Pesto 4x jinak | Zdroj: Ondřej Košík

Zdroj: Ondřej Košík

Pesto 4x jinak

Je hotové za pár minut, na jeho přípravu vám stačí suroviny, které máte doma, a obyčejné špagety promění v lahůdku. A když vám nějaké pesto zbude, schovejte si ho na příště.

Rukolové pesto

4 porce - příprava: 30 minut

  • 250 g rukoly
  • 50 g čerstvé bazalky
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g kešú oříšků
  • 40 g parmazánu
  • 30 g pecorina
  • sůl a pepř

Opláchněte rukolu a lístky bazalky, osušte a poté nadrobno nasekejte. Vložte do vyšší nádoby určené pro ponorný mixér. Přilijte trochu panenského olivového oleje a rozmixujte nahrubo. Přidejte nastrouhané sýry, nasekaný česnek a nasucho orestované kešú oříšky. Rozmixujte, postupně přidejte olej, dochuťte solí a pepřem. Podávejte promíchané s uvařenými těstovinami.


Šalvějové pesto

4 porce - příprava: 30 minut

  • 200 g čerstvých lístků šalvěje
  • 100 g čerstvé bazalky
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 40 g parmazánu
  • 30 g pecorina
  • sůl a pepř

Lístky šalvěje a bazalky omyjte a nechte uschnout. Přendejte do mixovací nádoby a nasekejte ponorným mixérem. Přilijte olivový olej, přidejte nasekaný česnek, nasucho orestovaná semínka a nastrouhané sýry. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Pesto vmíchejte do uvařených těstovin.


Pesto ze sušených rajčat

4 porce - příprava: 30 minut

  • 200 g sušených rajčat (ideálně San Marzano)
  • 50 g čerstvé bazalky
  • 1 chilli paprička
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 40 g vyloupaných pistácií
  • 40 g parmazánu
  • 30 g pecorina
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • sůl a pepř

Sušená rajčata nakrájejte. Bazalku omyjte, osušte a nasekejte v mixéru. Přidejte rajčata, chilli papričku a česnek. Vmíchejte olivový olej, nasekané pistácie, nastrouhané sýry a lístky tymiánu. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte s těstovinami.


Pesto z černých oliv

4 porce - příprava: 30 minut

  • 200 g vypeckovaných černých oliv
  • 50 g čerstvé bazalky
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g loupaných mandlí
  • 40 g parmazánu
  • 30 g pecorina
  • sůl a pepř

Vypeckované olivy namelte například v mlýnku na maso. Přebytečnou tekutinu vyždímejte a vylijte. Lístky bazalky omyjte, osušte a rozmixujte. Přidejte olivy, olivový olej, nasekaný česnek a mandle. Nakonec vmíchejte nastrouhané sýry a rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Hotové pesto smíchejte s uvařenými těstovinami.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Lukáš Zach

Původem kuchař, dnes hlavně zahradník a „pestař“. Ve svém zahradnictví Bongiorno pěstuje rajčata, rukolu, několik druhů bazalky, šalvěj, česnek a chilli papričky. To vše používá k výrobě skvělých pest, která jste mohli ochutnat i na loňském F.O.O.D. pikniku. Pro kvalitní suroviny jezdí Lukáš na trh do italského Torina.

„Na výběru ingrediencí opravdu záleží,“ vysvětluje Lukáš. „Bylinky je dobré nakupovat v zahradnictví nebo u farmáře. Obsahují méně vody, což je pro výrobu pesta lepší, protože se pak nekazí.“

A jak na domácí pesto? „Olivový olej vmíchejte do pesta až nakonec a postupně. Pokud pesto hned nesníte, přendejte ho do uzavíratelných sklenic a zalijte olejem. Pesto před podáváním zřeďte trochou vody, ve které se vařily těstoviny, a pak už ho do nich jen lehce vmíchejte,“ dodává Lukáš. www.pesteria.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud