Podzimní období již tradičně patří divočině. V lesích se konají hony a v kuchyni následně velkolepé vyvařování. Zvěřina potřebuje čas a trochu námahy, výsledek ale vždycky prostě stojí za to.
Křepelky se slaninou a kapustou
4 porce - příprava: 75 minut
- 4 křepelky
- sůl a pepř
- rostlinný olej
- 8 plátků slaniny
- 1/2 kapusty
- 1 velké jablko
- 200 g minicibulek
- 125 ml cidru
- 125 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce másla
Troubu zapněte na 190 °C. https://www.recepty.cz/recept/nadivane-krepelky-po-anglicku-19490">Osušené křepelky osolte a opepřete. Ze všech stran je zprudka orestujte. Vyjměte z pánve, zabalte do slaniny a převažte provázkem. Do pekáče vytřeného výpekem naaranžujte listy kapusty, nakrájené jablko, očištěné cibulky a křepelky. Podlijte cidrem a vývarem. Přidejte máslo. Pečte asi 45 minut. Po vyjmutí nechte asi 10 minut zchladnout a podávejte.
Zaječí medailonky s čekankou
4 porce - příprava: 90 minut
- 4 brambory
- slunečnicový olej
- sůl a pepř
- 150 ml hovězího vývaru
- 100 ml červeného portského vína
- 50 g pomerančové marmelády
- 50 g másla + 1 lžíce na dokončení
- 8 srdíček čekanky
- 8 medailonků ze zaječího hřbetu
Troubu zapněte na 200 °C. Neoloupané brambory několikrát propíchněte vidličkou, potřete olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte zhruba 60 minut doměkka. Do hluboké pánve nalijte vývar a portské víno a za mírného varu zredukujte na polovinu. Vmíchejte marmeládu. Vypněte plotnu a vmíchejte máslo.
Srdíčka čekanky potřete olejem a vložte na 30 až 40 minut k bramborám. Zaječí medailonky osolte a opepřete a orestujte na oleji, z každé strany asi 4 minuty. Až budete maso obracet, přidejte lžíci másla a maso polévejte šťávou. Podávejte s rozpečenými bramborami, čekankou a přelité šťávou z portského.
Bažantí prsa s cidrem
4 porce - příprava: 85 minut
- 750 g brambor typu A
- rostlinný olej
- 2 bažantí prsa
- sůl a pepř
- 1 lžíce másla
- 1 svazek jarní cibulky
- 4 plátky slaniny
- 370 ml cidru
Troubu zapněte na 190 °C. Oloupané brambory uvařte ve slané vodě do poloměkka. V hluboké pánvi vhodné do trouby rozehřejte asi 500 ml oleje. Do něj dejte brambory, vložte do trouby a nechte pomalu smažit. Očištěná bažantí prsa osolte a opepřete ze všech stran a na troše oleje je orestujte dozlatova. Prsa vyjměte a udržujte v teple.
Do pánve přidejte máslo, nechte rozehřát a osmažte stonky cibulky. Ty vyjměte, do pánve vložte zpět prsa zabalená do slaniny. Přilijte cider, nechte zredukovat. Vložte na 20 minut do trouby dopéct. Upečené maso vyndejte z trouby, překryjte alobalem a nechte ještě asi 10 minut dojít. Rovněž vyjměte opečené brambory a osolte je. Naporcovaná prsa podávejte s bramborami, cibulkami prohřátými pod grilem a šťávou.
Kachní prsa s mangem
4 porce - příprava: 40 minut
- 4 prsa z divoké kachny
- sůl a pepř
- rostlinný olej
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 400 g kompotovaného manga
- 2 lžíce vinného octa
- čerstvý tymián
Troubu zapněte na 200 °C. Kachní prsa svrchu několikrát nařízněte. Osolte a opepřete. V hlubší pánvi je orestujte na oleji nejdříve kůží dolů, pak odeberte přebytečný tuk a obraťte. Vložte do trouby na 12 až 15 minut. Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout. Smíchejte hořčici, mango i s částí sirupu z nálevu a vinný ocet a nechte provařit. Rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a trochou hořčice. Podávejte s kachními prsy a tymiánem.
Srnčí hřbet s kapustičkami
4 porce - příprava: 60 minut
- srnčí hřbet s 8 žebry
- sůl a pepř
- slunečnicový olej
- 600 g růžičkové kapusty
- 600 g brambor typu A
- 2 lžíce másla
- 100 g zakysané smetany
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžička krupicového cukru
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce sezamových semínek
Troubu zapněte na 190 °C. Hřbet osolte, opepřete a opečte na oleji. Kapustičky uvařte s bramborami doměkka. Polovinu kapustiček rozmixujte a dochuťte smetanou, citronem a cukrem. Zbytek spolu s bramborami a máslem vyšlehejte. Hřbet rozřízněte na kotletky, potřete hořčicí, posypte sezamem a přibližně 15 minut pečte. Podávejte s pyré a omáčkou.
Článek vyšel v časopise F.O.O.D.