Osvěžující saláty plné chuti

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

K letnímu počasí saláty jednoznačně patří. Nechte se inspirovat kombinacemi typickými pro Itálii.

Jahodový salát

Šťavnaté jahody, meloun a zelený salát doplňte mozzarellou. Kombinace je to nečekaně skvělá. Chuť podtrhne balzamiko – zkuste třeba fíkové nebo hruškové.

  • zelený salát - nejlepší je lollo biondo
  • jahody - vybírejte jen hezké kousky
  • mozzarella - zvolte tu z buvolího mléka, její chuť je výrazně jiná
  • balzamiko - nešetřete na něm, na chuti se to podepíše
  • meloun - svěží kousky melounu vás nadchnou

Krevetový salát

Syrovým krevetám odtrhněte hlavičku i s páteří a vyloupněte je z krunýře. Pak je krátce orestujte na olivovém oleji. Jejich výrazná chuť udělá z obyčejného salátu gurmánský zážitek.

  • krevety - kupte nejlépe čerstvé
  • rukola - čerstvá rukola je základ
  • citron - šťáva dodá svěžest a ke krevetám se hodí
  • olivový olej - panenský olej do salátů prostě patří
  • zelený pepř - zvýrazní chuť pokrmu

Fíkový salát

Genialitu jednoduchých salátů potvrzuje tahle klasika. Čerstvé fíky jsou běžně k sehnání (chuťově jsou o dost jiné než sušené). A s gorgonzolou jsou prostě nerozlučná dvojka!

  • čerstvé fíky - podávejte je omyté, nakrájené na čtvrtky
  • rukola - nebo polníček tvoří zelený základ
  • gorgonzola - berte jen originál, byla by škoda nahradit ji nivou
  • hroznové víno - do salátu se hodí spíše to bez pecek
  • olivový olej - zvolte raději ten s jemnější chutí

ČERSTVÉ FÍKY

Před konzumací je stačí omýt. Čerstvé jsou bohaté na vitaminy A, B a C. Obsahují vlákninu ve větším množství a po zapití působí jako přírodní projímadlo. Z výživového hlediska jsou vhodnější než sušené.


Panzanella

Italové ji milují. Je to totiž skvělý způsob, jak efektně využít starší chleba. Zjednodušeně lze říct, že kde jsou chlebové krutony, vinný ocet a zelenina, tam je panzanella. S bylinkami nešetřete!

  • červená cibule - stačí jí půl lžíce na porci
  • grilovaná zelenina - dle sezony: cukety, lilky, papriky...
  • červený vinný ocet - můžete z něj připravit vinaigrette
  • krutony - nasucho pečené kostky staršího chleba
  • dijonská hořčice - její pikantní chuť dodá salátu šmrnc

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Včera | 3 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Včera | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

Inspirace: Jak originálně ukládat hrnky v kuchyni

22. 9. | Také máte doma spoustu různých hrnků, hrnečků a šálků? Pak určitě řešíte, kam je dát. Ve skříňkách…