5
Fotogalerie

Podzimní krása japonských javorů přináší barevnost

Japonské javory jsou ozdobou zahrady, jejichž listy jemné jako motýlí křídla mění barvu po celé vegetační období a nejkrásnější jsou na podzim. Poradíme, jak se o ně starat.

V zahradě se uplatní zejména jako solitéry

Když se řekne javor, člověk si představí vzrostlý strom. Japonské javory však můžete pěstovat buďto v nádobě na terase či balkoně, nebo je můžete vysadit přímo do zahrady, pak však budou potřebovat speciální péči. V tomto článku se věnujeme pěstování přímo na zahradě. Pokud vás zajímá pěstování japonských javorů v nádobách, čtěte zde. 

Krása až oči přecházejí

Japonské javory jsou atraktivní svými ohnivě červenými listy, zejména na podzim. Vybarvení listů je ovlivněno i počasím během pozdního léta a podzimu, proto nemusí být intenzita zbarvení každý rok stejná. Nejlépe se listy vybarvují, pokud je podzim slunečný, ale chladnější.

Japonské javory samozřejmě nejlépe vyniknou v zahradě japonského stylu, ale mají své místo i v moderní zahradě. Dobře se jim daří v blízkosti jezírka a rostlin s podobnými nároky na stanoviště. Mezi ně patří japonské azalky, rododendrony, některé druhy bambusů a většina okrasných trav. Vždy však musí mít okolo sebe dostatek prostoru.

Pokračování 2 / 4

Jak se vyznat v japonských javorech

Pod pojem japonské javory zahrnují znalci dřevin všechny druhy čeledi Aceraceae (Javorovité), které jsou původem z japonských ostrovů a z přilehlých regionů Číny, Korejského poloostrova a Mandžuska.

Podle botaniků se jedná o skupinu více než tří stovek kultivarů javoru dlanitolistého – Acer palmatum a javoru vějířovitého – Acer japonicum. Pro zahrádkáře však postačí rozdělení japonských javorů do dvou skupin. Kultivary skupiny 'Palmatum' mají vzpřímený růst s kulovitou korunou a listy složené z pěti až devíti laloků. Skupina japonských javorů 'Dissectum' roste kaskádovitě a listy jsou velmi jemné a členité, téměř jako krajka.

Javory mají rádi polostín

Pokud je vysadíte přímo do zahrady, pak jim vyhovuje polostinné místo (stín by měl dopadat z jihu) a přiměřeně vlhká, humózní a propustná půda bez obsahu vápníku a s kyselou až neutrální reakcí s pH 5–7. Důležitá je drenáž, ale substrát nesmí proschnout, což znamená zalévat málo a často. V žádném případě nepřelévat!

A jak si poradit, když na javor bude celý den svítit slunce? I pro to je řešení – vysaďte jej tam, kde bude alespoň částečně stíněný vyšším porostem. Zvláště citlivá na slunce je skupina "dissectum" a dále panašované druhy.

Pokračování 3 / 4

Péče na podzim je důležitá

Starší rostlinky japonských javorů ochranu kořenového balu před mrazy nepotřebují. Ale u nově vysázených je dobré chránit kořeny před promrznutím nastýlkou z chvojí, kůry nebo suchého listí. Také je potřeba mladé rostliny zastínit proti zimnímu slunci, nejlépe jutou, a nezapomenout je zalévat až do zámrazu.

Pokračování 4 / 4

Nejhezčí kultivary japonských javorů

Každý kultivar je jinak barevný na jaře, během léta a na podzim. Barevná paleta listů sahá od svěže zelené přes žlutou a oranžovou až po zářivě červenou a purpurovou. Japonské javory se vysazují jen s kořenovým balem a v zásadě vždy na jaře.

Acer palmatum "Bloodgood" má na jaře světle červené zbarvené listy, které se mění během léta do bordova až tmavě zelena. Na podzim listy opět zesvětlají.

Podobný je "Beni Kagami", který se zjara zbarví do oranžově červené a v létě a na podzim se zbarví do tmavé červeně.

Velmi zajímavým kultivarem je Acer "Corallinum" s korálově červenou kůrou na mladých výhoncích nebo "Osakazuki" s podzimním vybarvením listů do oranžové a karmínové.

Japonský javor "Butterfly" je velmi oblíbený díky svým vícebarevným listům. Tato odrůda má drobné, ostře vykrajované listy hráškově zelené barvy a s bílým lemem. Během sezóny se intenzita barev mění, bílý lem může být krémově žlutý, při chladnějším počasí se mění na slabě růžovou až do sytě růžové. Tento javor roste pomalu, velmi staré exempláře dosahují maximálně dvou metrů.

"Fireglow" má sametově tmavě červený list zbarvující se na podzim do krásné oranžovo-červené barvy. Roste velmi pomalu a snáší i suché sluneční stanoviště.

Nádherný javor je i "Sango Kaku", jenž upoutá pozornost opravdu zářivě korálovou barvou větví. Listy jsou na jaře zelené s tmavě červeným okrajem, který bledne, jak listy stárnou. V létě jsou světle zelené a na podzim žluto-oranžové nebo světle červené.

"Acer palmatum dissectum Garnet" – javor dlanitolistý má jemně hluboko vykrojený list. Barva listu je tmavě-červená a připomíná barvu granátu. Při nedostatku sluníčka se může změnit barva listu na zelenou.

"Viridis" – zelená forma dlanitolistého javoru. Zelená barva listů se drží do pozdního léta a na podzim se mění do žlutooranžova. Roste kaskádovitě a velmi staré stromy dosahují výšky 4 m.

acer_jap_iStock-91255690.jpgacer_7279760956_04a7f1b761_o.jpgacer_palm_2996196614_a7b4fb4276_o.jpgacer_2995350191_dcbc1e02c8_o.jpgacer_bosai_5924832173_7318d7a845_b.jpg

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud