7
Fotogalerie

Jak dobře vybrat plovoucí podlahu

Podlaha je důležitá. V bytě zabírá největší souvislou plochu a rozhoduje o prvním i konečném dojmu z interiéru. Musí být bezpečná, odolná, trvanlivá a snadno udržovatelná.

Podlahu vybíráme podle toho, kam chceme krytinu použít, kolik hodláme investovat do údržby, další kritérum je pro někoho možná dost překvapivé - vybírat bychom ji měli i podle toho, jestli je členem domácnosti i zvířecí mazlíček.

Typ podlahy vybíráme podle funkce místnosti

iStock-184098688 (2).jpg


Jaký vybrat materiál na podlahu? Měla by být příjemná na dotek, teplá, odolná proti opotřebení, vlhkosti a samozřejmě by měla mít také atraktivní design.
Při výběru podlahovin se řídíme podle zátěžových tříd, které se skládají ze dvou čísel: první je hlavní třída - pro bytové prostory dvojka, druhá určuje podružnou třídu zátěže: jednotka je pro nejmenší zátěž, dvojka pro střední a trojka pro nejvyšší míru zátěže na podlahu. V obývací místnosti vám bude stačit podlaha se středně náročnou zátěží. Právě obývák je místnost, kde si většinou můžete dovolit nejvíc vyhrát s designem, aby pokoj působil útulně a esteticky.

4_iStock-515656916.jpg


Do ložnice nebo dětského pokoje je ideální korková podlaha, vinylová podlaha nebo dřevěná podlaha. Teplotní komfort však vždy záleží na podkladu. Betonové stěrky a dlaždice jsou studené, proto pokud se pro ně rozhodneme, je vhodné zvážit instalaci podlahového vytápění.

V ložnici postačí lamely s výškou 7 mm, do středně namáhaných místností – do obýváku nebo dětského pokoje - je lepší zvolit tloušťku 10-14 mm. Tyto lamely lze totiž dvakrát až třikrát přebrousit a znovu povrchově upravit a podlahu tak renovovat. Máte-li doma větší plemeno psa, doporučuje se podlaha dřevěná, která má povrch upravený voskem nebo olejem. Na té lakované jsou totiž brzy vidět stopy po drápcích a bez nového nalakování jsou neodstranitelné.

TIP NA VIDEO: Jak mít dokonale čistou podlahu?

Pokračování 2 / 6

Kam zvolit podlahu z laminátu

7_iStock-627840790.jpg


Plovoucí laminátové podlahy mají řadu výhod: přenášejí zatížení konkrétního místa podlahy do okolí, protože na něm neulpívají stopy po těžších předmětech. Jejich nižší cena oproti dřevěným podlahám je dána samotnou konstrukcí podlahy. Nášlapná vrstva je tvořená melaminovou pryskyřicí na podkladním dekoračním papíru, který má nejčastěji dřevěný vzor, ale může imitovat také kámen nebo dlažbu. Přesněji jde o fototapetu s natištěnými vzory různých dřevin. Výhodou je téměř neomezený výběr povrchů a dezénů. Čím kvalitnější melaminová pryskyřice je, tím vyšší je číslo udávající kvalitu povrchu.
Laminát má nejen výborné praktické vlastnosti, ale velmi jednoduše se i pokládá. Díky předrážkovému spojení je slícování jednotlivých lamel nenáročné a zároveň přesné a pevné. Podlahu lze po pokládce ihned používat a v případě „nehody“ lze lamelu snadno vyměnit za nepoškozenou.
I když laminát nikdy plnohodnotně nenahradí dřevo, splňuje všechny požadavky na spolehlivou, estetickou a trvanlivou podlahu a je ideální pro instalaci s podlahovým vytápěním nebo chlazením.

