
* 1 plátek toastového chleba
* 2 šalotky
* majoránka

Pastinák a brambory oškrábejte a nakrájejte na menší kousky. V hrnci je zalijte smetanou a vařte doměkka. Pak přidejte máslo a rozmixujte na hladké pyré, dochuťte solí a pepřem.

Očištěný jehněčí hřbet osolte a opepřete. V pánvi zahřejte olej. Vložte snítku tymiánu, stroužek česneku a jehněčí hřbety v celku. Maso opečte 2 minuty z každé strany.

Ořechy rozmixujte s toastovým chlebem a přesypte na talíř, obalte opečené jehněčí hřbety. Položte je na plech. Přidejte na kolečka nakrájené šalotky a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 8 minut. Potom naporcujte maso a podávejte s pastinákovým pyré. Ozdobte lístky majoránky.


Vanilkový krém s ořechy v karamelu

6 porcí - příprava: 75 minut

* 600 ml smetany 31%
* 60 g krupicového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 4 vejce
* 45 g třtinového cukru
* 100 g vlašských ořechů

Smetanu vlijte do hrnce a přidejte cukr. Rozřízněte lusk a vyškrábněte z něj do smetany semínka. Pak přidejte i lusk. Přiveďte k varu, odstavte z ohně a nechte vychladnout.

Vejce rozšlehejte a pak je vmíchejte do vlažné smetany. Smetanovou směs přeceďte a rozdělte ji do skleniček. Ty rozestavte do pekáčku a podlijte vodou tak, aby hladina vody sahala asi do poloviny sklenic. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte 40 minut. Nechte vychladnout.

Třtinový cukr vsypte do pánve se silným dnem a nechte lehce zkaramelizovat. V horkém karamelu obalte ořechy. Rozdělte je na vychladlý krém a povrch zalijte zbylým karamelem z pánve. Nakonec ozdobte ořechy.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

Včera | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Včera | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

19. 9. | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…