Ovocné knedlíky jak je máme rádi

Ovocné knedlíky jak je máme rádi

Ovoce ze zahrádky i z lesa je všude kolem nás v tomto období plno. Nelze tak nemyslet na nadýchané sladké knedlík zalité máslem a zasypané strouhaným tvarohem.

Bramborové knedlíky s blumou a skořicí

6 porcí příprava: 40 minut + kynutí

500 g polohrubé mouky + na poprášení válu, 20 g čerstvého droždí, 1 lžíce třtinového cukru, 250 ml polotučného mléka, 1 vejce, špetka soli, 350 g ovoce (borůvky a maliny), 250 g tvarohu na strouhání, moučkový cukr a máslo na dochucení

Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou vlažného mléka. 10 minut nechte v teple vzejít kvásek. Poté vmíchejte zbytek vlažného mléka, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu. V průběhu kynutí můžete těsto ještě jednou propracovat. Poté na pomoučněném válu těsto vyválejte na plát silný asi 5 mm. Rozdělte na čtverce, do středu vložte omyté a osušené ovoce a vytvarujte knedlíky. Vařte je ve vroucí vodě podle velikosti asi 8–10 minut, dokud nevyplavou. Poté podávejte s nastrouhaným tvarohem, zasypané moučkovým cukrem a zalité rozpuštěným máslem.

Pokračování 2 / 3

Bramborové knedlíky s blumou a skořicí

4 porce příprava: 40 minut + chlazení brambor

600 g brambor typu B, 280 g polohrubé mouky nebo dětské krupice, 1 vejce, špetka soli, 500 g blum, 150 g třtinového cukru, 2 lžíce mleté skořice, 2 lžíce strouhanky, máslo na zalití, mouka na poprášení válu

Brambory i se slupkou vařte doměkka, nechte vychladnout a poté najemno nastrouhejte. Vmíchejte mouku, vejce a sůl a vypracujte hladké těsto. To nechte chvilku odpočinout. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci vodu k varu. Těsto na trošce mouky vyválejte v plát asi 5 mm tlustý, podle velikosti blum ho rozkrájejte na čtverce. Blumy rozkrojte napůl, vyndejte pecky a zase spojte k sobě, obalte těstem a vytvarujte knedlíky. Pozvolna je vařte ve vroucí vodě 10–15 minut. Poté nechte okapat a ještě teplé je obalte ve směsi z cukru, skořice a strouhanky. Na talíři zalijte rozpuštěným máslem.

Pokračování 3 / 3

Tvarohové knedlíčky s jahodami a rebarborou

4 porce příprava: 30 minut

250 g měkkého tvarohu + na podávání, 50 ml polotučného mléka, 1 vejce, 200 g polohrubé mouky + 50 g hrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 lžíce másla + na zalití, 2 stonky rebarbory, 200 g jahod

Měkký tvaroh smíchejte s mlékem, vejcem, moukou, práškem do pečiva a špetkou soli.Vypracujte těsto, nechte ho chvilku odpočinout a poté z něj tvarujte menší knedlíčky. Vařte je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou, asi 7 minut. Mezitím na másle orestujte na menší kousky nakrájenou oloupanou rebarboru, po chvilce přidejte na menší kousky nakrájené jahody a krátce poduste. Ovocnou směsí ozdobte na talíři knedlíčky, podávejte s tvarohem a zalijte trochou rozpuštěného másla.

Doporučujeme

Články odjinud