Podzim patří zvěřině. Užijte si zvěřinové hody

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Podzimní období již tradičně patří divočině. V lesích se konají hony a v kuchyni následně velkolepé vyvařování. Zvěřina potřebuje čas a trochu námahy, výsledek ale vždycky prostě stojí za to.

Křepelky se slaninou a kapustou

4 porce - příprava: 75 minut

* 4 křepelky
* sůl a pepř
* rostlinný olej
* 8 plátků slaniny
* 1/2 kapusty
* 1 velké jablko
* 200 g minicibulek
* 125 ml cidru
* 125 ml kuřecího vývaru
* 2 lžíce másla

Troubu zapněte na 190 °C. Osušené křepelky osolte a opepřete. Ze všech stran je zprudka orestujte. Vyjměte z pánve, zabalte do slaniny a převažte provázkem. Do pekáče vytřeného výpekem naaranžujte listy kapusty, nakrájené jablko, očištěné cibulky a křepelky. Podlijte cidrem a vývarem. Přidejte máslo. Pečte asi 45 minut. Po vyjmutí nechte asi 10 minut zchladnout a podávejte.


Zaječí medailonky s čekankou

4 porce - příprava: 90 minut

* 4 brambory
* slunečnicový olej
* sůl a pepř
* 150 ml hovězího vývaru
* 100 ml červeného portského vína
* 50 g pomerančové marmelády
* 50 g másla + 1 lžíce na dokončení
* 8 srdíček čekanky
* 8 medailonků ze zaječího hřbetu

Troubu zapněte na 200 °C. Neoloupané brambory několikrát propíchněte vidličkou, potřete olejem, osolte a opepřete. Vložte do trouby a pečte zhruba 60 minut doměkka. Do hluboké pánve nalijte vývar a portské víno a za mírného varu zredukujte na polovinu. Vmíchejte marmeládu. Vypněte plotnu a vmíchejte máslo.

Srdíčka čekanky potřete olejem a vložte na 30 až 40 minut k bramborám. Zaječí medailonky osolte a opepřete a orestujte na oleji, z každé strany asi 4 minuty. Až budete maso obracet, přidejte lžíci másla a maso polévejte šťávou. Podávejte s rozpečenými bramborami, čekankou a přelité šťávou z portského.

Bažantí prsa s cidrem

4 porce - příprava: 85 minut

* 750 g brambor typu A
* rostlinný olej
* 2 bažantí prsa
* sůl a pepř
* 1 lžíce másla
* 1 svazek jarní cibulky
* 4 plátky slaniny
* 370 ml cidru

Troubu zapněte na 190 °C. Oloupané brambory uvařte ve slané vodě do poloměkka. V hluboké pánvi vhodné do trouby rozehřejte asi 500 ml oleje. Do něj dejte brambory, vložte do trouby a nechte pomalu smažit. Očištěná bažantí prsa osolte a opepřete ze všech stran a na troše oleje je orestujte dozlatova. Prsa vyjměte a udržujte v teple.

Do pánve přidejte máslo, nechte rozehřát a osmažte stonky cibulky. Ty vyjměte, do pánve vložte zpět prsa zabalená do slaniny. Přilijte cider, nechte zredukovat. Vložte na 20 minut do trouby dopéct. Upečené maso vyndejte z trouby, překryjte alobalem a nechte ještě asi 10 minut dojít. Rovněž vyjměte opečené brambory a osolte je. Naporcovaná prsa podávejte s bramborami, cibulkami prohřátými pod grilem a šťávou.


Kachní prsa s mangem

4 porce - příprava: 40 minut

* 4 prsa z divoké kachny
* sůl a pepř
* rostlinný olej
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 400 g kompotovaného manga
* 2 lžíce vinného octa
* čerstvý tymián

Troubu zapněte na 200 °C. Kachní prsa svrchu několikrát nařízněte. Osolte a opepřete. V hlubší pánvi je orestujte na oleji nejdříve kůží dolů, pak odeberte přebytečný tuk a obraťte. Vložte do trouby na 12 až 15 minut. Vyjměte a nechte 10 minut odpočinout. Smíchejte hořčici, mango i s částí sirupu z nálevu a vinný ocet a nechte provařit. Rozmixujte a dochuťte solí, pepřem a trochou hořčice. Podávejte s kachními prsy a tymiánem.


Srnčí hřbet s kapustičkami

4 porce - příprava: 60 minut

* srnčí hřbet s 8 žebry
* sůl a pepř
* slunečnicový olej
* 600 g růžičkové kapusty
* 600 g brambor typu A
* 2 lžíce másla
* 100 g zakysané smetany
* šťáva z 1/2 citronu
* 1 lžička krupicového cukru
* 2 lžíce dijonské hořčice
* 2 lžíce sezamových semínek

Troubu zapněte na 190 °C. Hřbet osolte, opepřete a opečte na oleji. Kapustičky uvařte s bramborami doměkka. Polovinu kapustiček rozmixujte a dochuťte smetanou, citronem a cukrem. Zbytek spolu s bramborami a máslem vyšlehejte. Hřbet rozřízněte na kotletky, potřete hořčicí, posypte sezamem a přibližně 15 minut pečte. Podávejte s pyré a omáčkou.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

Červené zelí je dokonalý životabudič. 4 originální recepty

30. 10. | Využíváte v kuchyni často bílé zelí? Děláte dobře, ale ještě lépe uděláte, když si pozvete domů…

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

Čokoládové potěšení. Tohle jsou ty nejlepší recepty!

27. 10. | Žádná jiná pochoutka se nemůže pochlubit takovou světovou popularitou jako právě čokoláda.…

Další články z rubriky

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Včera | Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba…

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

14 rostlin do kanceláře, které prospějí vašemu zdraví

18. 11. | Pokud trávíte většinu svého pracovního života v kanceláři, neměla by ve vašem okolí chybět zeleň.…

Jak vyrobit růži z podzimního listí

Jak vyrobit růži z podzimního listí

17. 11. | Líbí se vám nádherně zbarvené podzimní listí? Vyrazte ven do přírody, spadané listy posbírejte a…

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

Zimní zahrada: parametry, materiály a vytápění

16. 11. | O účelu zimní zahrady má každý jinou představu. Někdo ji považuje za obytnou místnost, jiný má v…