Pečem pecen: Recepty na domácí chleba i francouzské bagetky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Domácí pekárna se stala jedním z nejoblíbenějších kuchyňských pomocníků. Ostatně kdo nikdy nepekl domácí chleba, jako by snad ani nebyl. Podlehli jsme i my v redakci, tak se k nám pojďte přidat. Zvládne to opravdu každý!

Pečem pecen: Recepty na domácí chleba i francouzské bagetky

Bramborový pletenec s mákem

2 pletence příprava: 60 minut + kynutí

750 g polohrubé mouky + na podsypávání, 21 g droždí, 1 lžička krupicového cukru, 200 g brambor den předem uvařených ve slupce, 2 vejce, 1 lžička soli, 50 ml rostlinného oleje, 1 bílek, 5 lžic máku

Mouku prosejte do mísy. Droždí rozpusťte ve 350 ml vlažné vody s cukrem. Nalijte k mouce, promíchejte a nechte 15 minut odpočinout. Mezitím oloupejte a nastrouhejte brambory. S vejci, solí a olejem vmíchejte do těsta a propracujte. Překryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout. Na pomoučněném vále asi 10 minut důkladně hněťte, pak dejte kynout dalších 45 minut. Opět propracujte a rozdělte na šestiny. Ty rozválejte na asi 40 cm dlouhé prameny, které po třech spleťte jako cop. Konce důkladně zmáčkněte. Nechte přikryté 15 minut kynout. Potřete bílkem a posypte mákem. Pečte 35 minut při 200 °C dozlatova.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Jak využít slupky z pomeranče: Na boty, hmyz i při úklidu

Dnes | Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen…

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

23. 2. | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

22. 2. | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

22. 2. | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…