Podzimní pohoda na chalupě. Vyzkoušejte skvělé recepty

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Máloco je i v pozdním podzimu tak příjemné, jako vyrazit s přáteli na víkend na chalupu, zatopit v peci a mezi popíjením domácího pečeného čaje (ideálně s kapkou rumu!) a procházkami v přírodě si uvařit něco dobrého.

Sedlácká omeleta

2 porce - příprava: 15 minut

* 25 g másla
* grilovací klobásky
* pár zbylých vařených brambor od oběda
* 4 vejce
* 2 jarní cibulky
* sůl a pepř
* 6 cherry rajčátek
* 50 g čerstvého kozího sýra
* snítka tymiánu

Na omeletě ke snídani je skvělé to, že do ní můžete zpracovat spoustu věcí zbylých z předešlého dne. Na kousku másla osmažte grilovací klobásky, přidejte a opečte kousky brambor. Vejce prošlehejte s nakrájenými cibulkami, solí a pepřem. Směsí zalijte klobásky a brambory, navrch zamáčkněte poloviny rajčátek a rozdrobte kozí sýr. Vejce nechte ztuhnout (případně na chvíli přiklopte poklicí či vložte na 5 minut do trouby) a posypte čerstvým tymiánem.


Poctivá bramboračka

6 porcí - příprava: 50 minut

* 500 g brambor
* 3 mrkve
* 2 petržele
* 1/2 menšího celeru
* 2 cibule
* 70 g másla
* 4 stroužky česneku
* drcený kmín
* 2 lžíce hladké mouky
* sůl a pepř
* špetka muškátového květu
* majoránka
* 200 g čerstvých nebo 2 hrsti sušených hub
* rostlinný olej

Brambory, mrkev, petržel, celer a cibuli očistěte a nakrájejte na kousky. Ve velkém hrnci na másle zpěňte cibuli, přidejte prolisovaný česnek, nechte ho provonět a přidejte zbylou kořenovou zeleninu. Restujte, dokud nezačnou kraje zlátnout. Zaprašte drceným kmínem. Přidejte trochu hladké mouky a nechte lehce zasmahnout. Zalijte vodou, vmíchejte brambory, osolte a opepřete a vařte doměkka. Před koncem vaření dochuťte muškátovým květem a majoránkou, kterou nechte jen spařit. Podávejte s houbami podušenými na oleji nebo kousku másla.


Třená bábovka

1 menší forma - příprava: 80 minut

* 170 g másla
* 4 vejce
* 175 ml plnotučného mléka
* 300 g krupicového cukru
* 300 g polohrubé mouky
* 2 rovné lžičky prášku do pečiva
* 2 lžíce kvalitního kakaa
* tuk a mouka na formu

Máslo, vejce a mléko vyndejte z ledničky a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Troubu zapněte na 180 °C. Máslo za postupného přisypávání cukru vyšlehejte se žloutky do vysoké jemné pěny, trvá to asi 10 minut. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a střídavě se 150 ml mléka zašlehejte do másla. Nakonec vařečkou opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Část těsta oddělte, přes sítko k němu prosejte kakao (podle chuti ho můžete přidat víc) a trochu mléka, aby obě těsta měla stejnou konzistenci. Těsta střídavě nalijte do připravené formy, obrácenou stranou lžíce ještě trochu promíchejte a pečte asi 45 minut.

Podzimní pečený čaj

6 porcí - příprava: 60 minut

* 2 jablka
* 2 hrušky
* 2 pomeranče
* 1/2 biocitronu
* 250 g krupicového cukru
* 1 tyčinka skořice
* 2 badyány
* 1/2 vanilkového lusku

Troubu zapněte na 250 °C. Jablka, hrušky a 1 pomeranč očistěte, nakrájejte na kousky a dejte do pekáče. Přidejte i s kůrou nakrájený citron a šťávu z druhého pomeranče. Zasypte cukrem, kořením a semínky se slupkou z vanilky a pečte asi 45 minut. Když cukr na ovoci zkaramelizoval, je hotovo. Čaj podávejte zalitý vroucí vodou.


Vepřová pečeně s kapustovým nákypem

4 porce - příprava: 2–3 hodiny

* 1 kg vepřové krkovice
* sůl, pepř a drcený kmín
* 1 lžíce oleje
* 2 velké cibule
* 1 bobkový list
* 2 lžíce sádla
* kapustový nákyp
* 1 menší kapusta
* 2 cibule
* 50 g másla
* drcený kmín
* 4 vejce
* 75 g strouhanky
* sůl a pepř
* estragon
* muškátový oříšek
* tuk a strouhanka do formy

Maso nahoře nožem několikrát nařízněte. Ze všech stran ho osolte, opepřete, pokmínujte a potřete olejem. Můžete ho svázat kuchyňským provázkem. Vložte do pekáče, poklaďte pokrájenou cibulí, podlijte troškou vody a přidejte bobkový list a sádlo. Za občasného polévání asi hodinu pečte při 220 °C. Pak stáhněte teplotu na 180 °C a dopečte.

Kapustu zbavte povadlých listů, vykrojte košťál a rozeberte na listy, které zbavte tvrdých řapíků. Vařte asi 20 minut. Cibuli orestujte na másle, před koncem zpěňte kmín. Kapustu slijte, nechte vychladnout, vymačkejte a pokrájejte. Smíchejte ji v míse s cibulí, žloutky, strouhankou a kořením. Nakonec vmíchejte sníh z bílků. Směs naplňte do formiček a 40 minut pečte.


Václavky zavařené nakyselo

5 skleniček - příprava: 2 hodiny

* 700 g očištěných václavek
* 2,5 lžíce soli
* 1 lžíce celého černého pepře (asi 40 kuliček)
* 8 kuliček nového koření
* 5 menších bobkových listů
* 1 očištěný celer

LÁK:
* 250 ml octa
* 1 lžíce soli
* 250 g krupicového cukru
* 1–2 bobkové listy
* 1–2 hřebíčky
* 5 kuliček nového koření
* 1 lžička celého černého pepře
* 2 lžičky hořčičného semínka
* 1 lžička plodu koriandru

NA ZAVAŘOVÁNÍ:
* 1 mrkev
* 1 petržel
* 5 kaparů
* 1 cibule
* podle chuti kousek feferonky
* hořčičné semínko
* celý pepř
* bobkový list

Václavky asi 20 minut svařte ve 2,5 litru vody s uvedenými surovinami, celer stačí několikrát překrojit. Během varu sbírejte pěnu. Všechny suroviny na lák svařte asi 10 minut se 750 ml vody. Na dno skleniček dejte očištěnou a pokrájenou zeleninu. Naplňte svařenými houbami, přidejte podle chuti koření a zalijte lákem. Sklenky pevně zavřete, v hrnci do 3 zalijte vodou a asi 25 minut zavařujte. Obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Včera | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

16. 8. | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

16. 8. | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…