Podzimní úklid aneb Uklízíme ekologicky

Podzimní úklid aneb Uklízíme ekologicky

Dnešní doba nás přímo vyzývá k návratu k přírodě, a tak nastává ideální čas začít přemýšlet ekologicky. Není nic snazšího než vyměnit klasické čisticí prostředky za ty přírodní. Splní svůj účel stejně dobře jako ty chemické, provoní nám domov a stanou se příjemnou alternativou, která neškodí životnímu prostředí. Tak s chutí do toho!

Ocet

Ocet dokonale vyčistí mastné skvrny, nánosy mýdla a vodní kámen. Navíc vytváří kyselé prostředí, které zabraňuje množení bakterií, plísní a pohlcuje nepříjemné pachy.

Univerzální čistíicí prostředek získáme, když smícháme půl šálku octa a půl šálku jedlé sody ve 2 litrech vody.

Mokrý úklid

Na vytírání podlah i vlhký úklid nábytku můžeme použít tento přípravek – do kyblíku s teplou vodou nalijeme 2 dl octa.

Osvěžovač vzduchu

Malá nádobka s octem ponechaná v kterékoliv místnosti pohlcuje pachy a čistí vzduch.

Vůně ze starého nábytku odstraní ocet

Do pětilitrového nádoby si napustíme vodu a přidáme k ní hrnek octu. Nábytek několikrát otřeme.

Rozpouštění mastnoty

Ocet výborně rozpouští mastnotu. Do horké vody na mytí nádobí přidáme 3 lžíce octa. Mastnota se rozpustí a nádobí zůstane zářivě čisté.

Dezinfekce myčky

Do myčky nalijeme půl šálku octa a pustíme mycí program naprázdno.

Odpady

Ucpané trubky a odpady nám pomůže vyčistit ocet, který do nich nalijeme a necháme 45 minut působit.

Pryč s usazeninami!

Napařovací žehličku a varnou konvici můžeme pomoci octu zbavit usazenin z tvrdé vody. Žehličku naplníme směsí vody a octa, zmáčkneme knoflík na páru, žehličku vypneme a necháme vychladnout. Pak octovou vodu vylijeme a nádobku vypláchneme vodou. Varnou konvici naplníme 2 dl octa a 1 dl vody, tuto směs necháme dojít k varu, pak vypláchneme.

Jedlá soda

Soda bicarbona je velmi účinným čisticím prostředkem, který využijeme v celé domácnosti. Soda funguje také jako spolehlivý pohlcovač nepříjemných pachů.

Univerzální čisticí pasta

Univerzální čistící pastu získáme, když smícháme 5 lžic teplé vody a 5 lžic jedlé sody. Sporák, dřez, umyvadlo, záchod, vana, sprchový kout, bidet vyčistíme tak, že plochu potřeme pastou z jedlé sody a vše vydrhneme a opláchneme.

Spáry

Na zašpiněné spáry mezi kachličkami naneseme kaši z citronové šťávy a jedlé sody a zubním kartáčkem spáry pořádně vydrhneme.

Hrnky na čaj a kávu

Hrnky s usazeninami od čaje a kávy naplníme horkou vodou a 1 lžící sody a necháme 2 hodiny působit.

Mastné skvrny na grilovacím nádobí odstraníme pomocí vlhkého kartáče namočeného do sody. Čalouněný nábytek, koberce - nasypeme sodu na zatuchlý koberec, čalouněné křeslo či sedačku a necháme hodinu působit, poté dobře vysajeme.

Zatuhlý vzduch

Soda je rovněž výborným pohlcovačem nepříjemných pachů (na chalupách), stačí když 5 lžic bicarbony vložíme do plátěného pytlíku a pověsíme.

Citron

Klepněte pro větší obrázek

Citron obsahuje kyselinu, která si snadno poradí se špínou i rzí, navíc provoní byt a má dezinfekční účinky. Citronová šťáva je obzvláště účinná, když se smíchá se solí. Vzniklá pasta poslouží všude tam, kde je potřeba něco vydrhnout.

Rez

Rezavá místa pokapeme horkou citronovou šťávou a necháme 10 minut působit. Poté očistíme, případně šťávu aplikujeme ještě jednou.

Kuchyňská linka

Rozkrojíme citron a každou půlku namočíme v jedlé sodě a otíráme s ní linku, pracovní plochu, sporák, dřez, zbytky sody pak setřeme vlhkou houbičkou. Tato čistící metoda se nehodí na mramor, nerezovou ocel.

Kuchyňské prkénko

Pomocí citronové šťávy se zbavíme odolných skvrn od jídla na dřevěných i plastových destičkách. Stačí vymačkat šťávu z citronu na znečištěnou plochu a nechat 20 minut působit a pak opláchnout.

Plastové nádobky

Skvrny od červené řepy, rajčat nebo jiných kyselých jídel potřeme citronovou šťávou, necháme půl hodiny působit a pak opláchneme.

Vodovodní bakterie

Citron si dokáže poradit i s vodním kamenem na vodovodní baterii. Potřeme baterii citronovou šťávou a necháme ji působit přes noc. Ráno utřeme vlhkým hadříkem.

Sůl

Kuchyňská sůl funguje jako přírodní abrazivum a spolehlivě tak nahradí čistící písek.

Připálený sporák, dřez, umyvadlo, vana, sprchový kout, záchod, bidet

Na vyčištění a zároveň dezinfekci těchto míst je výborná citronová pasta. Šťávu z jednoho citronu smícháme se solí, vzniklou pastou můžeme začít čistit.

Dřevěné vařečky, vál a váleček

Zbytky jídla a těsta z pečení odstraníme, když vařečky, vál i váleček posypeme solí a rukou ji rozetřeme. Pak opláchneme horkou vodou a osušíme.

Sůl odstraňuje zápachy v ledničce

Do chladničky položíme misku se solí či menší solnou lampu.

Doporučujeme

Články odjinud