5
Fotogalerie

Patchwork

Patchwork (patch - záplata) – jedná se o kreativní techniku, kdy se látky různých barev nastříhají na malé dílky, které se pak v různých geometrických vzorcích sešívají. Na výrobu patchworkových dílků se používají nejčastěji plátna ze 100% bavlny, která jsou určitě potřeba předem vysrážet praním.

Sešité dílky do geometrických tvarů tvoří tedy horní vrstvu výrobku - top. Prostřední vrstva je tvořena výplňkovým materiálem (např. vatelínem) a spodní část je tvořena většinou jednobarevnou textilií, která ladí s horním vzorem. Tyto tři předzpracované vrstvy vytvoří tzv. sendvič, který se prošije (proquiltuje) a tím vznikne quilt.

Technika - patchwork klade velký důraz na přesnost. V dnešní době si spoustu práce můžeme ulehčit pomůckami, jako jsou rotační řezače, řezací podložky, speciální pravítka, mini žehličky, quiltovací spony a jiné vychytávky.

Patchwork je technikou zajímavou a chceme-li se ji opravdu věnovat, je určitě velmi dobrý nápad navštívit kurzy, kterých je už v dnešní době bezpočet. Existují nejen kurzy pro začátečníky, kde se celý technicky postup vysvětlí, ale jsou i kurzy pro pokročilé, kde se naučíte různé speciality a vyváření opravdových „veleděl“.

Paní Martina z Bojkovic, maminka dvou malých dětí, je „patchworkový profík“ a prozradila nám, jaká je cesta od záliby až po profesní dokonalost: „ Asi před čtyřmi lety, v době mé mateřské dovolené, jsem tu techniku prostě jednou zkusila. Vznikly první polštáře, kterými jsem posléze zaplavila celou rodinu pod vánoční stromeček, a mělo to velký úspěch. O polštáře byl obrovský zájem, takže jsem si zařídila živnostenský list.

Zákaznice se vracely a chtěly více… a tak jsem si rozšířila výrobu i na přehozy, kapsáře a další textilní dekorace do bytu. Šiji na zakázku, prodávám nejen přes internet, ale i do obchodů a účastním se řemeslných trhů. Co budoucna bych chtěla spojit patchwork ještě se strojovou výšivkou. Má práce je pro mě mé hobby, každý večer před spaním přemýšlím, co druhý den ušiji a co by se ještě dalo vymyslet a vyrobit, aby se to líbilo.“

Zdroj: www.potvor.cz


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

ČTĚTE TAKÉ: Poruchy spánku bývají předzvěstí demence!

Doporučujeme

Články odjinud