Pohodová čtyřka - batáty, banány, pohanka a zázvor

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Čekáte v únoru od jídla, že vás nejen nasytí, ale i naservíruje dobrou náladu? Pak si dejte "na nervy" banán a sladké batáty nebo zázvor s pohankou, které vás povzbudí.

Měsíčky ze sladkých brambor

4 porce - příprava: 35 minut

* 3 sladké brambory (batáty)
* 100 g slaniny na plátky
* sůl a pepř
* větvička rozmarýnu
* 200 g mixu listových salátů
* 4 ředkvičky
* 50 ml olivového oleje
* 25 ml vinného octa
* 25 ml medu

Batáty oloupejte, nakrájejte na měsíčky a 3 minuty povařte ve vodě. Pak je zchlaďte, obalte slaninou a rozložte do pekáče. Osolte, opepřete a posypte rozmarýnem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 až 20 minut.

Listy salátu omyjte, natrhejte a vložte do mísy. Ředkvičky nakrájejte na nudličky a přidejte k salátu. Ve skleničce rozmíchejte olivový olej, vinný ocet a med. Zálivku vlijte na salát a důkladně promíchejte. Opečené brambory servírujte spolu se salátem.

Batáty

Pocházejí z tropických oblastí Ameriky. Obsahují beta-karoten, vitaminy (hlavně C a B6), draslík a rostlinné steroly. Exotická sladká obdoba našich domácích brambor patří mezi nejvýživnější potraviny vůbec. Z batátů můžete přípravit kaši, koláče nebo je třeba zapéct společně s kořenovou zeleninou.


Obrácený banánový koláč

forma 16×26 cm - příprava: 60 minut

* 100 g másla
* 150 g třtinového cukru
* 2 lžičky vanilkového extraktu
* 1 vejce
* 125 g hladké mouky
* 1/2 lžičky prášku do pečiva
* 20 g strouhaného kokosu
* 50 ml mléka

NA KARAMEL:
* 100 g másla
* 100 g třtinového cukru
* 4 malé banány

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vyložte pečicím papírem. Do mísy dejte nakrájené změklé máslo a cukr a šlehejte do pěny. Pak přidejte vanilkový extrakt a vejce a ještě chvíli šlehejte. Do máslové pěny prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte kokos a promíchejte. Nakonec zapracujte mléko.

V pánvi rozpusťte máslo, vsypte cukr a na mírném plameni míchejte, až se rozpustí. Sundejte z ohně a do takto vzniklého karamelu vložte půlky banánů. Pak ho přelijte z pánve na dno formy a vedle sebe naskládejte banány řezem dolů a přelijte zbylým karamelem. Zakryjte těstem a povrch uhlaďte. Vložte do předehřáté trouby a pečte 35 minut. Nechte chvilku zchladnout a hned vyklopte na tác.

Banány

Toto ovoce milují nejen děti, ale také sportovci, protože díky vysokému obsahu přírodních cukrů dodá tělu rychle energii a pomůže zdolat únavu. Sladké banány působí blahodárně na činnost mozku, tlumí premenstruační obtíže, jsou dobré na zažívání nebo „na nervy” a fungují i jako účinný pomocník proti stresu.


Pohankové placky s kysaným zelím

4 porce - příprava: 50 minut

* 250 g pohankové lámanky
* 4 stroužky česneku
* 2 vejce
* 1 malá cibule
* 1/2 svazku pažitky
* sůl a pepř
* mletý kmín
* 50 ml řepkového oleje
* 500 g kysaného zelí

Lámanku v kastrůlku zalijte vodou tak, aby byla potopená, a na mírném ohni uvařte doměkka. Pak ji vychlaďte a přendejte do mísy. K pohance prolisujte česnek a přidejte vejce.

Cibuli a pažitku nasekejte najemno a vsypte do mísy. Promíchejte a dochuťte solí, pepřem a kmínem. Směs nechte asi 10 minut odležet v pokojové teplotě.

V pánvi zahřejte olej. Lžící tvořte z hmoty placky a smažte je z obou stran dozlatova. Podávejte je s kysaným zelím.

Pohanka

Patří mezi nejznámější „prohřívací” potraviny a v české kuchyni se opět vrací na výsluní. Pohanka neobsahuje lepek, zato je bohatá na sacharidy, bílkoviny nebo aminokyseliny. V podobě mouky je skvělou surovinou na přípravu kaše a lívanců, v celku ji využijete coby zavářku do polévky či přílohu k masu.


Kuřecí křídla se zázvorovým glazé

4 porce - příprava: 45 minut

* 1 kg kuřecích křídel
* 50 ml olivového oleje
* sůl a pepř
* 250 ml sójové omáčky
* 50 ml medu
* 100 g zázvoru

Kuřecí křídla očistěte, omyjte a osušte. V míse je pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a promíchejte.

Pak uvařte zázvorovou omáčku. Do kastrůlku nalijte sójovou omáčku, přidejte med a nastrouhaný zázvor a na mírném plameni svařte na polovinu.

Na pánev dejte zbytek olivového oleje a kuřecí křídla na něm opečte ze všech stran. Pak je potřete zázvorovou omáčkou, vložte do trouby a pečte při 180 °C asi 20 minut. Během pečení maso potírejte zázvorovou omáčkou.

Zázvor

Kořen stejnojmenné rostliny je známý nejen pro své léčebné účinky (působí protizánětlivě a zlepšuje imunitu), ale také pro svou štiplavou chuť, která dodá šmrnc zejména asijským specialitám, ale zajímavý je třeba i v domácích sušenkách. Můžete si z něj připravit čaj nebo sirup, výborný je také kandovaný.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 2/2014.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Dnes | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…

Neotřelé recepty na zahradní párty

Neotřelé recepty na zahradní párty

Včera | Chcete se u grilu blýsknout před přáteli zajímavými recepty? Krásným letním víkendům už je skoro…

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Nejkrásnější pelíšky pro psy, které si doma vyrobíte za pár korun

Včera | Také máte doma psa, který se nejraději rozvaluje ve vaší posteli a vy se ani nemůžete pořádně…

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

Bambusy vnesou do zahrady klid. Jak je pěstovat?

15. 8. | Většina bambusů pochází z teplejších oblastí, zejména tropů a subtropů, a jen velmi málo z nich má…