Podlehněte kouzlu hrášku a vyzkoušejte skvělé recepty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vyloupávání zelených kuliček z lusků je oblíbená zábava nejen dětí, ale i mnohých dospělých. Je skvělý jen tak na zdravé zobání, v kuchyni s ním ale můžete dělat hotové zázraky.

Špagety s uzenou krůtí šunkou a hráškem

4 porce - příprava: 15 minut

* 400 g špaget
* sůl
* 100 g mladého hrášku
* 4 jarní cibulky
* 6 plátků uzené krůtí šunky
* 50 g rukoly
* extra panenský olivový olej

Špagety uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu. Mezitím blanšírujte hrášek: asi 4 minuty ho povařte a pak ihned přendejte do ledové vody (zachová si tak svěží barvu). Nechte ho pořádně okapat a vmíchejte do scezených špaget. Jarní cibulku i s natí nakrájejte a přidejte ji k těstovinám, stejně jako na kousky nakrájenou uzenou krůtí šunku a rukolu. Zakápněte olivovým olejem a můžete podávat.


Hráškový krém s ředkvičkami

4 porce - příprava: 10 minut

* 4 ředkvičky i s natí
* 1 menší pórek (bílá část)
* 2 šalotky
* 75 g másla
* 50 g mraženého hrášku
* 1 l kuřecího vývaru
* sůl a pepř
* 250 ml 31% smetany
* 4 lžíce zakysané smetany
* pažitka

Ředkvičky i s natí omyjte. Pórek, cibuli, dvě ředkvičky a nať nakrájejte. Vše orestujte v hrnci na másle a pár minut poduste. Když je zelenina měkká, přisypte hrášek, promíchejte a zalijte vývarem. Přidejte sůl a pepř a vařte asi 1 minutu. Odstavte, přilijte smetanu a rozmixujte. Polévku ozdobte zakysanou smetanou, plátky ředkviček a pažitkou.


Rizoto s hráškem a sušenou šunkou

4 porce - příprava: 45 minut

* 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
* 100 g másla
* 400 g kulatozrnné rýže
* 200 ml suššího bílého vína
* velká hrst plocholisté petržele
* 100 g hrášku
* 100 g sušené šunky
* 70 g parmazánu
* 50 g másla

Vývar ohřejte. Mezitím v pánvi rozehřejte máslo a zasypte ho rýží. Tu nechte prohřát a pak ji promíchejte s máslem a nechte lehce opéct. Zalijte ji vínem a za častého míchání nechte tekutinu vsáknout a alkohol odpařit. K rýži postupně po naběračkách přidávejte horký vývar, tekutinu nechte vždy vsáknout a přidejte další.

Mezitím nasekejte petržel, oblanšírujte hrášek (recept výše), sušenou šunku nakrájejte na kousky a nastrouhejte parmazán. Když je rýže al dente, je hotovo. Do horké rýže vmíchejte na kousky pokrájených 50 g másla, asi 3/4 parmazánu a připravenou petržel, hrášek a šunku.

Ihned podávejte, poklepáváním dlaní dospod talíře ji rovnoměrně rozprostřete po jeho ploše, rýže se trochu ochladí a nebude už docházet, tedy zůstane al dente. Posypte zbývajícím parmazánem a ihned podávejte.


Košíčky s hráškem a křepelčími vajíčky

8 kusů - příprava: 45 minut

* 250 g křehkého těsta
* hladká mouka na podsypávání
* tuk na vymazání nových formiček
* 8 plátků šunky od kosti
* 50 g rozmraženého hrášku
* 8 křepelčích vajíček
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 180 °C. Křehké těsto rozválejte na lehce pomoučněné pracovní ploše na asi 3 mm silný plát. Ten rozdělte na 8 částí. Plech na vymažte, do každé prohlubně urovnejte připravené kousky těsta (budou přesahovat lehce nad okraj) a propíchejte je vidličkou. Pečte přibližně 12 až 15 minut.

Plátky šunky vložte do předpečených muffinových košíčků, přidejte lžíci hrášku a rozklepněte do nich vždy po jednom vejci. Navrch vmáčkněte zbytek hrášku, aby hotové koláčky byly krásně barevné, vše osolte a opepřete a dejte asi na 10 až 12 minut dopéct. Před servírováním nechte košíčky trochu vychladnout.


Sladký hrášek je bohatý na vitamin C, vitaminy skupiny B či karoteny, prospívá nervům, vlasům, pokožce i imunitnímu systému.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Jak uplést vánočku

Jak uplést vánočku

20. 12. 2017 | Pleténka, húska, calta, pletenice, štědrovka či štědrovnice. Tak se dříve nazývala vánočka a péct…

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. 2017 | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Další články z rubriky

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Jak správně udržovat a čistit plovoucí podlahu

Včera | Vypadají pěkně, nejsou drahé a poměrně snadno se pokládají. I to jsou důvody, proč patří plovoucí…

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

16. 1. | Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku…

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

5 jednoduchých rychlých večeří pro každý den

15. 1. | Lámete si každý večer hlavu s tím, co udělat rychlého a snadného pro rodinu, aby byla stoprocentě…

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí nejen bolest v krku

Vypěstujte si angínovník: Vyléčí nejen bolest v krku

14. 1. | Nejenže nahradí předražené pilulky, sáčky pro přípravu horkých nápojů a sirupy z lékárny, ale…