Palačinky opravdu pro každého. Vyzkoušejte úžasné recepty!

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jsou jednoduché, rychlé a variabilní. Právě díky těmto svým vlastnostem představují palačinky vše, co by mělo splňovat ideální letní jídlo: jsou za chvilku hotové, pochutnáte si a můžete je vzít s sebou i na piknik.

Základní těsto na palačinky

12–15 kusů - příprava: 25 minut

* 500 ml polotučného mléka
* 2 vejce
* špetka soli
* 200 g hladké mouky
* olej na smažení

V mléce metlou rozšlehejte vajíčka i sůl a postupně zašlehejte prosátou mouku. Nechte 10 minut odstát, aby mouka nasákla všechnu vlhkost. Pánev rozpalte, jen lehce mašlovačkou vytřete olejem, nalijte na ni naběračku těsta a to krouživým pohybem rozprostřete po celé ploše pánve. Smažte, dokud těsto neztuhne, obraťte a krátce opečte i z druhé strany. Opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

Náš TIP: Místo klasické hladké mouky použijte mouku celozrnnou nebo ji vyměňte za polohrubou, palačinky budou mít zajímavější strukturu.

Palačinky zapečené s ovčím sýrem a kuřecím masem

4 porce - příprava: 25 minut

* 12 palačinek
* 400 g kuřecích stehenních řízků
* sůl a pepř
* olivový olej
* 8 malých cibulí nebo šalotek
* 3 lžíce hery máslové
* 350 g čerstvého ovčího sýra
* 2 předvařené červené řepy
* 250 g bílého jogurtu
* plocholistá petržel

Troubu zapněte na 200 °C. Kuřecí maso nakrájejte na nudličky, osolte, opepřete a zprudka orestujte na olivovém oleji. Cibulky nakrájejte na čtvrtiny a na troše oleje je nechte zkaramelizovat.

Zapékací misku vymažte herou, sýr rozdrobte a řepu nakrájejte na kostičky. Palačinky potřete vrstvou jogurtu, přidejte připravené suroviny včetně orestovaného masa, zarolujte a uložte vedle sebe do zapékací misky. Posypte zbylými surovinami, pokapejte máslem a asi 8 minut zapečte. Ozdobte nasekanou petrželí.

Palačinky s vanilkovým krémem a broskvemi

4 porce - příprava: 35 minut

* 4 celozrnné palačinky
* 300 ml smetany ke šlehání
* 3–4 lžíce krupicového cukru
* 1/2 vanilkového lusku
* 5 žloutků
* 2 lžíce hery máslové
* 4 broskve
* plátkové mandle
* moučkový cukr na ozdobu

Polovinu smetany nalijte do hrnce a rozpusťte v ní cukr. Přidejte semínka i lusk. Ve zbylé smetaně rozšlehejte žloutky a za stálého míchání zašlehejte do horké smetany v hrnci. Šlehejte do zhoustnutí.

Troubu zapněte na 220 °C. Zapékací misky vymažte herou a zbytek rozpusťte. Palačinky urovnejte do misek, zalijte vanilkovým krémem a poklaďte kousky broskví a kraje překlopte k sobě do tvaru košíčku. Potřete rozpuštěnou herou, posypte mandlemi a nechte asi 8 až 10 minut zapéct v troubě. Podávejte lehce pocukrované.

Roláda z makových palačinek

4 porce - příprava: 30 minut

* 4 palačinky z těsta, do něhož jste přidali 2 lžíce nemletého máku
* 200 ml smetany ke šlehání
* 2 lžíce moučkového cukru
* 150 g mascarpone
* šťáva z 1/2 citronu
* kůra z 1 citronu

ROZVAR:
* 50 g hery máslové
* 4 blumy (nebo jiné ovoce, například jahody)
* 2 lžíce třtinového cukru
* šťáva z 1/2 citronu

Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha (ten ji nejen osladí, ale splní i funkci ztužovače), pak do ní po částech zašlehejte mascarpone a nakonec i citronovou šťávu a asi polovinu nastrouhané kůry. Palačinky potřete dostatečnou vrstvou směsi, zarolujte a nechte asi 15 minut v ledničce ztuhnout.

Mezitím si připravte rozvar: heru rozpusťte v hlubší pánvi, přidejte na kousky nakrájené blumy, cukr a citronovou šťávu. Krátce poduste, dokud ovoce nezměkne a omáčka nezesirupovatí. Ztuhlé palačinky nakrájejte na kolečka, ozdobte zbytkem kůry a podávejte s ovocným rozvarem.


Soutěžte s námi a „Upečte ten nejlepší letní koláč!“


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Nenáročná pokojovka kalízie je zázrak: Skvělá proti rakovině i alergiím

Dnes | Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř…

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Voňavý chléb i křupavé housky aneb Jak vybrat domácí pekárnu

Včera | Milujete čerstvé křupavé pečivo, ale nemáte čas ani chuť chodit po ránu do pekárny? Pořiďte si…

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

Jak si vyrobit měsíčkovou mast či tinkturu proti plísním i odřeninám

21. 7. | Měsíček je další z téměř zázračných rostlin, jejichž léčivé účinky hojně využívaly už naše babičky.…

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

Tip na výlet: Objevte ty nejkrásnější zahrady jižní Francie

20. 7. | Provence je jedním z nejhezčích regionů Francie, plný levandulových polí, vinic a olivových hájů,…