Placičky: Chuťovka nejen k pivu

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Nemusejí být jen z brambor, slané placky můžete vytvořit doslova z čehokoli, co máte zrovna po ruce. Včetně tvarohu, rýže či kuskusu.

Marocké kuskusové karbanátky

4 porce - příprava: 35 minut

* 1 hrnek kuskusu
* 1 hrnek zeleninového vývaru
* 1 lžíce marocké směsi koření (koriandr, římský kmín, mletý pepř, kardamom a kurkuma)
* 1 mrkev
* 1 cibule
* čerstvý koriandr a petržel
* 2 vejce
* sůl a pepř
* olej na smažení

SALÁT:
* 1 salátová okurka
* fazolové klíčky
* olivový olej

Kuskus zalijte horkým vývarem a smíchejte s kořením. Nechte chvíli odstát. Mrkev nastrouhejte, cibuli nakrájejte. Bylinky nasekejte najemno. Kuskus promíchejte s připravenou zeleninou a bylinkami, přidejte vejce a dochuťte solí a pepřem. V dlaních tvořte karbanátky a nechte je chvíli odležet v chladu. Pak je smažte na oleji. Podávejte se salátem z okurek a klíčků zakápnutých olivovým olejem.


Tvarohové placky s uzeným masem

4 porce - příprava: 25 minut

* 2 vejce
* špetka soli
* 250 g měkkého tvarohu
* 200 ml plnotučného mléka
* 1 stroužek česneku
* drcený kmín
* 150 g uzeného masa
* 150 g polohrubé mouky
* olej na smažení
* 2 cibule

Z vaječných bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Tvaroh prošlehejte se žloutky a mlékem. Přidejte prolisovaný česnek, drcený kmín a uzené maso nakrájené na kostičky. Nakonec vmíchejte mouku. Placky smažte z obou stran dozlatova. Cibuli nakrájejte na kolečka a krátce ji orestujte na oleji, aby změkla. Podávejte s plackami.


Placky se slaninou

4 porce - příprava: 20 minut

* 100 g anglické slaniny
* 2 lžíce plocholisté petržele
* 400 g uvařených špaget
* 4 vejce
* 200 g ricotty
* 120 g čedaru
* sůl a pepř
* olej na smažení

Slaninu nakrájejte na malé kostičky, petržel nasekejte. Uvařené špagety pokrájejte a smíchejte s ostatními surovinami. Na oleji smažte malé placky. Využít můžete také lívanečník, aby se špagety „nerozjížděly“.

Ricottové lívance s bylinkami

4 porce - příprava: 25 minut

* 200 g ricotty
* 200 g řeckého jogurtu
* 2 větší vejce
* 1 stroužek česneku
* 3 lžíce pažitky
* sůl a pepř
* 100–150 g hladké mouky
* olej na smažení

SALÁT:
* 4 větší rajčata
* 2 jarní cibulky
* 2 lžíce pažitky
* olivový olej

Ricottu smíchejte s jogurtem, vejci, prolisovaným česnekem a nasekanou pažitkou. Dochuťte. Postupně přidávejte mouku, aby vzniklo hustší těsto. Placky smažte dozlatova. Podávejte se salátem z rajčat, cibulky, pažitky a pár kapek oleje.


Rýžové placky se sladkokyselou omáčkou

4 porce - příprava: 25 minut

* 200 g dopředu uvařené rýže
* 2 vejce
* 2 lžíce másla
* 1 větší mrkev
* 2 jarní cibulky
* 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce sójové omáčky
* rostlinný olej na smažení
* sladkokyselá omáčka k podávání

Rýži si dopředu uvařte a nechte ji vychladnout (můžete použít také tu, která vám zbyla od včerejšího oběda nebo večeře). Studenou rýži ve větší misce smíchejte s vejci a rozpuštěným máslem. Přidejte očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibulku i s natí, nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a sójovou omáčku. Dobře promíchejte. V pánvi rozehřejte trošku rostlinného oleje a lžící nanášejte menší hromádky těsta, které rozprostřete na placky. Smažte z obou stran dozlatova. Podávejte se sladkokyselou omáčkou jako dipem. Pro změnu můžete použít také sójovou nebo jinou vaši oblíbenou asijskou omáčku.


Hamburger s bramborovými plackami

4 porce - příprava: 45 minut

* 500 g mletého hovězího masa
* 1 stroužek česneku
* římský kmín
* 4 brambory typu B
* 1 cibule
* 1 vejce
* 1 lžíce hladké mouky (nebo škrobu)
* sůl a pepř
* olej na smažení
* 4 lžíce paprikové salsy (recept na ni najdete v časopisu F.O.O.D. 4/2015)
* kyselé okurky, petržel a případně další zelenina k podávání

Mleté maso smíchejte s prolisovaným česnekem a římským kmínem. Vytvořte karbanátky a nechte asi 20 minut odležet v ledničce. Mezitím si připravte placky. Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Přidejte jemně nasekanou cibuli, vejce a trochu hladké mouky. Osolte a opepřete. Vypracujte těsto a placky z něj smažte na rozpálené pánvi. Skládejte podobně jako hamburgery – placky potřete paprikovou salsou, vložte karbanátek, přidejte kyselé okurky, listy zeleného salátu apod.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Dnes | Astry s množstvím tvarů, velikostí a barev byly v polovině 19. století všeobecně rozšířeným druhem…

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 4 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…