Ovesné vločky: Zdroj prebiotik i léčivá potravina (+ recept na křupavé krusli)

| Autor: Martina Machová | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Víte, že ovesné vločky vynalezli adventisté? Lze se vločkami předávkovat? Proč po jejich konzumaci nebudete mít hlad, a z jakého důvodu je vhodné vločky konzumovat s potravinami bohatými na vápník?

Ovesné vločky: Zdroj prebiotik i léčivá potravina (+ recept na křupavé krusli)

Ovesným vločkám se i přes svou nepříliš atraktivní vizáž a nevýraznou chuť povedlo takřka nemožné; pronikly na talíř mnoha konzervativních strávníků, kteří se „zdravé výživě“ a všemu takzvaně celozrnnému pečlivě vyhýbají. Ovesné (i jiné) vločky jsou totiž velmi variabilní potravinou; lze je přisypat do jogurtu, udělat z nich kaši, vařit s pudinkem, přidávalo sladkých těst, vyrobit z nich domácí müsli tyčinky či křupavé krusli. Vločky lze použít také do slaných jídel, například jako zavářku do polévek, do masových směsí na sekanou a karbenátky či k přípravě vegetariánských burgerů.

Ovesné vločky: Požehnání shůry

Za velmi nápadité, avšak poněkud asketické rodiče obilných vloček jsou považováni bratři Kalloggové. Ti na sklonku 19. století působili v úspěšném a na svou dobu v mnoha ohledech nadčasově smýšlejícím sanatoriu v Battle Creek v Michiganu. Sanatorium patřilo adventistické církvi a kladlo velký důraz na zdravý životní styl – zdravou střídmou stravu, abstinenci, pohyb, pobyt na čerstvém vzduchu a bohatý duchovní život. Důvtipní bratři Kalloggové vymysleli a zpopularizovali nejen ovesné vločky, ale také kukuřičné lupínky. K výrobě vloček i lupínků sloužil lisovací válec, který lisoval celá ovesná zrna – podobně je tomu i dnes.

Jak se vyrábí: Typy vloček aneb není vločka jako vločka!

Očištěné obilky ovsa se napařují, lisují a nakonec suší. Usušené vločky mají lehce ořechově-obilné aroma a poměrně dlouhou trvanlivost. Přestože jsou ovesné vločky nejoblíbenějším druhem obilných vloček, lze již běžně koupit vločky prakticky ze všech obilovin.

Avšak i ovesné vločky se dočkaly několika inovací; na trhu jsou kromě klasických vloček i drobnější jemné ovesné vločky (v tekutině změknou během několika minut) či extra jemné instantní vločky. Instantní vločky se vyrábějí z celozrnné ovesné mouky, jemné vločky ze zrna, které se před válcování nařeže.

Proč jsou skvělou snídaní?

Ovesné vločky obsahují až 67 % sacharidů, které se díky přítomné vláknině a svému složení uvolňují do krve pomalu a pozvolna, i proto jsou vhodnou snídaní – zdravě zasytí na několik hodin. Vločky z ovsa jsou však bohaté i na kvalitní bílkoviny a tuky. 14,5 % bílkovin a 7 % tuků nebývá u obilovin až tak obvyklé. Významný je i obsah cenných nenasycených mastných kyselin (linolová a olejová), vitamínů řady B, vitamínu E, železa, zinku, hořčíku, draslíku, manganu a vápníku. Pro výživu i zdraví je významná i přítomnost rozpustné a nerozpustné vlákniny, zejména v současnosti populárních beta-glukanů.

Ovesné beta-glukany: 5 skvělých věcí, které o nich možná nevíte

• Populární polysacharidy beta-glukany jsou pro organismus cenné vzhledem ke svým imunomodulačním vlastnostem – mají vliv na zlepšení celkové imunity.

• Významnou roli hrají i při optimalizaci hladiny cholesterolu a krevního cukru.

• Vzhledem ke svému působení ve střevě zpomalují uvolňování glukózy do krve a prodlužují pocit sytosti.

• Beta-glukany jsou skvělým prebiotikem – živnou půdou pro růst přátelských bakterií (probiotik) ve střevě.

• Dle výzkumů z posledních let se zdá, že u pacientů po operačních výkonech urychlují bezproblémovou rekonvalescenci. (Tyto poznatky mimochodem korespondují s tradičním užíváním ovesných odvarů v alternativní medicíně.)

Všeho moc škodí, i vloček

Předávkovat se ovesnými vločkami by jejich konzumenta stálo opravdu hodně úsilí, přesto je vhodné zdůraznit, že i ovesné vločky mohou lidskému organismu při jednostranně zaměřené „dietě“ uškodit. A proč by se vločky neměly stát každodenním základem jídelníčku? „Ovesné vločky obsahují podobně jako špenát kyselinu šťavelovou, ta spolu s vápníkem vytváří nerozpustné látky – šťavelany.

Tyto látky pak mohou stát v pozadí některých onemocnění, například ledvinových kamenů,“ říká výživová poradkyně Ida Malá. A dodává, že vzhledem k tomu, že se kyselina šťavelová váže s vápníkem, dochází při jejím nadměrném příjmu k odčerpávání vápníku z organismu. Pokud tedy jídelníček obsahuje hojnost ovesných vloček, je vhodné vločky konzumovat s potravinami bohatými na vápník (jogurty, tvaroh apod.)

RECEPT na křupavé krusli (granolu, crüsli):

Potřebujete: 500 g ovesných vloček, 1 plechovku salka (zdravější alternativou je obilná sladěnka), sušené ovoce, oříšky a semínka dle chuti

Pracovní postup:Do nepřilnavého pekáče (nebo použijeme pečící papír) vsypeme vločky, prolijeme salkem (lze vlít jen ½ salka a druhou nahradit mlékem). Směs prohněteme rukama a necháme 30 min. odpočívat. Je-li směs hodně suchá, můžeme ji pokropit trochou mléka, je-li málo sladká, přidáme salko.

Směs vložíme do středně vyhřáté trouby a za častého míchání pečeme cca. 25 – 35 min. Ořechy a semínka přidáváme na konci pečení, budou křupavé, ale ne spálené. Sušené ovoce vsypeme až do hotové směsi. Po vyndání z trouby jsou vločkové hrudky lepkavé, po vychladnutí však oschnou a budou křupavé.

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…