Nemusejí být jen z brambor, slané placky můžete vytvořit doslova z čehokoli, co máte zrovna po ruce. Včetně tvarohu, rýže či kuskusu.
Marocké kuskusové karbanátky
4 porce - příprava: 35 minut
- 1 hrnek kuskusu
- 1 hrnek zeleninového vývaru
- 1 lžíce marocké směsi koření (koriandr, římský kmín, mletý pepř, kardamom a kurkuma)
- 1 mrkev
- 1 cibule
- čerstvý koriandr a petržel
- 2 vejce
- sůl a pepř
- olej na smažení
SALÁT:
- 1 salátová okurka
- fazolové klíčky
- olivový olej
Kuskus zalijte horkým vývarem a smíchejte s kořením. Nechte chvíli odstát. Mrkev nastrouhejte, cibuli nakrájejte. Bylinky nasekejte najemno. Kuskus promíchejte s připravenou zeleninou a bylinkami, přidejte vejce a dochuťte solí a pepřem. V dlaních tvořte karbanátky a nechte je chvíli odležet v chladu. Pak je smažte na oleji. Podávejte se salátem z okurek a klíčků zakápnutých olivovým olejem.
Tvarohové placky s uzeným masem
4 porce - příprava: 25 minut
- 2 vejce
- špetka soli
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 ml plnotučného mléka
- 1 stroužek česneku
- drcený kmín
- 150 g uzeného masa
- 150 g polohrubé mouky
- olej na smažení
- 2 cibule
Z vaječných bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Tvaroh prošlehejte se žloutky a mlékem. Přidejte prolisovaný česnek, drcený kmín a uzené maso nakrájené na kostičky. Nakonec vmíchejte mouku. Placky smažte z obou stran dozlatova. Cibuli nakrájejte na kolečka a krátce ji orestujte na oleji, aby změkla. Podávejte s plackami.
Placky se slaninou
4 porce - příprava: 20 minut
- 100 g anglické slaniny
- 2 lžíce plocholisté petržele
- 400 g uvařených špaget
- 4 vejce
- 200 g ricotty
- 120 g čedaru
- sůl a pepř
- olej na smažení
Slaninu nakrájejte na malé kostičky, petržel nasekejte. Uvařené špagety pokrájejte a smíchejte s ostatními surovinami. Na oleji smažte malé placky. Využít můžete také lívanečník, aby se špagety „nerozjížděly“.
Ricottové lívance s bylinkami
4 porce - příprava: 25 minut
- 200 g ricotty
- 200 g řeckého jogurtu
- 2 větší vejce
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce pažitky
- sůl a pepř
- 100–150 g hladké mouky
- olej na smažení
SALÁT:
- 4 větší rajčata
- 2 jarní cibulky
- 2 lžíce pažitky
- olivový olej
Ricottu smíchejte s jogurtem, vejci, prolisovaným česnekem a nasekanou pažitkou. Dochuťte. Postupně přidávejte mouku, aby vzniklo hustší těsto. Placky smažte dozlatova. Podávejte se salátem z rajčat, cibulky, pažitky a pár kapek oleje.
Rýžové placky se sladkokyselou omáčkou
4 porce - příprava: 25 minut
- 200 g dopředu uvařené rýže
- 2 vejce
- 2 lžíce másla
- 1 větší mrkev
- 2 jarní cibulky
- 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
- rostlinný olej na smažení
- sladkokyselá omáčka k podávání
Rýži si dopředu uvařte a nechte ji vychladnout (můžete použít také tu, která vám zbyla od včerejšího oběda nebo večeře). Studenou rýži ve větší misce smíchejte s vejci a rozpuštěným máslem. Přidejte očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibulku i s natí, nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a sójovou omáčku. Dobře promíchejte. V pánvi rozehřejte trošku rostlinného oleje a lžící nanášejte menší hromádky těsta, které rozprostřete na placky. Smažte z obou stran dozlatova. Podávejte se sladkokyselou omáčkou jako dipem. Pro změnu můžete použít také sójovou nebo jinou vaši oblíbenou asijskou omáčku.
Hamburger s bramborovými plackami
4 porce - příprava: 45 minut
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 stroužek česneku
- římský kmín
- 4 brambory typu B
- 1 cibule
- 1 vejce
- 1 lžíce hladké mouky (nebo škrobu)
- sůl a pepř
- olej na smažení
- 4 lžíce paprikové salsy (recept na ni najdete v časopisu F.O.O.D. 4/2015)
- kyselé okurky, petržel a případně další zelenina k podávání
Mleté maso smíchejte s prolisovaným česnekem a římským kmínem. Vytvořte karbanátky a nechte asi 20 minut odležet v ledničce. Mezitím si připravte placky. Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Přidejte jemně nasekanou cibuli, vejce a trochu hladké mouky. Osolte a opepřete. Vypracujte těsto a placky z něj smažte na rozpálené pánvi. Skládejte podobně jako hamburgery – placky potřete paprikovou salsou, vložte karbanátek, přidejte kyselé okurky, listy zeleného salátu apod.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.