Pomazánky na chleba i jednohubky

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Jsou rychlé, chutné a neodolatelné, perfektně fungují jako lehká večeře, ale hodí se i ve chvíli, kdy chystáte oslavu nebo třeba večírek s přáteli.

Pomazánky na chleba i jednohubky

Pomazánka z červené řepy

4–6 porcí příprava: 10 minut

2 předvařené červené řepy, 2 jarní cibulky, 1 hrsti tymiánu, 1 čerstvý kozí sýr, 100 ml bílého jogurtu, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř

Předvařenou řepu nakrájejte na drobné kostičky a smíchejte s nasekanou jarní cibulkou a tymiánem. Přidejte nadrobený sýr, jogurt a olivový olej. Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Rybí pomazánka

4–6 porcí příprava: 20 minut

1 uzená makrela, 3 jarní cibulky, 100 ml bílého jogurtu, 50 ml majonézy, hrst pažitky, 1 limetka, pepř a sůl, 1 hrst kopru O

berte makrelu a přidejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, smíchejte s jogurtem, majonézou, nasekanou pažitkou a šťávou z limetky. Dochuťte solí a pepřem. Úplně na závěr přidejte nasekaný kopr.

Houbová pomazánka

4–6 porcí příprava: 15 minut

400 g čerstvých hub, 3 jarní cibulky, 2 lžíce sádla, 1 lžička drceného kmínu, 100 g lučiny, 2 vejce natvrdo, pepř a sůl

Houby očistěte a nakrájejte nadrobno. Nasekanou jarní cibulku orestujte na sádle, přidejte houby, kmín a krátce restujte. Vychladlou směs smíchejte s lučinou a nakrájenými vejci, důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

Avokádová pomazánka

4–6 porcí příprava: 15 minut

2 avokáda, 200 g cizrny v nálevu, 2 jarní cibulky, 1 hrst koriandru, 2 chilli papričky, pepř a sůl, šťáva z limetky

Avokáda přepulte, vyjměte pecku a dužninu vydlabejte. Nakrájejte ji na kousky a rozmělněte společně se slitou cizrnou. Přidejte nasekanou jarní cibulku, koriandr a chilli papričky, vše důkladně promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a šťávou z limetky.

Šunková pěna

4–6 porcí příprava: 15 minut

250 g šunky, 40 g másla, 100 g lučiny, 50 ml zakysané smetany, 1 šalotka, hrst pažitky, pepř a sůl

Šunku nakrájejte na menší kousky a spolu s máslem rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte lučinu, zakysanou smetanu, nadrobno nakrájenou šalotku a pažitku. Vše promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Náš TIP: Když šunku nahradíte kvalitním suchým salámem nastrouhaným najemno, získáte variaci na uherskou pěnu. Můžete přidat utřený česnek.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Co je kapková závlaha? Ušetří vám peníze

Dnes | Zalévat pitnou vodou na zahradě je luxus. Ale jak ušetřit a přitom poskytnout rostlinám dostatek…

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

3 skvělé polévky: Mrkvový krém, ukrajinský boršč, pórková se slaninou

Včera | Hledáte ideální jídlo na pozdní večery na zahřátí a plné zeleniny? Polévky jsou v zimě jasnou…

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

5 tipů, jak zbavit domácnost přebytečných věcí

Včera | Zakopáváte doma o lyže, boby nebo sáně, knihovna přetéká a skříně praskají ve švech? Pokud nemáte…

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

Hyacinty, šafrány, narcisy: Přivítejte jaro květinami!

21. 2. | Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu…