Pěstování orchidejí: miniphaly aneb Proč trpaslík vyrostl?

Řadíte se mezi začínající pěstitele orchidejí? Nevíte si rady s pěstováním některého z běžných druhů? Zdá se vám, že vaše orchidej chřadne či málo kvete? Projděte si jednotlivé díly naší Orchidejové poradny: ve většině případů jsme ten samý problém, který trápí i vaši rostlinu, už řešili a tazateli poradili nejvhodnější řešení.

Miniphalaenopsis, nebo Phalaenopsis?

Jaroslava Houšková: Vloni v červenci jsem dostala odkvetlý, neprodaný a již vyhozený miniphal, zasazený v mechu. Po přesazení se objevil nový list. Vyrostl ale jakýsi kornoutek, který později uschl, a z něho vyrostly tři deformované listy.  

rady_8_1.JPG
Foto: Jaroslava Houšková

Zdá se, že se rostlině daří. Udivuje mě však, že poslední listy mají tvar a vypadá to, že i velikost ostatních Phalaenopsisů. Je možné, že se z miniphalu stane velký Phalaenopsis? Dočetla jsem se, že mini jsou prostě mini stále.

Odpověď: Na téma růstu miniphalů jsme si povídali v článku Jak pěstovat orchideje: potřetí nad čtenářskými dotazy. Na pomoc jsme si pozvali odborníka z pražské Botanické zahrady v Tróji, pana Jiřího Rilla. Jeho vyjádření naleznete v poslední odpovědi zmíněné poradny.

Vaše rostlina vypadá velmi zdravě a životaschopně. Zkroucené listy jsou pravděpodobně následkem strádání, jímž prošla, než se dostala do vaší péče. U vás se jí evidentně daří a nové listy jsou přímo výstavní. Proč jsou tedy tak velké? Důvodů může být několik.

rady_8_2.JPG
Foto: Jaroslava Houšková

V první řadě použití a následně pomíjející účinek fytohormonů, jak zmiňuje pan Rill ve své odpovědi. Méně vědecké příčiny mne napadají hned dvě: možná jste místo miniphalu získala jednoduše mladou malou rostlinku standardního Phalaenopsisu, jež přirozeně roste; možná se skutečnému miniphalu daří tak dobře, že zapomněl, že je vlastně mini. Kdo ví? 

Mini orchideje: Video s odborníkem na exotické rostliny

Patříte mezi milovníky mini orchidejí? Jan Ponert, kurátor tropických rostlin z Botanické zahrady hl. m. Prahy, vám toho o nich řekne víc, podívejte se na video. 

Na listech orchidejí si pochutná nejen savý hmyz

Petra Juřičková: Pěstuji orchideje (dva Phaly a Dendrobium nobile) už déle a nikdy jsem neměla žádné problémy, avšak při posledním zalévání jsem zjistila, že jeden kvetoucí Phalaenopsis má okousané listy. Přitom nemám žádné zvíře, které by to mohlo udělat. 

Navíc jsem našla i jakési tmavé tečky pokryté průsvitným filmem. Vůbec nevím, co by to mohlo být. Dnes jsem objevila jednu tečku i na květním stvolu, na listech zatím nic. Žádné broučky nebo jinou havěť jsem však nenašla. Poraďte mi! 

Orchideje mám na severním okně kuchyně v rodinném domě. Prolévám je dešťovou vodou jednou týdně, občas máčím. Také hnojím postřikem na list jednou za dva týdny. Poškozenou orchidej jsem přesunula do jiné místnosti. Myslíte, že to může být nějaký savý hmyz, mám provést postřik rostliny? 

rady_8_3.JPG
Foto: Petra Juřičková 

Odpověď: Z fotografií je jasné, že vaši orchidej nenapadl žádný drobný savý hmyz, ale útočník podstatně těžšího kalibru. Na květech si pravděpodobně pochutnávala čerstvě vylíhlá jarní housenka či drobný hlemýžď. Tmavé tečky, jež jste nalezla na rostlině, budou asi výkaly onoho jedlíka.

Jedná se o problém celkem ojedinělý a spíše úsměvný, vaší orchideji jistě žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí. Pachatele je však třeba co nejdříve odhalit a zlikvidovat. Předpokládám, že pracuje v noci a za denního světla skryt odpočívá. Pečlivě rostlinu i její okolí prohlédněte, schovávat se může v jejích záhybech, na spodní straně listů, ale třeba i ve spáře okenního rámu. 

rady_8_4.JPG
Foto: Petra Juřičková 

Další oblíbenou skrýší podobné havěti bývá substrát. Rostlinu proto co nejdříve přesaďte do nové, kvalitní směsi (postupujte podle rad uvedených v mnoha předchozích poradnách), kořeny důkladně očistěte a zbavte všeho starého substrátu, květináč pečlivě vymyjte. 

Chemický postřik některým z běžných prostředků likvidaci vhodně podpoří. Zůstane-li útočník přes všechnu snahu nenalezen, noční ochutnávka chemicky ošetřeného květu by jej měla spolehlivě zlikvidovat. Péče, již popisujete, je v pořádku, takže nepochybuji, že se vaší orchideji bude dobře dařit a další kvetení již proběhne bez poškození! 

Čtenářské příspěvky byly v případě potřeby redakčně upraveny.

Doporučujeme

Články odjinud