Podzimní polévky: Jak se zahřát v nevlídném počasí

Podzimní polévky: Jak se zahřát v nevlídném počasí

Jídla se samozřejmě nedělí podle ročních období jako třeba boty, ale některá z nich se prostě na podzim náramně hodí. Posuďte sama.

Hustá zeleninová polévka

4 porce, příprava: 50 minut

3 lžíce másla, 1 cibule, 1 pórek, 4 stroužky česneku, 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, červená řepa…), 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 lžíce nasekané celerové nati (nebo celá snítka), 1 lžíce nasekaného kopru (nemusí být)

Na másle orestujte nasekanou cibuli a plátky česneku a nakrájený pórek a zeleninu. Vše zalijte vývarem, přidejte celerovou nať, zakryjte a pomalu vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec přidejte kopr a polévku podávejte s opečenými toasty.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 5

Krém ze sladkých brambor s kokosem

4 porce, příprava: 50 minut

2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 1 střední červená cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce sherry, 300 g sladkých brambor, 300 g mrkve, 1 lžíce rajského protlaku, 1 chilli paprička (nemusí být), 200 ml kokosového mléka, 2 lžičky sezamových semínek, sůl podle chuti, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, zlehka opečený čerstvý kokos na ozdobu (nemusí být)

Na směsi másla a oleje opečte nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Přidejte cukr a sherry a 5 minut restujte, dokud cukr nezkaramelizuje. Přidejte 1,2 litru vody, nakrájené a oloupané brambory, nakrájenou mrkev, protlak, nasekanou chilli papričku a kokosové mléko. Vařte zakryté do změknutí zeleniny – během varu můžete dolít vodu podle potřeby. Polévku rozmixujte, dochuťte solí, citronovou šťávou a koriandrem. Na talířích každou porci ozdobte kouskem opečeného kokosu.

Pokračování 3 / 5

Bramborový krém s chorizem

4 porce, příprava: 50 minut

1 větší pórek, 1 malý celer, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, oříšek másla, 4 větší brambory typu B, 1 l drůbežího vývaru, sůl a mletý pepř, 2 snítky tymiánu (nebo sušený)

NA DOKONČENÍ: 200 g klobásy chorizo, 1 lžíce nahrubo nasekaných černých oliv, 1 lžíce nakrájené hladkolisté petrželky, 200 ml smetany 12%

Všechnu zeleninu nakrájejte najemno a restujte ji na másle asi 10 minut. Přisypte oloupané a na větší kusy nakrájené brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přidejte tymián. Zakryjte, uveďte do varu, ztlumte a pomalu vařte, dokud brambory nezměknou. Mezitím opečte na pánvi nakrájenou klobásu a přidejte k ní petrželku a olivy. Z polévky vyjměte tymián a rozmixujte ji, přilijte smetanu a nechte ještě přejít varem. Hotovou polévku doplňte klobásovou směsí.

Pokračování 4 / 5

Zeleninový krém s pastinákovými chipsy

4 porce, příprava: 70 minut

500 g pastináku, 2 oříšky másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 1 l drůbežího vývaru, 1 velká brambora typu B, 1 lžička římského kmínu, sůl a mletý pepř

NA CHIPSY: 2 pastináky, 2 oříšky másla, 1 lžíce hnědého cukru

Pastináky oškrábejte, nakrájejte na větší plátky a pomalu je opékejte na směsi másla a oleje 15 až 20 minut – během té doby hlídejte a míchejte, aby se zelenina nepřipálila (a tedy nezhořkla). Přidejte cibuli, ještě chvíli opékejte a zalijte vývarem. Přidejte bramboru a koření a vařte, dokud nebude zelenina dokonale měkká. Mezitím si připravte chipsy: Předehřejte troubu na 180 °C. Oloupané pastináky nakrájejte škrabkou na brambory na lupínky. Máslo rozpusťte a smíchejte ho s cukrem – v této směsi přehazujte pastinákové plátky tak dlouho, dokud nebudou zcela obalené. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem a pečte je 10 minut. Promíchejte je a dopékejte ještě chvíli, až budou pěkně zlatavé a křupavé. Polévku rozmixujte a podávejte ji s pastinákovými chipsy.

NÁŠ TIP: Do polévky můžete pro změnu přidat nakrájenou cuketu nebo ji zjemnit zakysanou smetanou.

Pokračování 5 / 5

Mrkvový krém s pikantním pestem

4 porce, příprava: 40 minut

2 lžíce oleje, 2 střední cibule, 600 g mrkve, 2 stroužky česneku, 1 lžička kari, špetka mleté skořice, 1 lžičky nastrouhaného zázvoru (může být i mletý), 1 l drůbežího vývaru, 2 brambory typu B, sůl a mletý pepř, 2 stonky citronové trávy (nemusí být), šťáva z 1 citronu, 4 lžíce zakysané smetany, petrželka na ozdobení

NA PESTO: 1 nadrobno nakrájená chilli paprička, 1 lžička sójové omáčky, 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 1 lžíce nastrouhaného kokosu, 1 lžíce piniových oříšků, sůl podle chuti, 1 lžíce olivového oleje

Na oleji restujte nakrájenou cibuli a mrkev asi 5 minut, přidejte nasekaný česnek, kari, skořici a zázvor a ještě chvilku opékejte. Zalijte vývarem, vmíchejte oloupané a nakrájené brambory a větší kusy citronové trávy a vařte, dokud brambory a mrkev dokonale nezměknou. Mezitím připravte pesto: Všechny ingredience smíchejte a společně rozmixujte. Pokud se vám zdá pesto příliš husté, přidejte více oleje. Vyjměte z polévky trávu a rozmixujte ji. Každou porci polévky doplňte pestem, lžící zakysané smetany a lístkem petrželky.

Doporučujeme

Články odjinud