Pěkně ostrá mexická kuchyně. Recepty, které stojí za to vyzkoušet

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Neobejde se bez fazolí, kukuřice, tortill a hodně pálivých papriček! Pravá mexická kuchyně totiž rozhodně není pro jemné jazýčky. A určitě zkuste papričky chipotle, které jsou vlastně uzené jalapeños.

Chilli con carne na pivě

4–6 porcí - příprava: 2 hodiny

* 500 g hovězího hrudí
* 2 lžíce oleje
* 2 velké cibule
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce římského kmínu
* 100 g rajčatového protlaku
* 500 ml světlého piva
* 1 nasekaná chilli paprička
* 400 g černých fazolí ve slaném nálevu
* 200 g mražené cukrové kukuřice
* sůl a pepř
* čerstvý koriandr

Maso nakrájejte a na oleji opečte ze všech stran. Cibuli a česnek nasekejte a s masem a výpekem vložte do pekáče. Osolte, opepřete, přidejte římský kmín a duste v troubě při 175 °C asi 30 minut. Pak vmíchejte rajský protlak, podlijte pivem a duste ještě 30 minut. Odklopte a pečte do změknutí masa. Nakonec přidejte slité fazole a kukuřici, zvyšte teplotu na 190 °C a zapečte. Podávejte s tortillami posypané nasekaným koriandrem.


Avokádová polévka se salsou

6 porcí - příprava: 30 minut + chlazení

* 5 zralých avokád
* 1 lžíce olivového oleje
* 1 hrnek nasekané cibule
* 1 lžíce drceného česneku
* 2 hrnky kuřecího vývaru
* limetková šťáva podle chuti
* sůl
* tabasko
* avokádový olej

SALSA:
* 1 hrnek loupaných rajčat
* 1/2 hrnku jemně nasekané cibule
* 1 lžíce nasekaných papriček jalapeños
* 1–2 lžíce limetkové šťávy
* hrst nasekaného koriandru
* sůl

Avokádo vypeckujte a dužninu nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek, vývar, avokádo, limetkovou šťávu, sůl a zastříkněte tabaskem. Povařte asi 5 minut, rozmixujte a trochu zřeďte vodou. Dejte do ledničky vychladit. Všechny ingredience na salsu smíchejte v míse. Zakryjte fólií a také nechte vychladit. Polévku podávejte se salsou, nachos a avokádovým olejem.


Mango s kokosovou zmrzlinou

4–6 porcí - příprava: 20 minut

* 2 limetky
* 1/2 hrnku třtinového cukru
* 2 manga
* máslo na vymazání
* kokosová zmrzlina

Kůru a šťávu z limetek svařte s cukrem a trochou vody na sirup. Manga oloupejte, vyjměte pecku a nakrájejte je na tenké plátky. Zapékací misku vymažte máslem, vyložte plátky manga a zalijte sirupem. Krátce zapečte v troubě a podávejte s kopečkem kokosové zmrzliny.


Salát Ceviche

4–6 porcí - příprava: 20 minut + chlazení

* 400 g rybího filé (nebo půl na půl s krevetami)
* 5–6 limetek
* 3 rajčata
* 1 zelená paprika
* 1 střední cibule
* 4 lžíce nasekané petržele
* 2 lžíce čerstvého koriandru
* 1/2 lžičky soli
* 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
* 2 nasekané papričky jalapeños
* 2 lžíce bílého octa

Rybu nakrájejte na menší kousky, krevety očistěte. Z limetek vymačkejte šťávu, nalijte ji do misky a nechte v ní maso i krevety marinovat přes noc v chladničce. Občas promíchejte. Rajčata a papriku nakrájejte na malé kostičky, cibuli na plátky. Bylinky nasekejte najemno. Šťávu slijte a k marinovanému masu přimíchejte všechny ostatní ingredience. Znovu vychlaďte. Servírujte ve skle, ideálně na ledu.

Náš TIP: Můžete přidat také na plátky nakrájené avokádo a nasekané černé olivy. Pálivých papriček dejte víc nebo méně podle chuti.

Polévka z koriandru

4 porce - příprava: 30 minut

* 1 svazek čerstvého koriandru + na ozdobu
* 400–500 ml kuřecího vývaru
* 2 lžíce másla
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 stroužky česneku
* 1/2 lžičky soli
* 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
* 1/2 lžičky mletého kmínu
* 200 ml zakysané smetany + k podávání
* chilli vločky
* 4 lžíce avokádového oleje

Lístky koriandru dejte do vyšší úzké nádoby spolu s trochou vývaru a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Z másla a mouky připravte světlou jíšku, do ní vmíchejte vychladlý vývar a důkladně prošlehejte. Česnek prolisujte, přidejte ho do polévky, přilijte koriandrovou směs, dochuťte solí, pepřem a kmínem a asi 15 minut vařte na mírném plameni. Ke konci vmíchejte zakysanou smetanu, a pokud je polévka moc hustá, ještě trochu vývaru nebo vody. Na talíři ozdobte lžící zakysané smetany, lístky koriandru, chilli vločkami a nakonec pokapejte avokádovým olejem.


Guacamole tacos s vepřovým masem

6–8 porcí - příprava: 30 minut

* 8 kukuřičných tortill
* olej ve spreji
* 2 hrnky pečeného vepřového masa
* 1 cibule
* 1 paprička jalapeño
* čerstvý koriandr

GUACAMOLE:
* 4 zralá avokáda
* 1 menší cibule
* 1 paprička jalapeño
* 1/2 lžičky soli
* šťáva ze 2 limetek

Připravte si košíčky: tortilly zahřejte v troubě nebo mikrovlnce, aby změkly. Pak je z obou stran zastříkněte olejem. Muffi nový plech otočte dnem vzhůru a vždy mezi čtyři mističky naskládejte tortilly tak, aby vytvořily košíčky. Dejte péct do trouby na 190 °C dozlatova.Na jeden plech se vejdou čtyři tortilly, takže postup ještě jednou zopakujte.

Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a dužninu dejte do misky. Přidejte najemno nakrájenou cibuli, nasekanou papričku, sůl a šťávu z limetek. Rozmačkejte vidličkou, až vznikne jednolitá hmota. Do košíčků vrstvěte pečené maso nakrájené na kousky a guacamole, posypte nakrájenou cibulí a papričkou a ozdobte nasekaným koriandrem.


Aztécký slaný koláč

6–8 porcí - příprava: 40 minut

* 12 tortill
* olej na smažení
* 1 menší cibule
* 3 stroužky česneku
* 400 g loupaných rajčat
* sůl a pepř
* 1 lžička mletého římského kmínu
* 2 papričky chipotle
* 500 g vařeného kuřecího masa
* 500 g černých fazolí ve slaném nálevu
* kuřecí vývar
* 1 hrnek strouhaného tučného sýra

Troubu předehřejte na 220 °C a zapněte gril. Tortilly osmažte dokřupava. Cibuli nakrájejte na čtvrtiny a spolu s česnekem dejte na pár minut pod gril. Do vyšší nádoby nalijte loupaná rajčata i se šťávou, přidejte grilovanou cibuli a česnek a rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem, římským kmínem a nasekanou papričkou. Povařte asi 8 minut na mírném plameni, můžete zředit vývarem.

Vařené maso nakrájejte. Fazole slijte. Do vymazané zapékací misky vrstvěte střídavě několik tortill, maso, fazole, rajčatovou omáčku a sýr. Navrch dejte tři tortilly, přelijte omáčkou, zasypte bohatě sýrem a zapečte v předehřáté troubě asi 25 minut dozlatova. Před podáváním nechte chvíli stát a pak nakrájejte na řezy.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Dnes | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…