Perníkové dobroty: Křehké sušenky, medový perník i vláčný dort

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Mezi tradičními buchtami na plech si v českých domácnostech drží přední pozici perník. Ukážeme vám, jak ho povýšit na sváteční moučník - z klasického litého těsta totiž můžete udělat i skvělý dort! Základem je ale vždycky domácí směs perníkového koření.

Perníkové dobroty: Křehké sušenky, medový perník i vláčný dort

Perníkový dort

Forma o průměru 25 cm, příprava: 2,5 hodiny

375 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 300 g krupicového cukru, 1 vrchovatá lžíce škrobu, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce kakaa, 500 ml plnotučného mléka, 250 ml oleje, 3 vejce, 3 velké lžíce povidel, ovoce na ozdobení

KRÉM: 1 lžíce škrobu, 1 vanilkový lusk, 2 sáčky vanilkového cukru, 300 ml plnotučného mléka, 150 g másla, 100 g žervé, 250 ml smetany ke šlehání, 1–2 lžíce moučkového cukru

Troubu zapněte na 180 °C, ideálně i s horkovzduchem (pokud jej nemáte, prodlužte dobu pečení). Na dno vysokého dortového ráfku upevněte pečicí papír. Do mísy prosejte suché suroviny na korpus, v druhé prošlehejte tekuté suroviny i s povidly. Pak smíchejte dohromady a nalijte do formy. Pečte přibližně 80 minut (bez horkovzduchu až 2 hodiny), dokud zapíchnutá špejle nebude úplně suchá. Pokud se povrch připaluje, překryjte perník alobalem. Připravte krém. Škrob a semínka z lusku smíchejte s trochou mléka. Zbytek mléka a lusk přiveďte k varu a vmíchejte škrobovou kašičku a vanilkové cukry. Vařte asi 2 minuty do zhoustnutí – vznikne bledý vanilkový pudink. Vyjměte lusk a za častého míchání, aby nevznikl škraloup, nechte vychladnout. Zašlehejte do měkkého másla, postupně přidejte i žervé. Vmíchejte smetanu vyšlehanou s moučkovým cukrem. Upečený korpus nechte zchladnout. Pak jej pružným dlouhým nožem vykrojte z ráfku. Seřízněte horní vypouklou čepici (tu můžete rovnou dát strávníkům). Rovný zbytek korpusu 2x prořízněte a nechte úplně vychladnout. Jednotlivé vrstvy a vršek potřete vždy třetinou krému a ozdobte čerstvým ovocem.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Dnes | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

Včera | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Včera | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

15. 8. | Většina bambusů pochází z teplejších oblastí, zejména tropů a subtropů, a jen velmi málo z nich má…