Pesto 4x jinak

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Je hotové za pár minut, na jeho přípravu vám stačí suroviny, které máte doma, a obyčejné špagety promění v lahůdku. A když vám nějaké pesto zbude, schovejte si ho na příště.

Rukolové pesto

4 porce - příprava: 30 minut

* 250 g rukoly
* 50 g čerstvé bazalky
* 100 ml extra panenského olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 40 g kešú oříšků
* 40 g parmazánu
* 30 g pecorina
* sůl a pepř

Opláchněte rukolu a lístky bazalky, osušte a poté nadrobno nasekejte. Vložte do vyšší nádoby určené pro ponorný mixér. Přilijte trochu panenského olivového oleje a rozmixujte nahrubo. Přidejte nastrouhané sýry, nasekaný česnek a nasucho orestované kešú oříšky. Rozmixujte, postupně přidejte olej, dochuťte solí a pepřem. Podávejte promíchané s uvařenými těstovinami.


Šalvějové pesto

4 porce - příprava: 30 minut

* 200 g čerstvých lístků šalvěje
* 100 g čerstvé bazalky
* 100 ml extra panenského olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 50 g slunečnicových semínek
* 40 g parmazánu
* 30 g pecorina
* sůl a pepř

Lístky šalvěje a bazalky omyjte a nechte uschnout. Přendejte do mixovací nádoby a nasekejte ponorným mixérem. Přilijte olivový olej, přidejte nasekaný česnek, nasucho orestovaná semínka a nastrouhané sýry. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Pesto vmíchejte do uvařených těstovin.


Pesto ze sušených rajčat

4 porce - příprava: 30 minut

* 200 g sušených rajčat (ideálně San Marzano)
* 50 g čerstvé bazalky
* 1 chilli paprička
* 2 stroužky česneku
* 100 ml extra panenského olivového oleje
* 40 g vyloupaných pistácií
* 40 g parmazánu
* 30 g pecorina
* 1 hrst čerstvého tymiánu
* sůl a pepř

Sušená rajčata nakrájejte. Bazalku omyjte, osušte a nasekejte v mixéru. Přidejte rajčata, chilli papričku a česnek. Vmíchejte olivový olej, nasekané pistácie, nastrouhané sýry a lístky tymiánu. Rozmixujte a dochuťte solí a pepřem. Promíchejte s těstovinami.


Pesto z černých oliv

4 porce - příprava: 30 minut

* 200 g vypeckovaných černých oliv
* 50 g čerstvé bazalky
* 100 ml extra panenského olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 40 g loupaných mandlí
* 40 g parmazánu
* 30 g pecorina
* sůl a pepř

Vypeckované olivy namelte například v mlýnku na maso. Přebytečnou tekutinu vyždímejte a vylijte. Lístky bazalky omyjte, osušte a rozmixujte. Přidejte olivy, olivový olej, nasekaný česnek a mandle. Nakonec vmíchejte nastrouhané sýry a rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem podle potřeby. Hotové pesto smíchejte s uvařenými těstovinami.

Lukáš Zach

Původem kuchař, dnes hlavně zahradník a „pestař“. Ve svém zahradnictví Bongiorno pěstuje rajčata, rukolu, několik druhů bazalky, šalvěj, česnek a chilli papričky. To vše používá k výrobě skvělých pest, která jste mohli ochutnat i na loňském F.O.O.D. pikniku. Pro kvalitní suroviny jezdí Lukáš na trh do italského Torina.

„Na výběru ingrediencí opravdu záleží,“ vysvětluje Lukáš. „Bylinky je dobré nakupovat v zahradnictví nebo u farmáře. Obsahují méně vody, což je pro výrobu pesta lepší, protože se pak nekazí.“

A jak na domácí pesto? „Olivový olej vmíchejte do pesta až nakonec a postupně. Pokud pesto hned nesníte, přendejte ho do uzavíratelných sklenic a zalijte olejem. Pesto před podáváním zřeďte trochou vody, ve které se vařily těstoviny, a pak už ho do nich jen lehce vmíchejte,“ dodává Lukáš. www.pesteria.cz


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…