Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Při výběru odrůdy ovocného stromu se často zapomíná na podstatný detail – na jakou podnož je odrůda naroubovaná. Právě podnož je to, co nejvíc ovlivňuje množství a kvalitu sklizně.

Co je podnož?

Podnož je stromek vypěstovaný ze semene nebo rozmnožený vegetativní cestou. Každá má jiné vlastnosti. Semenáče mají výkonnější kořenový systém, ale nikdy předem nevíme, co nám ze zasazeného semene vyroste a jaké pak budou vlastnosti daného stromu. Proč? Z genetického pohledu si příroda dělá, co chce. Každý semenáč je jiný, některý začne plodit dříve a jiný později a kromě toho si jeden vyroste do výšky a druhý zůstane nízký. Proto se pro další množení vždy vybere ten, který má nejvíce „vyhovujících“ vlastností.

Jednou z nich je bohatý kořenový systém, jenž určuje stabilitu stromu v půdě, stará se o výživu a v neposlední řadě je schopen růst i v půdě horší kvality. Obecně platí, že podnože vypěstované ze semene jsou převážně silně rostoucí, naopak vegetativně množené jsou slabého až středního vzrůstu. Podnož plní tedy funkci jakéhosi zprostředkovatele mezi půdou a naroubovanou odrůdou.

Pokračování 2 / 3

Co podnož ovlivní?

3_podnoz_iStock-637507516.jpg

Podnož má společně s naroubovanou odrůdou na „svědomí“ budoucí vlastnosti stromu. Například hospodaření s vláhou a živinami. Hluboko kořenící silně vzrůstné podnože dokážou v tomto směru více než slabší rostoucí. Proto jsou vhodné do písčitých a sušších půd a chladnějších oblastí.

Podnože se slabým vzrůstem mají však význam pro časný nástup do plodnosti. Ve srovnání se silně rostoucí podnoží stromy rodí o dva či tři roky dříve. Záleží ovšem také na odrůdě. Jenže bohatá úroda přináší starosti.  Stromy s mělkým kořenovým systémem slabě vzrůstných podnoží mají tendenci se vyvracet z půdy. Naopak středně a silně rostoucí podnože sice vstupují do rodivosti později, koření však velmi dobře a stromy většinou nevyžadují speciální oporu.

Z dalších vlastností, které podnože ovlivňují, jsou to například velikost koruny a stromu samotného nebo množství  úrody. Opět platí závislost, že čím je podnož silnější, tím je koruna i úrodnost vyšší. Stejný vliv má podnož i na dlouhověkost a celkovou vitalitu stromu. Z dalších bodů, které podnože ovlivňují, jsou to například velikost plodů, jejich vybarvenost, schopnost stromu přijímat určité živiny, odolnost proti chorobám a škůdcům. A neméně významný je i vliv podnože na odolnost proti mrazům.

Pokračování 3 / 3

Základní typy podnoží

1_podnoz iStock-488152916.jpg

Podnože se dělí na několik skupin. Podle vzrůstu - na zakrslé, slabě vzrůstné, středně vzrůstné, silně vzrůstné a velmi silně vzrůstné a dále na semenáče či vegetativně množené.

  • Za standard se u jabloní považuje slabě rostoucí podnož M9. Je vhodná do zahuštěných výsadeb a pro zahrádkáře pro tvar štíhlého vřetena. Podobné vlastnosti mají také podnože M27, J-OH-A či J-TE-E až J-TE-H. Ze středně silně rostoucích podnoží se používají zejména podnože MM106, M26. Podnož MM106  je vhodná pro pěstitele jabloní ve vyšších polohách, neboť nenamrzá. Dobře snáší i kamenité a vlhké půdy. Naopak M26  se daří v lehkých nezamokřených půdách.
  • U hrušek tvoří základ hruškový semenáč, slabě rostoucí verzi alternuje kdoulová podnož (MA, MC). K pěstování nízkých tvarů a štíhlých vřeten je pro zahrádkáře nejzajímavější mrazuvzdorná, středně vzrůstná podnož BA-29. Vyniká časnou plodností, kterou nastupuje již třetím rokem po výsadbě.
  • Třešně se běžně pěstují roubované na ptáčnici nebo slaběji rostoucí mahalebku. Pokud chcete pěstovat opravdu nízké tvary třešní, zvolte podnož Colt, která je až o 40 % méně vzrůstná oproti ptáčnici.  Sloupovité a zakrslé tvary třešní se pěstují na velmi slabě rostoucí podnoži Gisela 5, která ve srovnání s ptáčnicí snižuje růst až o 70 %.  Další výhodou je vysoká mrazuvzdornost a časná plodnost již ve druhém roce. Podnož Gisela 5 má však také svá proti. Vzhledem k výšce stromku (u sloupovitých tvarů), je nutné zajistit dostatečnou oporu a častou zálivku.
  • V případě broskví, meruněk a švestek patří mezi klasické vitální silně rostoucí podnože semenáče jednotlivých druhů. Méně vzrůstnou alternativou jsou různé švestkové, vegetativně množené podnože (St. Julien, Waxwa, Wawit, skupina GF) a řada dalších.

 

 

Doporučujeme

Články odjinud