Podzimní suroviny pro váš stůl

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V tomto ročním období vám možná chybí slunce. ale o radost z dobrého jídla vás tato skutečnost připravit nemusí. Zkuste si vylepšit náladu i imunitu červeným zelím, lahodnými sýry, povzbuzujícím celerem a mletým mákem.

Podzimní suroviny pro váš stůl

Salát z červeného zelí se švestkami

4 porce příprava: 35 minut + odležení

750 g červeného zelí, sůl, 1 lžíce hnědého cukru, 500 g švestek, 4 lžíce javorového sirupu, 2 lžičky jablečného octa, 1 lžička skořice, 30 g vlašských ořechů, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce oleje z vlašských ořechů, sůl a pepř, snítka tymiánu

Odstraňte vnější listy zelí a hlávku nastrouhejte na jemné nudličky. Posypte lžící soli a cukru a důkladně promíchejte, aby zelí změklo. Švestky omyjte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na plátky. V hrnci svařte javorový sirup s octem, přidejte skořici a švestky. Míchejte a duste 2 až 3 minuty. Švestky slijte do síta (šťávu zachyťte) a pak je smíchejte s nakrájeným zelím a ořechy. Tekutinu znovu přiveďte k varu a zredukujte. Kastrůlek stáhněte z plotýnky, zašlehejte oba oleje, osolte a opepřete. Zálivkou přelijte salát, přiklopte a nechte alespoň 1 hodinu odležet. Po odležení posypte tymiánem.

Červené zelí

Je dokonalý životabudič, zdroj vitaminů A, B i C, prospívá zažívání a také je skvělé při redukci váhy. V kuchyni červené zelí využijete do salátů, polévek, omáček nebo jako báječnou přílohu k masu.

Další recepty najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní jídlo, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Následující »

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Jak vybrat sušičku na sušení hub, ovoce i zeleniny

Dnes | Přemýšlíte, jak nejlépe zpracovat nasbírané houby, úrodu ovoce a zeleniny tak, abyste si na nich…

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Kosatce jsou nejstarší okrasné rostliny. Jak je pěstovat?

Včera | Jemně žíhané kosatce, zvlněné, s kresbou nebo kadeřavé, s květy od sněhobílé až po tmavě fialové…

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

Asparágus je nenáročná rostlina, ale přesto upadl v zapomnění

16. 9. | Kolik znáte druhů asparágusů. Vsadíme se, že tak dva – jeden se dává do kytic jako doplňková zeleň…

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: hřib satan, hořčák, kříšť a hřib medotrpký

16. 9. | Na remízku v lese se na vás smějí hřiby jak z čítanky, ani je nestačíte sbírat, verdikt zkušeného…