Ovesná kaše, to je strava naše

| Autor: Eva Všetíčková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Nastartujte pracovní den ovesnými vločkami – zasytí vás, dodají potřebnou energii a také spoustu zdraví prospěšných látek!



Ovesné vločky jsou nejen chutné a lehce stravitelné, ale také velmi zdravé. Účinně regulují hladinu cholesterolu a glukózy (krevního cukru), což je dobré nejen pro diabetiky, protože stabilní hladina cukru v krvi nás chrání před nepřekonatelnou chutí na sladké. Lecitin, který také obsahují, je důležitý pro výživu nervů a dobrou paměť. V kuchyni je využijete nasladko (viz následující recepty) i naslano.

Mléčná ovesná kaše

Na 4 porce

Příprava: 10 minut

500 ml mléka špetka soli 100 g ovesných vloček cukr nebo med na dochucení ovoce na ozdobení Do hrnce se zesíleným dnem nebo speciálního hrnce na vaření mléka vlijte mléko a vsypte vločky.
Lehce osolte a za občasného míchání přiveďte k varu. Stáhněte plamen, nechte probublávat, až vločky změknou a promění se ve šlemovitou kaši. Oslaďte, posypte ovocem a ihned podávejte.

Tip: Ovesnou kaši si můžete připravit také v mikrovlnné troubě: smíchejte vločky s mlékem či vodou a vložte do mikrovlnky asi na 4 minuty nebo až vznikne požadovaná konzistence.

Kaše s drobným ovocem

Na 4 porce

Příprava: 15 minut

1 hrnek ovesných vloček (asi 150 g) špetka soli 1-2 lžíce cukru nebo medu čerstvé ovoce skořice (není nutná) Přiveďte k varu asi 750 ml osolené vody. Vsypte do ní hrnek ovesných vloček. Mírným varem a za občasného míchání vařte asi 15 minut - záleží na tom, jakou hustotu kaše máte rádi. Kaši oslaďte cukrem nebo medem, vlijte na talíř či do misky, posypte ovocem podle chuti a sezony.

Tip: Do hotové kaše můžete vmíchat bílý jogurt nebo zakysanou smetanu.

Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem vitaminů řady B, železa,vápníku, hořčíku a vlákniny. Zasytí vás a lehce je strávíte – jsou tedy skvělým snídaňovým zdrojem energie!



Rádi vaříte a hledáte inspiraci? Navštivte Recepty.cz

Další články z rubriky

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Dnes | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

Včera | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

Včera | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

21. 2. | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…