Pomocník papiňák: Uspoří energii, peníze, čas i práci v kuchyni.

Pomocník papiňák: Uspoří energii, peníze, čas i práci v kuchyni.

Bojíte se papiňáku? Škoda! A v dnešní době zbytečný strach, který vás oloupí o náklady na energii i čas strávený v kuchyni.

Moderní tlakové hrnce (papiňáky) sice fungují na stejném principu jako poněkud obávaná hliníková „monstra“, kterých jsme se v dětství kvůli jejich zlověstnému syčení často báli, avšak vzhledem k moderním pojistkám a ventilům jsou nyní mnohem bezpečnější. Zatímco se dříve mnohé hospodyňky při vaření luštěnin, vývarů a guláše z bezpečnostních důvodů nehnuly z kuchyně, dnes tyto obavy obvykle naprosto odpadají.

Fyzik v kuchyni

Konstruktérem prvního tlakového hrnce je francouzský matematik, fyzik a plodný vynálezce Denis Papin (1647–1712). Tlakový hrnec, alias papiňák, si však na své žhavé chvilky na kulinářském výsluní musel počkat až do druhé světové války. Až tehdy začaly hospodyňky skutečně oceňovat, že je vzhledem k mnohem kratší době vaření potravin schopen ušetřit topivo. A právě tento důvod je i v současnosti jedním ze dvou jeho nejvýraznějších bonusů – papiňák šetří energie a čas.

Úsporné vaření

Tlakový hrnec, hovorově zvaný též „tlakáč“, je v kuchyni nepřekonatelným pomocníkem. Je libo hovězí guláš s měkoučkými kousky masa během 20 – 30 minut? Nebo snad krůtí guláš, drůbeží či zeleninový vývar či drobnější luštěniny (čočka) připravené během 10 minut? Přílohovou rýži budete „tlakovat“ zhruba 5 – 6 minut, stejně tak i půlené loupané brambory.

Větší těstoviny a makaróny si vyžádají pouze 4 minuty (velmi záleží na typu těstovin, ty nikdy nedávejte do studené vody). V případě přípravy guláše, dušených plátků masa apod., bude pokrm chutnější, pokud maso předem rychle opečete na oleji (klidně přímo v papiňáku).

NÁŠ TIP: Svíčková, co by dup!

Šikovné (lehce pohodlné) kuchařky v tlakovém hrnci uvaří klidně „svíčkovou“; plátky masa (není-li hovězí, lze použít kuřecí či krůtí) orestují s cibulí, zasypou na drobno pokrájenou kořenovou zeleninou na svíčkovou, přidají potřebné bylinky, koření a sůl, lehce podlijí a vše dusí 10 až 15 minut (dle druhu masa). Maso vyjmou, zeleninu umixují dohladka, do základu omáčky přidají zakysanou smetanu, dle chuti trochu třtinového cukru a sůl – a je hotovo.

Pravá svíčková od babičky to sice není, ale i tak chutná skvěle (někdy dokonce srovnatelně)! Podobně připravíte i kuře na paprice, jen místo zeleniny použijete čerstvé červené papriky a hojně cibule, maso zvolíte drůbeží a místo kysané smetany je vhodnější sladká. Papriku samozřejmě dodáte i ve formě koření.

Důležité! Čas vaření pokrmů je udáván od začátku varu pod tlakem – pojistný ventil se uzavřel, přívod energie se snižuje na minimum

Moderní papiňáky jsou bezpečné!

Moderní tlakové hrnce disponují kromě pojistného ventilu umístěného ve středu hrnce ještě dalšími bezpečnostními prvky. Například tavnou pojistkou, což je malý snadno roztavitelný kotouček těsnící menší malý otvor ve víku. Tavná pojistka se při extrémně vysoké teplotě roztaví a z hrnce může volně unikat pára.

„Bezpečně vychytané“ bývá i zavírání hrnce, které je však občas docela nesnadné a vyžaduje trochu cviku, „na oplátku“ však zvýší bezpečnost. V případě, že budete při vaření dodržovat všechny pokyny výrobce (minimální a maximální plnění hrnce, zásady otvírání hrnce apod.), možnost „exploze“ je takřka nulová.

A něco navíc…

Moderní papiňáky jsou vyráběny z velmi kvalitního tlustostěnného nerezu, dobře se myjí a jídlo se v nich připaluje jen zřídkakdy. Tyto vlastnosti umožňují i dřívější vypnutí sporáku a ponechání pokrmu, aby takzvaně „došel“(v případě, že papiňák rychle nezchlazujete proudem vody). Některé produkty se prodávají i v praktických sadách, kdy je k dvěma různě velikým hrncům prodávána jedna poklice, nebo i klasická poklice, která z papiňáku „vykouzlí“ běžný hrnec, který se lépe uskladňuje.

Pozor, prázdné tlakové hrnce bývají poměrně těžké, proto je u subtilnějších dam vhodné vyzkoušet, zda má pro ně hrnec praktická držadla. Tento aspekt je důležitý i v případě, máte-li malou lednici.

Doporučujeme

Články odjinud