Polévka je grunt: Využijte letní dary přírody

Polévka je grunt: Využijte letní dary přírody

Když nevíte co by, dejte si hutnou polévku z chalupářských zásob. Ať už k obědu, nebo k večeři, zasytí vás!

Květáková polévka v chlebu

4 menší kulaté chleby, příprava: 30 minut

2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 litr kuřecího vývaru, 1 květák, 1 pórek, 2 větší brambory typu B, sůl a pepř, 1 lžička kmínu, 4 vejce, 200 ml smetany 33%, 1 hrst zelené petrželky

Ve vysokém hrnci usmažte z másla a mouky světlou jíšku, zalijte ji vývarem, přidejte na růžičky rozebraný květák, nakrájený pórek a brambory. Dochuťte solí, pepřem a kmínem. Vařte do změknutí, nechte trochu vychladnout, rozmixujte a všlehejte vejce. Krátce povařte. Na závěr přidejte smetanu a nasekanou petrželku. Podávejte ve vydlabaném chlebu.

Recepty na další pokrmy najdete v následujících kapitolách. Pokud se chcete podívat na konkrétní pokrm, zvolte si ho v boxíku a zbytek textu se vám vůbec nezobrazí. Jestliže si chcete článek přečíst celý, postupujte po kapitolách tak, jak za sebou následují.

Pokračování 2 / 4

Kulajda s liškami a koprem

4 porce příprava: 35 minut

2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 l hovězího vývaru, 4 brambory typu B, 100 g sušených lišek, sůl a pepř, 3 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce octa, 200 ml smetany 33%, hrst nasekaného kopru, 4 ztracená vejce

V hrnci rozehřejte máslo, přisypte mouku a usmažte světlou jíšku. Zalijte ji vývarem, přidejte oloupané a nakrájené brambory, v horké vodě namočené lišky a vařte do změknutí brambor. Osolte a opepřete, přidejte cukr a ocet, na závěr smetanu a nasekaný kopr. Polévku nalijte do talířů a do každého přidejte ztracené vejce.

Pokračování 3 / 4

Fazolová polévka s klobásou

4 porce příprava: 45 minut

2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce mleté uzené papriky, 1 l hovězího vývaru, 2 cukety, 3 papriky, 200 g cherry rajčátek, 2 mrkve, 2 brambory typu B, 400 g nabobtnalých bílých fazolí, 2 chilli papričky, sůl a pepř, 2 ostřejší klobásy, 70 g anglické slaniny, hrst nasekané petrželky, 2 červené cibule, 200 ml zakysané smetany

Na sádle orestujte nadrobno nasekanou cibuli a česnek, zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku. Nechte v ní rozpustit papriku a po částech zalijte vývarem. Přidejte na drobné kousky nakrájené cukety, papriky, cherry rajčátka, mrkev, brambory, nasypte fazole. Přidejte chilli papričky, sůl a pepř a nechte vařit do změknutí. Na pánvi si orestujte nakrájené klobásy a anglickou slaninu, přidejte je do polévky s nasekanou petrželkou a červenou cibulí, vmíchejte smetanu.

Pokračování 4 / 4

Pivní rohlíky

20 menších rohlíků, příprava: 40 minut + kynutí

400 g hladké mouky, 1 lžíce soli, 1 lžíce krupicového cukru, 1 balení instantního droždí (nebo 20 g čerstvého), 1 vrchovatá lžíce vepřového sádla, 200 ml piva, mléko na potření, hrubá sůl a kmín

Prosejte mouku se solí, přidejte cukr, droždí, změklé sádlo a pivo a vypracujte hladké těsto. V teple ho nechte asi hodinu kynout. Poté těsto rozpulte, z každého dílu vyválejte placku a z ní nakrájejte trojúhelníčky. Ty zarolujte ke středu, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, ohněte a nechte pod utěrkou kynout dalších 30 minut. Poté potřete vlažným mlékem, posypte hrubou solí a kmínem a pečte v předehřáté troubě při 200 °C (asi 10 minut). Teplotu stáhněte na 160 °C a upečte dozlatova (asi 10 minut). Náš TIP: Posypte si pečivo mákem. Tato olejnina má desetkrát více vápníku než mléko. Co z pytlíku neupotřebíte, uložte do dobře těsnící nádoby a skladujte v suchu a chladu.

Doporučujeme

Články odjinud