Perníkové dobroty: Křehké sušenky, medový perník i vláčný dort

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Mezi tradičními buchtami na plech si v českých domácnostech drží přední pozici perník. Ukážeme vám, jak ho povýšit na sváteční moučník - z klasického litého těsta totiž můžete udělat i skvělý dort! Základem je ale vždycky domácí směs perníkového koření.

Perníkové dobroty: Křehké sušenky, medový perník i vláčný dort

Perníkový dort

Forma o průměru 25 cm, příprava: 2,5 hodiny

375 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 300 g krupicového cukru, 1 vrchovatá lžíce škrobu, 1 prášek do pečiva, 2 lžičky perníkového koření, 1 sáček vanilkového cukru, 3 lžíce kakaa, 500 ml plnotučného mléka, 250 ml oleje, 3 vejce, 3 velké lžíce povidel, ovoce na ozdobení

KRÉM: 1 lžíce škrobu, 1 vanilkový lusk, 2 sáčky vanilkového cukru, 300 ml plnotučného mléka, 150 g másla, 100 g žervé, 250 ml smetany ke šlehání, 1–2 lžíce moučkového cukru

Troubu zapněte na 180 °C, ideálně i s horkovzduchem (pokud jej nemáte, prodlužte dobu pečení). Na dno vysokého dortového ráfku upevněte pečicí papír. Do mísy prosejte suché suroviny na korpus, v druhé prošlehejte tekuté suroviny i s povidly. Pak smíchejte dohromady a nalijte do formy. Pečte přibližně 80 minut (bez horkovzduchu až 2 hodiny), dokud zapíchnutá špejle nebude úplně suchá. Pokud se povrch připaluje, překryjte perník alobalem. Připravte krém. Škrob a semínka z lusku smíchejte s trochou mléka. Zbytek mléka a lusk přiveďte k varu a vmíchejte škrobovou kašičku a vanilkové cukry. Vařte asi 2 minuty do zhoustnutí – vznikne bledý vanilkový pudink. Vyjměte lusk a za častého míchání, aby nevznikl škraloup, nechte vychladnout. Zašlehejte do měkkého másla, postupně přidejte i žervé. Vmíchejte smetanu vyšlehanou s moučkovým cukrem. Upečený korpus nechte zchladnout. Pak jej pružným dlouhým nožem vykrojte z ráfku. Seřízněte horní vypouklou čepici (tu můžete rovnou dát strávníkům). Rovný zbytek korpusu 2x prořízněte a nechte úplně vychladnout. Jednotlivé vrstvy a vršek potřete vždy třetinou krému a ozdobte čerstvým ovocem.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Poklad z Kapského města: Vypěstujte si nenáročnou pokojovou lipku

Poklad z Kapského města: Vypěstujte si nenáročnou pokojovou lipku

Dnes | Lipka africká (Sparmannia africana) je ideální pokojová rostlina do větších prostor. Vynikne jako…

Zlikvidujte škůdce: Právě teď je čas na ošetření stromů

Zlikvidujte škůdce: Právě teď je čas na ošetření stromů

Včera | Duben je nejvhodnějším obdobím k jarnímu ošetření jádrovin proti pozdějšímu výskytu škůdců a chorob…

Samozavlažovací květináč za pár korun: Vyrobte si ho!

Samozavlažovací květináč za pár korun: Vyrobte si ho!

28. 4. | Určitě se to už stalo i vám. Práce je spousta a času málo, takže nemůžete pořád myslet na všechno.…

Skříně, barvy, design: Jak prakticky a osobitě zařídit ložnici

Skříně, barvy, design: Jak prakticky a osobitě zařídit ložnici

27. 4. | Ložnice není jen místem na spaní, ale měla by být soukromou oázou, kde se příjemně odpočívá. Proto…