Originální a rychlé večeře od pondělí do pátku

| Autor: Jana Vašáková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Pro každou vytíženou ženu se hodí zajímavé recepty na rychlé večeře pro všední dny i víkendy. Každý z nás přece občas zatouží po změně.

Pondělí

Obalované sýrové kuličky se salátem

4 porce - příprava: 20 minut

* 2 balení čerstvého sýra
* hrst vlašských ořechů a lněných semínek
* 1 balení slaných sušenek
* 2 červené řepy, předvařené
* rukola
* balzamikový ocet
* olivový olej
* sůl a pepř

Do sýra zapracujte část směsi z namletých oříšků, semínek a krekrů a vytvarujte kuličky. Ve zbytku je obalte. Uvařenou a oloupanou červenou řepu nakrájejte na tenčí plátky. Přendejte je na talíře, ozdobte rukolou, zakapejte balzamikovým octem a olivovým olejem. Dochuťte solí a pepřem. Obložte obalenými kuličkami.


Úterý

Kuskus s krůtím masem a zeleninou

4 porce - příprava: 30 minut

* 250 g kuskusu
* olivový olej
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 400 g krůtích prsou
* 1 mrkev
* 1/2 celeru
* sůl a pepř
* 1 celá skořice
* 1 pomeranč
* čerstvý koriandr nebo petrželka

Kuskus připravte podle návodu (nasypte do misky, zalijte vroucí vodou, přiklopte a nechte 10 minut bobtnat; lépe se oddělí, když přidáte kapku olivového oleje). Na oleji orestujte nasekanou cibuli a česnek, přidejte na malé kousky nakrájené krůtí maso a nakrájenou zeleninu. Orestujte, pak dochuťte solí, pepřem, přidejte celou skořici a podlijte troškou vody. Duste doměkka, ke konci vmíchejte šťávu z pomeranče. Hotovou směs promíchejte s kuskusem, ozdobte koriandrem nebo petrželkou a podávejte.


Středa

Penne s pečenou dýní

4 porce - příprava: 25 minut

* 400 g těstovin
* 150 g dýně hokkaidó
* 50 ml olivového oleje
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 100 g hlávkové kapusty
* 100 g čerstvého sýra
* 50 g slunečnicových semínek

Těstoviny uvařte na skus. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na malé kousky. Na oleji orestujte nasekanou cibuli s česnekem, přidejte dýni, osolte a opepřete. Opékejte dozlatova. Nakonec přidejte na nudličky nakrájenou kapustu a slunečnicová semínka. Krátce orestujte. Ještě teplou směs smíchejte s uvařenými těstovinami. Můžete zakápnout olivovým olejem a ozdobit bylinkami a čerstvým sýrem.


Čtvrtek

Sendvič s marinovaným kuřecím masem

4 porce - příprava: 20 minut

* 4 kuřecí prsa
* 4 lžíce sójové omáčky
* 1 limetka
* 1 chilli paprička
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* čerstvý koriandr
* 4 bagety

Kuřecí prsa v celku marinujte ve směsi sójové omáčky, šťávy a kůry z 1 limetky, nasekané chilli papričky, soli a pepře. Nechte chvíli odležet. Potom je orestujte na olivovém oleji ze všech stran dozlatova. Na prkénku nakrájejte na tenčí plátky, ty vložte do rozkrojených baget a ozdobte koriandrem.

NÁŠ TIP: Nebojte se sendvič zakapat majonézou nebo hořčicí.


Pátek

Hráškové pyré s lososem na grilu

4 porce - příprava: 30 minut

* 300 g brambor typu B
* 300 g zmraženého hrášku
* 4 filety lososa
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 50 g másla
* 100 ml plnotučného mléka
* petrželka

Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Přendejte do osolené vody a vařte téměř doměkka, na posledních 5 minut přidejte hrášek. Mezitím očistěte rybu, osolte ji a opepřete. Krátce ogrilujte filety na trošce olivového oleje ze všech stran dozlatova. Hrášek s bramborami slijte. Rozmixujte s máslem a zahřátým mlékem. Lososa podávejte s hráškovým pyré. Zakápněte ještě troškou oleje a ozdobte petrželkou, můžete i sezonní zeleninou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…