Pokračování 3 / 6

Pravé dřevo je klasika

5_iStock-502391032.jpg


Dřevo je na podlahy oblíbené hlavně díky svým termoregulačním vlastnostem. Má dobrý izolační efekt. Podlahy ze dřeva jsou proto teplé a příjemně se po nich chodí. Pokud zvažujete investici do dřevěných podlah, měli byste vědět, že dřevo citlivě reaguje na teplotní změny. Přirozené vlastnosti dřeva, které se považují za příznivé, se mohou v některých podmínkách projevit i jako nevýhody. Nízká tepelná vodivost dřeva, způsobující příjemně "teplý" povrch podlahy, se stává nevýhodou v okamžiku, kdy chceme použít podlahové topení.

Nehodí se pro tyto účely buk, bříza a částečně ani javor. Tam, kde se rozhodneme použít dřevo, by měla být relativní vlhkost vzduchu kolem 45-60 % a teplota 15-24 stupňů Celsia. V neprospěch dřevěných podlah může někdy mluvit ekonomické hledisko. Některé druhy dřevin jsou prostě  drahé, zato v nabídce prodejců najdete široký sortiment  struktur i barev. Žádané jsou hedvábné a matné povrchy, ale i lakované s vysokým leskem.
A ještě poznámka – do módy opět přicházejí parkety, ale o tomto tématu zas někdy příště.

Pokračování 4 / 6

Podlaha z vinylu má svá pro i proti

2_iStock-638111074.jpg


Ve srovnání s vinylovou podlahou je laminátová teplejší a měkčí. Je vhodná do chodby i do kuchyně, což jsou v podstatě rodinou nejvíce zatěžované místnosti, ale samozřejmě se hodí i do dětských pokojů. Tepelný komfort zvýší i instalace podlahového vytápění.
Určitou nevýhodou je náchylnost vinylu na změnu povrchové teploty. Dílce pokládané systémem clic se například do místnosti s kolísající teplotou nehodí, v takovém případě je vhodnější celoplošná lepená vinylová podlaha. Rovněž podklad pro vinylovou podlahu musí být dokonale rovný a hladký, protože vinylové dílce okopírují každou jednu nerovnost.

Pokračování 5 / 6

Teplý korek

9_iStock-469153764.jpg

Korkové podlahy mají nejlepší užitné vlastnosti pro ty, kdo hledají přírodní povrch a podlahovinu pružnou, tichou a teplou. Kromě toho jsou korkové podlahoviny ekologické, nealergické a odolné proti plísním, nehrozí uvolňování alergenů. Jejich další výhodou je, že korkové plovoucí podlahy mají výrazný efekt útlumu kročejového hluku, jedná se o skutečně tiché podlahy. Jsou vhodné pro podlahové topení. Při správné péči je korková podlaha velmi trvanlivá. Z dekorů je na výběr povrch naprosto hladký a jednolitý anebo povrch mírně strukturovaný.

Pokračování 6 / 6

Bambus vydrží (snad) všechno

Bambusové lamely jsou přírodní a ekologicky čistý produkt stejně jako dřevo či korek. Vynikají extrémní tvrdostí, jsou téměř o polovinu tvrdší než dub nebo buk. Bambusové lamely umožňují poškozenou podlahu renovovat několikanásobným přebroušením a povrch upravit olejem či navoskováním. Vzory a barva této podlahy jsou dané skladbou bambusových stébel, barva je světlá - přírodní nebo tmavá.

3_iStock-505772363.jpg


Chcete-li od podlahy největší otěruvzdornost, sáhněte po kvalitním laminátu, pokud je pro vás klíčová odolnost proti vodě a vlhkosti, bude pro vás lepený vinyl tím nejlepším. Pokud máte rádi přírodu a přírodní materiál, dřevěná, bambusová či korková podlaha budou to pravé ořechové. Cenové porovnání jednotlivých typů plovoucích podlah najdete na https://www.srovnanicen.cz/q/plovouc%C3%AD%20podlaha/

Doporučujeme

Články odjinud