Podzimní pikantní nakládačky

Podzimní pikantní nakládačky

Nakládané sezónní chuťovky se vám budou hodit, když přijde návštěva anebo vás přepadne neodbytné chuť na něco sladkokyselého. Dodají také zajímavou chuť masu. Rychle hotové, bleskově spotřebované!

Trojbarevná zelenina

na 500 g zeleniny příprava: 20 minut

500 g okurek, květáku či červené cibule, 250 ml vinného octa, 250 ml vody, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce mořské soli, pepř, 1 lžíce hořčičného semínka (k okurkám), 1 lžíce kmínu (ke květáku), 1 lžíce koriandru (k cibuli)

Zeleninu nakrájejte na menší kusy a přendejte do sklenic. V hrnci svařte ocet s 250 ml vody, cukrem, solí, pepřem a kořením (asi 1 minutu). Horkým lákem přelijte zeleninu,uzavřete sklenice a nechte vychladnout. Dejte na 14 dní do chladu odpočinout a poté do 1 týdne zkonzumujte.

NÁŠ TIP: K cibuli pro změnu přidejte pár květů voňavého hřebíčku, na 500 g bohatě stačí 4 až 5 kusů.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 3

Nakládané párty žampiony

na 500 g hub příprava: 15 minut

500 g malých žampionů, 150 ml olivového oleje, 150 ml bílého vinného octa, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička sušeného oregana, 1 lžička celého pepře, 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžička chilli vloček, 1 bobkový list, sůl a pepř

Houby uvařte v osolené vodě do změknutí (asi 3 minuty). Sceďte je a v míse promíchejte s olejem, octem a cibulí nakrájenou na tenké plátky. Přidejte plátky česneku, oregano, kuličky pepře, cukr a chilli vločky. Promíchejte, osolte, opepřete. Žampiony přendejte do sklenice a zalijte zbývajícím lákem. Skladujte v ledničce nejdéle 4 dny.

Náš TIP: Semena koriandru. Také máte pytlík doma, ale je zatím netknutý? Tak s nakládanými houbami přichází jeho chvíle.

Pokračování 3 / 3

Jablka s balzamikovým octem

na 1 kg jablek příprava: 20 minut + chladnutí

1 kg jablek, 5 šalotek, 150 ml vody, 250 ml balzamikového octa, 50 ml medu, 1 lžička černého pepře, 1 lžička jalovce, 1 snítka rozmarýnu

Jablka zbavte jádřinců. Jablka a šalotky nakrájejte na tenčí plátky a rozdělte je do zavařovacích sklenic. Připravte si lák. Do kastrůlku nalijte 150 ml vody, přidejte balzamikový ocet, med a vše vařte asi minutu, dokud se med nerozpustí. Poté přidejte koření, promíchejte a lákem zalijte jablka s šalotkou. Pečlivě uzavřete, nechte vychladnout a uchovávejte v chladu. Spotřebujte do 5 dnů.

Náš TIP: K jablkům můžete přidat lžíci jedlých jeřabin nebo plodů dřínu, ty se ovšem sbírají až poté, co přejdou prvním mrazíkem.

Doporučujeme

Články odjinud