Pořádek v ledničce šetří peníze. Víte kam jednotlivé potraviny patří?

| Autor: KF | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

V každé části ledničky je jiná teplota. Kam uložit konkrétní potraviny, aby vydržely co nejdéle? Poradíme Vám!

Pořádek v ledničce šetří peníze. Víte kam jednotlivé potraviny patří?

Teplota uvnitř chladničky se na různých místech liší. I proto velmi záleží, kde jsou jednotlivé potraviny uloženy. Nejchladněji bývá vespodu. Směrem vzhůru teplota roste s každým patrem o jeden stupeň. Tyto teplotní rozdíly mají vliv na čerstvost potravin,“ vysvětluje výživová poradkyně Mgr. Zuzana Douchová.

Nahoru umístěte tepelně zpracované jídlo

V horní části ledničky by se teplota měla pohybovat mezi 7 – 8 °C, proto tuto část vyhraďte tepelně zpracovaným jídlům, jako jsou omáčky, polévky a ostatní potraviny, které vám zbyly od oběda nebo večeře (samozřejmě je do ledničky ukládejte chladné a spotřebujte do dvou dnů). Do horních polic také patří chlebíčky či zákusky.

Do středu patří uzeniny a mléčné výrobky

Střední část ledničky má mít v optimálním případě teplotu 4 – 6 °C. Do středových polic ukládejte uzené maso, šunku, salámy, máslo, Ramu, plátkové a tavené sýry, jogurty a mléko. Masné a mléčné výrobky je vhodné oddělit.

Spodní část nad zeleninovými boxy patří masu

Spodní police nad boxy se svými -2 až - 4 °C jsou určeny k uchovávání syrového masa (pokud se jej nerozhodnete rovnou zamrazit) drůbeži a rybám. Pozor! V ledničce není vhodné uchovávat maso déle než tři dny. Maso je vhodné zabalit do celofánu anebo uzavřít do vakuovaných nádob.

Zeleninové boxy

Že jsou velké boxy vespodu ledničky určeny na uchovávání ovoce a zeleniny, je všeobecně známé. Mnoho lidí však chybuje v tom, že zeleninu a ovoce před uložením do lednice myje.

Ve dveřích se daří nápojům a vejcím

Nejteplejším místem lednice (10 – 11 °C) jsou dvířka. Spodní prostor je vyhrazen pro ltekutiny (minerálky, džusy, bílé víno). Prostřední část je ideální na uskladnění vajec. S tím výrobci ledniček počítají a obvykle v této části najdete speciální boxík na uchovávání vajec. Nezapomeňte! Správně uskladněná vejce směřují špičkou dolů, protože na tupém konci se nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík.

Co patří do mrazáku?

V ledničce by neměly být skladovány potraviny určené k přímé konzumaci déle než tři dny. Mrazničky životnost potravin výrazně prodlužují, nelze je však skladovat do nekonečna.

Maso vydrží v mrazáku až 10 měsíců, bylinky, mořské ryby a plody, ovoce a zelenina, houby a zmrzliny až 12 měsíců. Sladkovodní ryby a vnitřnosti nechte uložené v mrazu maximálně 3 měsíce, tučné uzeniny dokonce jen 1 měsíc. Pro libovější uzeniny, omáčky a pyré je doba skladování pouze 2 měsíce. Pokud si zamrazíte pečivo, nezapomeňte je do 6 měsíců spotřebovat.

  • Které potraviny do lednice nepatří:

- Brambory
- Cibule
- Česnek
- Ovoce (banány, melouny, citrony, jablka, ananas… )
- Rajčata
- Káva
- Čokoláda
- Neotevřené paštiky a plechovky
- Marmelády a džemy
- Med
- Kečup
- Hořčice
- Červené víno
- Chilli omáčka

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Dnes | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

Včera | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

Aby záda při zahradničení nebolela aneb Jak založit vyvýšený záhon

17. 8. | Vyvýšené záhony s vhodnou výškou a šířkou mají mnoho výhod: Jsou estetické a nekonečně variabilní,…