Osvěžující saláty plné chuti

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

K letnímu počasí saláty jednoznačně patří. Nechte se inspirovat kombinacemi typickými pro Itálii.

Jahodový salát

Šťavnaté jahody, meloun a zelený salát doplňte mozzarellou. Kombinace je to nečekaně skvělá. Chuť podtrhne balzamiko – zkuste třeba fíkové nebo hruškové.

  • zelený salát - nejlepší je lollo biondo
  • jahody - vybírejte jen hezké kousky
  • mozzarella - zvolte tu z buvolího mléka, její chuť je výrazně jiná
  • balzamiko - nešetřete na něm, na chuti se to podepíše
  • meloun - svěží kousky melounu vás nadchnou

Krevetový salát

Syrovým krevetám odtrhněte hlavičku i s páteří a vyloupněte je z krunýře. Pak je krátce orestujte na olivovém oleji. Jejich výrazná chuť udělá z obyčejného salátu gurmánský zážitek.

  • krevety - kupte nejlépe čerstvé
  • rukola - čerstvá rukola je základ
  • citron - šťáva dodá svěžest a ke krevetám se hodí
  • olivový olej - panenský olej do salátů prostě patří
  • zelený pepř - zvýrazní chuť pokrmu

Fíkový salát

Genialitu jednoduchých salátů potvrzuje tahle klasika. Čerstvé fíky jsou běžně k sehnání (chuťově jsou o dost jiné než sušené). A s gorgonzolou jsou prostě nerozlučná dvojka!

  • čerstvé fíky - podávejte je omyté, nakrájené na čtvrtky
  • rukola - nebo polníček tvoří zelený základ
  • gorgonzola - berte jen originál, byla by škoda nahradit ji nivou
  • hroznové víno - do salátu se hodí spíše to bez pecek
  • olivový olej - zvolte raději ten s jemnější chutí

ČERSTVÉ FÍKY

Před konzumací je stačí omýt. Čerstvé jsou bohaté na vitaminy A, B a C. Obsahují vlákninu ve větším množství a po zapití působí jako přírodní projímadlo. Z výživového hlediska jsou vhodnější než sušené.


Panzanella

Italové ji milují. Je to totiž skvělý způsob, jak efektně využít starší chleba. Zjednodušeně lze říct, že kde jsou chlebové krutony, vinný ocet a zelenina, tam je panzanella. S bylinkami nešetřete!

  • červená cibule - stačí jí půl lžíce na porci
  • grilovaná zelenina - dle sezony: cukety, lilky, papriky...
  • červený vinný ocet - můžete z něj připravit vinaigrette
  • krutony - nasucho pečené kostky staršího chleba
  • dijonská hořčice - její pikantní chuť dodá salátu šmrnc

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…