V každé části ledničky je jiná teplota. Kam uložit konkrétní potraviny, aby vydržely co nejdéle? Poradíme Vám!
„Teplota uvnitř chladničky se na různých místech liší. I proto velmi záleží, kde jsou jednotlivé potraviny uloženy. Nejchladněji bývá vespodu. Směrem vzhůru teplota roste s každým patrem o jeden stupeň. Tyto teplotní rozdíly mají vliv na čerstvost potravin,“ vysvětluje výživová poradkyně Mgr. Zuzana Douchová.
Nahoru umístěte tepelně zpracované jídlo
V horní části ledničky by se teplota měla pohybovat mezi 7 – 8 °C, proto tuto část vyhraďte tepelně zpracovaným jídlům, jako jsou omáčky, polévky a ostatní potraviny, které vám zbyly od oběda nebo večeře (samozřejmě je do ledničky ukládejte chladné a spotřebujte do dvou dnů). Do horních polic také patří chlebíčky či zákusky.
Do středu patří uzeniny a mléčné výrobky
Střední část ledničky má mít v optimálním případě teplotu 4 – 6 °C. Do středových polic ukládejte uzené maso, šunku, salámy, máslo, Ramu, plátkové a tavené sýry, jogurty a mléko. Masné a mléčné výrobky je vhodné oddělit.
Spodní část nad zeleninovými boxy patří masu
Spodní police nad boxy se svými -2 až - 4 °C jsou určeny k uchovávání syrového masa (pokud se jej nerozhodnete rovnou zamrazit) drůbeži a rybám. Pozor! V ledničce není vhodné uchovávat maso déle než tři dny. Maso je vhodné zabalit do celofánu anebo uzavřít do vakuovaných nádob.
Zeleninové boxy
Že jsou velké boxy vespodu ledničky určeny na uchovávání ovoce a zeleniny, je všeobecně známé. Mnoho lidí však chybuje v tom, že zeleninu a ovoce před uložením do lednice myje.
Ve dveřích se daří nápojům a vejcím
Nejteplejším místem lednice (10 – 11 °C) jsou dvířka. Spodní prostor je vyhrazen pro ltekutiny (minerálky, džusy, bílé víno). Prostřední část je ideální na uskladnění vajec. S tím výrobci ledniček počítají a obvykle v této části najdete speciální boxík na uchovávání vajec. Nezapomeňte! Správně uskladněná vejce směřují špičkou dolů, protože na tupém konci se nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík.
Co patří do mrazáku?
V ledničce by neměly být skladovány potraviny určené k přímé konzumaci déle než tři dny. Mrazničky životnost potravin výrazně prodlužují, nelze je však skladovat do nekonečna.
Maso vydrží v mrazáku až 10 měsíců, bylinky, mořské ryby a plody, ovoce a zelenina, houby a zmrzliny až 12 měsíců. Sladkovodní ryby a vnitřnosti nechte uložené v mrazu maximálně 3 měsíce, tučné uzeniny dokonce jen 1 měsíc. Pro libovější uzeniny, omáčky a pyré je doba skladování pouze 2 měsíce. Pokud si zamrazíte pečivo, nezapomeňte je do 6 měsíců spotřebovat.
- Které potraviny do lednice nepatří:
- Brambory
- Cibule
- Česnek
- Ovoce (banány, melouny, citrony, jablka, ananas… )
- Rajčata
- Káva
- Čokoláda
- Neotevřené paštiky a plechovky
- Marmelády a džemy
- Med
- Kečup
- Hořčice
- Červené víno
- Chilli omáčka
Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!