Originální párty chuťovky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ať už chystáte oslavu, přijde nečekaná návštěva nebo chcete připravit neobvyklou svačinku, budou se vám jistě hodit naše tipy. Vyberte si i podle aktuálního stavu vaší ledničky či spíže.

Smažené zeleninové lupínky

4 porce - příprava: 15 minut

* 400 g zeleniny (např. kořenové)
* 1 l oleje na fritování
* mořská sůl
* čerstvé bylinky
* cibule

Domácí chipsy si můžete připravit z mnoha druhů zeleniny, my jsme v redakci vyzkoušeli brambory, mrkev, pastinák a červenou řepu.

Zeleninu očistěte a na struhadle nakrouhejte na tenká kolečka. Ta jedno po druhém vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Pozor, musí se připravovat po troškách, aby se lupínky neslepily!

Hotové chipsy nechte okapat na papírovém ubrousku a podle chuti promíchejte s čerstvě namletou solí (klidně uzenou nebo kouřovou), jemně nasekanými bylinkami nebo třeba opečenou cibulkou.

Vyzkoušejte k nim také výborné domácí salsy nebo dipy (viz níže).


Salsa z pečených rajčat

4 porce - příprava: 10 minut

* 350 g malých cherry rajčátek
* olivový olej
* 2 jarní cibulky s natí
* sůl a pepř

Rajčátka přepulte, promíchejte s olivovým olejem a pečte v troubě při 200 °C přibližně 10 až 15 minut. Promíchejte je s nasekanou cibulkou i s natí, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a pepřem. Nakonec směs důkladně zpracujte, aby se měkká pečená rajčata rozpadla.

Čedarový dip

4 porce - příprava: 15 minut

* 150 ml mléka
* 2 vejce
* 1 lžíce francouzské hořčice
* 200 g čedaru
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 150 ml piva
* sůl a pepř

V pánvi rozšlehejte mléko, vejce, hořčici a polovinu nastrouhaného sýra. Škrob smíchejte se dvěma lžícemi vody. Jakmile směs začne probublávat, vmíchejte do ní i pivo a rozmíchaný škrob.

Za stálého prošlehávání nechte rozpustit i zbytek sýra a ještě 10 minut provařte. Podle chuti osolte i opepřete a udržujte horké až do podávání (dip se špatně ohřívá).

Salsa s artyčoky

4 porce - příprava: 15 minut

* 200 g sterilovaných artyčoků
* 2–3 jarní cibulky
* olivový olej
* 4 lžíce majonézy
* 50 g strouhaného parmazánu
* 50 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř

Artyčoky slijte a nakrájejte na čtvrtiny, cibulku s natí na kousky. Vše orestujte na troše olivového oleje na pánvi. Přimíchejte majonézu (tu můžete napůl namíchat se zakysanou smetanou), nastrouhaný parmazán a podle potřeby i trochu smetany. Dochuťte solí a pepřem.


Tarte flambée

4–6 porcí - příprava: 30 minut + chlazení těsta

* 250 g hladké mouky
* 50 ml oleje
* špetka soli
* 100 g cream cheese
* 100 g bílého jogurtu
* 2 cibule
* 140 g plátkové slaniny
* muškátový oříšek
* sůl a pepř

Z mouky, oleje a špetky soli vypracujte těsto, podle potřeby přilévejte asi 80 až 100 ml vody. Těsto nechte hodinu odpočinout v ledničce.

Troubu zapněte na 230 °C. Těsto rozválejte na plech vyložený pečicím papírem a po celé ploše ho potřete cream cheese smíchaným s jogurtem. Navrch poklaďte kolečky cibule a plátky slaniny.

Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem a pečte 15 až 20 minut dozlatova.

Semínkové krekry

4 porce - příprava: 45 minut

* 200 g celozrnné mouky
* 100 g semolinové krupice
* 1 lžička kouřové soli
* 150 g semínek a ořechů (světlý i tmavý len, sezam, piniové oříšky, dýňová a slunečnicová semínka + na ozdobu)
* 1 lžíce medu
* 3 lžíce oleje

V míse smíchejte všechny suché ingredience. Ve 200 ml vody rozmíchejte med a olej a pak ji postupně zapracujte do suché směsi. Těsto nechte asi 20 minut odležet na lince.

Troubu zapněte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na to dejte polovinu těsta, překryjte druhým archem papíru a rozválejte na 3 až 4 mm silný plát.

Posypte semínky odloženými na ozdobu, která lehce zamáčkněte, rádýlkem rozkrájejte na kousky a pečte asi 30 minut dozlatova. Opakujte s druhou polovinou těsta.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Včera | Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba…

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

18. 11. | Pokud trávíte většinu svého pracovního života v kanceláři, neměla by ve vašem okolí chybět zeleň.…

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

17. 11. | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

16. 11. | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…