Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko | Foto: iStock

Foto: iStock

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

Sklizeň cuket je v plném proudu. Také si na této zelenině, která obsahuje velké množství minerálů a naopak minimum kalorií, rádi pochutnáváte? Pak rozšiřte seznam svých vyzkoušených pokrmů a pusťte se do přípravy slaných i sladkých dobrot podle osvědčených receptů.

Zapečené cukety

  • cuketa
  • sůl
  • šunka, případně jiné maso
  • sýr
  • můžete přidat i další suroviny, které máte rádi, například rajčata

Cuketu podélně rozkrojte a z obou polovin vydlabejte vnitřek. Vzniklé loďky zevnitř posolte, naplňte šunkou nebo masem (například mletým), navrch položte plátky sýra (výborná je niva či mozzarella) a dejte zapéct. Toto jídlo patří mezi nejznámější cuketové recepty, bez nichž si léto nedokážeme představit.

Recept na cuketu plěnou mletým masem najdete na videu zde: 

Cuketová směs s párkem

  • několik mladých cuket
  • 120 g hladké mouky
  • 2 celá vejce
  • 300 ml mléka
  • česnek
  • olej
  • sůl
  • 6 párků, případně klobásek

Mouku, vejce a mléko smíchejte a připravte z nich těstíčko. Osolte ho a nechte odstát. Mladé cukety najemno nastrouhejte (neloupejte je, zbytečně byste se připravili o dávku hořčíku a karotenů, které se ve slupce nacházejí). Cukety přidejte do těstíčka, dochuťte česnekem. Párky nakrájejte na špalíčky a v zapékací misce je na trošce oleje opečte. Zalijte je těstíčkem a zapečte při 180 stupních v troubě dorůžova, což trvá asi třicet minut. Po prvních patnácti minutách teplotu zmírněte, aby se pokrm propekl, ale nespálil.

Cuketový koláč

  • 2 vejce
  • 2 plné lžíce oleje
  • 25 dkg cukru
  • 35 dkg strouhané cukety
  • ovoce
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Tento recept na cuketu na sladko zvládne každý. Všechny ingredience smíchejte dohromady, vzniklé těsto nalijte na plech a povrch poklaďte ovocem, které budete mít právě k dispozici. Posypte je drobenkou a dejte péct.

Pečená cuketa se smetanou

  • cuketa
  • olivový olej
  • kelímek zakysané smetany
  • špetka soli
  • česnek
  • pažitka či zelená cibulka

Cuketu nakrájejte na kolečka, ta vyskládejte na pánev nebo na plech a mírně pokapejte olivovým olejem. Upečte je dozlatova, vyskládejte na talíř a polijte zakysanou smetanou smíchanou s česnekem, solí a pažitkou či zelenou cibulkou. Ti, kdo nemají dost času, jistě ocení, že tento vynikající pokrm se podává bez přílohy a jeho příprava je velmi rychlá. Možná je i obměna receptu: Cuketová kolečka opečte, seskládejte na střídačku s mozzarellou nebo kozím sýrem a zapečte.

Cuketový nákyp

  • cuketa
  • 200 g tvrdého sýra
  • kelímek zakysané smetany
  • 5 vajec
  • čerstvá červená paprika
  • sůl
  • drcený kmín
  • pažitka
  • bazalka
  • olej na vymazání formy

Cuketu oloupejte – pokud je mladá, můžete tento krok vynechat. Jsou-li uvnitř plodu semínka, vydlabejte je. Cuketu i papriku pokrájejte na drobnější kousky, přidejte k nim nastrouhaný sýr, pokrájenou pažitku, sůl, kmín a vejce (pokud je cuketa menší, můžete dát vajec méně). Směs dobře promíchejte, nalijte do zapékací mísy vytřené olejem, posypte bazalkou a nechte zapékat po dobu asi třiceti minut v troubě vytopené na 170 stupňů.

Recept na cuketové bramboráky najdete ZDE

Doporučujeme

Články odjinud