Marocké kuskusové karbanátky

Marocké kuskusové karbanátky

Tvarohové placky s uzeným masem
Ricottové lívance s bylinkami
Placky se slaninou
Rýžové placky se sladkokyselou omáčkou
6
Fotogalerie

Placičky: Chuťovka nejen k pivu

Nemusejí být jen z brambor, slané placky můžete vytvořit doslova z čehokoli, co máte zrovna po ruce. Včetně tvarohu, rýže či kuskusu.

Marocké kuskusové karbanátky

4 porce - příprava: 35 minut

  • 1 hrnek kuskusu
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • 1 lžíce marocké směsi koření (koriandr, římský kmín, mletý pepř, kardamom a kurkuma)
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • čerstvý koriandr a petržel
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

SALÁT:

  • 1 salátová okurka
  • fazolové klíčky
  • olivový olej

Kuskus zalijte horkým vývarem a smíchejte s kořením. Nechte chvíli odstát. Mrkev nastrouhejte, cibuli nakrájejte. Bylinky nasekejte najemno. Kuskus promíchejte s připravenou zeleninou a bylinkami, přidejte vejce a dochuťte solí a pepřem. V dlaních tvořte karbanátky a nechte je chvíli odležet v chladu. Pak je smažte na oleji. Podávejte se salátem z okurek a klíčků zakápnutých olivovým olejem.


Tvarohové placky s uzeným masem

4 porce - příprava: 25 minut

  • 2 vejce
  • špetka soli
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 1 stroužek česneku
  • drcený kmín
  • 150 g uzeného masa
  • 150 g polohrubé mouky
  • olej na smažení
  • 2 cibule

Z vaječných bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. Tvaroh prošlehejte se žloutky a mlékem. Přidejte prolisovaný česnek, drcený kmín a uzené maso nakrájené na kostičky. Nakonec vmíchejte mouku. Placky smažte z obou stran dozlatova. Cibuli nakrájejte na kolečka a krátce ji orestujte na oleji, aby změkla. Podávejte s plackami.


Placky se slaninou

4 porce - příprava: 20 minut

  • 100 g anglické slaniny
  • 2 lžíce plocholisté petržele
  • 400 g uvařených špaget
  • 4 vejce
  • 200 g ricotty
  • 120 g čedaru
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

Slaninu nakrájejte na malé kostičky, petržel nasekejte. Uvařené špagety pokrájejte a smíchejte s ostatními surovinami. Na oleji smažte malé placky. Využít můžete také lívanečník, aby se špagety „nerozjížděly“.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Ricottové lívance s bylinkami

4 porce - příprava: 25 minut

  • 200 g ricotty
  • 200 g řeckého jogurtu
  • 2 větší vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce pažitky
  • sůl a pepř
  • 100–150 g hladké mouky
  • olej na smažení

SALÁT:

  • 4 větší rajčata
  • 2 jarní cibulky
  • 2 lžíce pažitky
  • olivový olej

Ricottu smíchejte s jogurtem, vejci, prolisovaným česnekem a nasekanou pažitkou. Dochuťte. Postupně přidávejte mouku, aby vzniklo hustší těsto. Placky smažte dozlatova. Podávejte se salátem z rajčat, cibulky, pažitky a pár kapek oleje.


Rýžové placky se sladkokyselou omáčkou

4 porce - příprava: 25 minut

  • 200 g dopředu uvařené rýže
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • 1 větší mrkev
  • 2 jarní cibulky
  • 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • rostlinný olej na smažení
  • sladkokyselá omáčka k podávání

Rýži si dopředu uvařte a nechte ji vychladnout (můžete použít také tu, která vám zbyla od včerejšího oběda nebo večeře). Studenou rýži ve větší misce smíchejte s vejci a rozpuštěným máslem. Přidejte očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibulku i s natí, nastrouhaný zázvor, prolisovaný česnek a sójovou omáčku. Dobře promíchejte. V pánvi rozehřejte trošku rostlinného oleje a lžící nanášejte menší hromádky těsta, které rozprostřete na placky. Smažte z obou stran dozlatova. Podávejte se sladkokyselou omáčkou jako dipem. Pro změnu můžete použít také sójovou nebo jinou vaši oblíbenou asijskou omáčku.


Hamburger s bramborovými plackami

4 porce - příprava: 45 minut

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 stroužek česneku
  • římský kmín
  • 4 brambory typu B
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 1 lžíce hladké mouky (nebo škrobu)
  • sůl a pepř
  • olej na smažení
  • 4 lžíce paprikové salsy (recept na ni najdete v časopisu F.O.O.D. 4/2015)
  • kyselé okurky, petržel a případně další zelenina k podávání

Mleté maso smíchejte s prolisovaným česnekem a římským kmínem. Vytvořte karbanátky a nechte asi 20 minut odležet v ledničce. Mezitím si připravte placky. Brambory nastrouhejte na hrubším struhadle a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Přidejte jemně nasekanou cibuli, vejce a trochu hladké mouky. Osolte a opepřete. Vypracujte těsto a placky z něj smažte na rozpálené pánvi. Skládejte podobně jako hamburgery – placky potřete paprikovou salsou, vložte karbanátek, přidejte kyselé okurky, listy zeleného salátu apod.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Doporučujeme

Články odjinud