Originální párty chuťovky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Ať už chystáte oslavu, přijde nečekaná návštěva nebo chcete připravit neobvyklou svačinku, budou se vám jistě hodit naše tipy. Vyberte si i podle aktuálního stavu vaší ledničky či spíže.

Smažené zeleninové lupínky

4 porce - příprava: 15 minut

* 400 g zeleniny (např. kořenové)
* 1 l oleje na fritování
* mořská sůl
* čerstvé bylinky
* cibule

Domácí chipsy si můžete připravit z mnoha druhů zeleniny, my jsme v redakci vyzkoušeli brambory, mrkev, pastinák a červenou řepu.

Zeleninu očistěte a na struhadle nakrouhejte na tenká kolečka. Ta jedno po druhém vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Pozor, musí se připravovat po troškách, aby se lupínky neslepily!

Hotové chipsy nechte okapat na papírovém ubrousku a podle chuti promíchejte s čerstvě namletou solí (klidně uzenou nebo kouřovou), jemně nasekanými bylinkami nebo třeba opečenou cibulkou.

Vyzkoušejte k nim také výborné domácí salsy nebo dipy (viz níže).


Salsa z pečených rajčat

4 porce - příprava: 10 minut

* 350 g malých cherry rajčátek
* olivový olej
* 2 jarní cibulky s natí
* sůl a pepř

Rajčátka přepulte, promíchejte s olivovým olejem a pečte v troubě při 200 °C přibližně 10 až 15 minut. Promíchejte je s nasekanou cibulkou i s natí, přidejte ještě trochu oleje a dochuťte solí a pepřem. Nakonec směs důkladně zpracujte, aby se měkká pečená rajčata rozpadla.

Čedarový dip

4 porce - příprava: 15 minut

* 150 ml mléka
* 2 vejce
* 1 lžíce francouzské hořčice
* 200 g čedaru
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 150 ml piva
* sůl a pepř

V pánvi rozšlehejte mléko, vejce, hořčici a polovinu nastrouhaného sýra. Škrob smíchejte se dvěma lžícemi vody. Jakmile směs začne probublávat, vmíchejte do ní i pivo a rozmíchaný škrob.

Za stálého prošlehávání nechte rozpustit i zbytek sýra a ještě 10 minut provařte. Podle chuti osolte i opepřete a udržujte horké až do podávání (dip se špatně ohřívá).

Salsa s artyčoky

4 porce - příprava: 15 minut

* 200 g sterilovaných artyčoků
* 2–3 jarní cibulky
* olivový olej
* 4 lžíce majonézy
* 50 g strouhaného parmazánu
* 50 ml smetany ke šlehání
* sůl a pepř

Artyčoky slijte a nakrájejte na čtvrtiny, cibulku s natí na kousky. Vše orestujte na troše olivového oleje na pánvi. Přimíchejte majonézu (tu můžete napůl namíchat se zakysanou smetanou), nastrouhaný parmazán a podle potřeby i trochu smetany. Dochuťte solí a pepřem.


Tarte flambée

4–6 porcí - příprava: 30 minut + chlazení těsta

* 250 g hladké mouky
* 50 ml oleje
* špetka soli
* 100 g cream cheese
* 100 g bílého jogurtu
* 2 cibule
* 140 g plátkové slaniny
* muškátový oříšek
* sůl a pepř

Z mouky, oleje a špetky soli vypracujte těsto, podle potřeby přilévejte asi 80 až 100 ml vody. Těsto nechte hodinu odpočinout v ledničce.

Troubu zapněte na 230 °C. Těsto rozválejte na plech vyložený pečicím papírem a po celé ploše ho potřete cream cheese smíchaným s jogurtem. Navrch poklaďte kolečky cibule a plátky slaniny.

Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem a pečte 15 až 20 minut dozlatova.

Semínkové krekry

4 porce - příprava: 45 minut

* 200 g celozrnné mouky
* 100 g semolinové krupice
* 1 lžička kouřové soli
* 150 g semínek a ořechů (světlý i tmavý len, sezam, piniové oříšky, dýňová a slunečnicová semínka + na ozdobu)
* 1 lžíce medu
* 3 lžíce oleje

V míse smíchejte všechny suché ingredience. Ve 200 ml vody rozmíchejte med a olej a pak ji postupně zapracujte do suché směsi. Těsto nechte asi 20 minut odležet na lince.

Troubu zapněte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na to dejte polovinu těsta, překryjte druhým archem papíru a rozválejte na 3 až 4 mm silný plát.

Posypte semínky odloženými na ozdobu, která lehce zamáčkněte, rádýlkem rozkrájejte na kousky a pečte asi 30 minut dozlatova. Opakujte s druhou polovinou těsta.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

Léčivé rostliny: Které pokojovky dokážou uzdravovat?

28. 5. | Aloe vera, rýmovník či rozmarýna? Neuhodli jste, i když tyto rostliny patří mezi léčivé. Mezi…

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

Líbí se vám motýlci? Vyrobte si vlastní dekoraci

27. 5. | Také se vám tak líbí něžní motýlci poletující kolem vás? Zkrášlete si zeď nevšední dekorací, kterou…

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

Chlupy vašeho domácího mazlíčka všude? Zbavte se jich!

26. 5. | Máte doma kočku, psa nebo snad dokonce oba dva? Pak zcela jistě bojujete s chlupy, které jsou snad…

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

Udělejte dětem radost: Pořiďte jim zahradní nábytek

25. 5. | Ne, vůbec to není luxus pořídit dítěti na zahradu vlastní stůl a lavici nebo houpačku. Nebudete se…