Jídla se samozřejmě nedělí podle ročních období jako třeba boty, ale některá z nich se prostě na podzim náramně hodí. Posuďte sama.
Hustá zeleninová polévka
4 porce, příprava: 50 minut
3 lžíce másla, 1 cibule, 1 pórek, 4 stroužky česneku, 500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel, červená řepa…), 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 lžíce nasekané celerové nati (nebo celá snítka), 1 lžíce nasekaného kopru (nemusí být)
Na másle orestujte nasekanou cibuli a plátky česneku a nakrájený pórek a zeleninu. Vše zalijte vývarem, přidejte celerovou nať, zakryjte a pomalu vařte, dokud zelenina nezměkne. Nakonec přidejte kopr a polévku podávejte s opečenými toasty.
Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.
Pokračování 2 / 5
Krém ze sladkých brambor s kokosem
4 porce, příprava: 50 minut
2 lžíce másla, 2 lžíce oleje, 1 střední červená cibule, 1 stroužek česneku, 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru, 1 lžíce krupicového cukru, 1 lžíce sherry, 300 g sladkých brambor, 300 g mrkve, 1 lžíce rajského protlaku, 1 chilli paprička (nemusí být), 200 ml kokosového mléka, 2 lžičky sezamových semínek, sůl podle chuti, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, zlehka opečený čerstvý kokos na ozdobu (nemusí být)
Na směsi másla a oleje opečte nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Přidejte cukr a sherry a 5 minut restujte, dokud cukr nezkaramelizuje. Přidejte 1,2 litru vody, nakrájené a oloupané brambory, nakrájenou mrkev, protlak, nasekanou chilli papričku a kokosové mléko. Vařte zakryté do změknutí zeleniny – během varu můžete dolít vodu podle potřeby. Polévku rozmixujte, dochuťte solí, citronovou šťávou a koriandrem. Na talířích každou porci ozdobte kouskem opečeného kokosu.
Pokračování 3 / 5
Bramborový krém s chorizem
4 porce, příprava: 50 minut
1 větší pórek, 1 malý celer, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, oříšek másla, 4 větší brambory typu B, 1 l drůbežího vývaru,
sůl a mletý pepř, 2 snítky tymiánu (nebo sušený)
NA DOKONČENÍ: 200 g klobásy chorizo, 1 lžíce nahrubo nasekaných černých oliv, 1 lžíce nakrájené hladkolisté petrželky, 200 ml smetany 12%
Všechnu zeleninu nakrájejte najemno a restujte ji na másle asi 10 minut. Přisypte oloupané a na větší kusy nakrájené brambory, zalijte vývarem, osolte, opepřete a přidejte tymián. Zakryjte, uveďte do varu, ztlumte a pomalu vařte, dokud brambory nezměknou. Mezitím opečte na pánvi nakrájenou klobásu a přidejte k ní petrželku a olivy. Z polévky vyjměte tymián a rozmixujte ji, přilijte smetanu a nechte ještě přejít varem. Hotovou polévku doplňte klobásovou směsí.
Pokračování 4 / 5
Zeleninový krém s pastinákovými chipsy
4 porce, příprava: 70 minut
500 g pastináku, 2 oříšky másla, 1 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 1 l drůbežího vývaru, 1 velká brambora typu B, 1 lžička římského kmínu, sůl a mletý pepř
NA CHIPSY: 2 pastináky, 2 oříšky másla, 1 lžíce hnědého cukru
Pastináky oškrábejte, nakrájejte na větší plátky a pomalu je opékejte na směsi másla a oleje 15 až 20 minut – během té doby hlídejte a míchejte, aby se zelenina nepřipálila (a tedy nezhořkla). Přidejte cibuli, ještě chvíli opékejte a zalijte vývarem. Přidejte bramboru a koření a vařte, dokud nebude zelenina dokonale měkká. Mezitím si připravte chipsy: Předehřejte troubu na 180 °C. Oloupané pastináky nakrájejte škrabkou na brambory na lupínky.
Máslo rozpusťte a smíchejte ho s cukrem – v této směsi přehazujte pastinákové plátky tak dlouho, dokud nebudou zcela obalené. Rozprostřete je na plech vyložený pečicím papírem a pečte je 10 minut. Promíchejte je a dopékejte ještě chvíli, až budou pěkně zlatavé a křupavé. Polévku rozmixujte a podávejte ji s pastinákovými chipsy.
NÁŠ TIP: Do polévky můžete pro změnu přidat nakrájenou cuketu nebo ji zjemnit zakysanou smetanou.
Pokračování 5 / 5
Mrkvový krém s pikantním pestem
4 porce, příprava: 40 minut
2 lžíce oleje, 2 střední cibule, 600 g mrkve, 2 stroužky česneku, 1 lžička kari, špetka mleté skořice, 1 lžičky nastrouhaného zázvoru (může být i mletý), 1 l drůbežího vývaru, 2 brambory typu B, sůl a mletý pepř, 2 stonky citronové trávy (nemusí být), šťáva z 1 citronu, 4 lžíce zakysané smetany, petrželka na ozdobení
NA PESTO: 1 nadrobno nakrájená chilli paprička, 1 lžička sójové omáčky, 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, 1 lžíce nastrouhaného kokosu, 1 lžíce piniových oříšků, sůl podle chuti, 1 lžíce olivového oleje
Na oleji restujte nakrájenou cibuli a mrkev asi 5 minut, přidejte nasekaný česnek, kari, skořici a zázvor a ještě chvilku opékejte. Zalijte vývarem, vmíchejte oloupané a nakrájené brambory a větší kusy citronové trávy a vařte, dokud brambory a mrkev dokonale nezměknou. Mezitím připravte pesto: Všechny ingredience smíchejte a společně rozmixujte. Pokud se vám zdá pesto příliš husté, přidejte více oleje. Vyjměte z polévky trávu a rozmixujte ji. Každou porci polévky doplňte pestem, lžící zakysané smetany a lístkem petrželky.