Porcování králíka krok za krokem

| Autor: F.O.O.D. | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Mezi jarní masa patří neodmyslitelně králík. Naučte se ho naporcovat tak, abyste využili každý kousek, a dopřávejte si pak zdravé králičí maso kdykoli během roku!

1. Králíkovi odstraňte hlavu, nařízněte prsa včetně hrudní kosti. Podle potřeby opatrně vyjměte vnitřnosti - játra, ledviny a srdce.

2. Odřízněte rovněž přední i zadní končetiny. Jednotlivé svaly jsou chráněny blánami, takže řežte vždy jen mezi nimi.

3. Nožem od páteře nařízněte z obou stran panenky, které podél žeber celé oddělte od skeletu.

Králičí vývar s quinoou

4 porce - příprava: 25 minut + táhnutí

* skelet z 1 králíka
* 100 g cibule
* 100 g mrkve
* 100 g petržele
* 100 g celeru
* 30 g másla
* 2–3 lžíce oleje
* bobkový list
* nové koření
* celý pepř
* 200 ml polosuchého bílého vína
* sůl a pepř

VLOŽKA:
* 1 mrkev
* kousek celeru
* 1 petržel
* 1 menší cuketa
* 2 hrsti quinoy
* sůl
* kurkuma a římský kmín

Troubu zapněte na 200 °C. Skelet omyjte, osušte, vložte do trouby a 10 až 15 minut pečte, až se zatáhne. Pokrájenou zeleninu opečte na směsi másla a oleje. Přidejte koření, orestujte a podlijte vínem. Nechte odpařit. Přidejte kosti a zalijte 1,5 l vody. Asi 2 hodiny táhněte na co nejmírnějším plameni. Zejména zpočátku z povrchu sundávejte pěnu.

Zeleninu na vložku nakrájejte na co nejtenčí plátky. Quinou zalijte 200 ml vody, přidejte sůl i koření a vařte 15 minut. Polévku sceďte přes plátno, osolte a opepřete. Maso obrané z kostí a scezenou quinou vmíchejte do polévky. Zeleninu zalijte vroucí polévkou, nechte chvilku odstát a podávejte.


Wrap z králičí panenky

3 porce - příprava: 25 minut + marinování

* 2 králičí panenky (asi 200 g)
* rostlinný olej
* sůl a pepř
* 1/2 chilli papričky
* 3 tortilly o průměru 40 cm
* 9 lžic ajvaru
* 75 g čerstvého baby špenátu
* svazek ředkviček
* 6 cherry rajčátek
* 3 kyselé okurky

Panenku nakrájejte na kousky, zalijte trochou oleje, opepřete, přidejte jemně nasekanou chilli papričku a nechte přes noc marinovat. Maso osolte a zprudka orestujte na pánvi. Tortilly potřete ajvarem (zeleninová pomazánka z grilovaných paprik a lilků). Navrstvěte baby špenát, na kolečka nakrájené ředkvičky, na čtvrtiny pokrájená rajčátka a nasekanou kyselou okurku. Přidejte orestované králičí maso a zabalte.

Náš TIP: Zeleninu můžete různě obměňovat, sehnat (nebo vyrobit si) ajvar ale stojí za to! Králičí maso rozdělíte i na 4 porce, zeleniny v tom případě ale musíte trochu přidat.


Králičí stehna na pivu

4 porce - příprava: 90 minut

* 100 g cibule
* 100 g mrkve
* 100 g petržele
* 100 g celeru
* 30 g másla
* rostlinný olej
* 4 králičí stehna (přední nebo zadní)
* bobkový list
* celý černý pepř a nové koření
* drcený kmín
* 1 lžíce medu
* 1 lžíce hořčice
* 500 ml svrchně kvašeného piva („ale“)
* sůl a pepř
* cukr a citronová šťáva na dochucení
* 750 g brambor typu A
* 200 g zakysané smetany
* 2 lžíce pažitky
* 2 lžíce konopného nebo olivového oleje

Troubu zapněte na 160 °C. Cibuli a kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte asi 30 g másla, přidejte trochu oleje a zeleninu na něm orestujte. Přidejte koření, med a hořčici a promíchejte. Navrch položte stehna a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut, dokud se nezačne dělat kůrka.

Podlijte asi 200 ml piva, maso zamáčkněte, aby bylo ponořené, a pečte dalších asi 15 minut dohněda. Stehna unovu otočte a dopečte dalších zhruba 15 minut. Maso vyjměte, do výpeku dolijte zbytek piva a rozmixujte dohladka. Dochuťte solí, pepřem, případně i cukrem a citronovou šťávou. Prohřejte.

Spolu s masem v troubě upečte i brambory. Ty i se slupkou omyjte, nakrájejte na měsíčky posypte solí a pepřem, podle velikosti prokrojte a poklaďte plátky másla a zakápněte olejem. Aby byly opravdu upečené, musí mezi nimi být mezery! Pečte 50 minut.

Podávejte s dipem ze zakysané smetany: smetanu smíchejte s nasekanou pažitkou a trochou oleje, dochuťte solí a pepřem.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Komentáře

Komentářů celkem: 0

Čtěte také

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Tradiční polévky

Tradiční polévky

6. 6. 2016 | Při představě Itálie si možná vybavíte zuppa minestrone, ale v jejím receptáři jsou i jiné…

Další články z rubriky

Znáte svídy? Výrazné keře, které v zimě vnášejí barvu do zahrady

Znáte svídy? Výrazné keře, které v zimě vnášejí barvu do zahrady

Včera | Svídy budete znát z výslunných strání, kde jsou přes zimu jejich pruty nápadně zbarveny do vínově…

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

Trvalkové záhony tón v tónu aneb Přehled modrých trvalek

20. 8. | Vytrvalé rostliny vydrží na stanovišti řadu let, ale některé časem ztratí původní tvar nebo…

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

INSPIRACE: Nejkrásnější dětské pokoje pro malé i větší holky

19. 8. | Chystáte se dceři zařídit nový pokojíček nebo proměnit ten stávající, ale stále nemáte představu,…

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

Jak připravit džem, sirup a rosolku neboli likér z květů růží

18. 8. | Patří k nejoblíbenějším květinám. Jsou ozdobou každé zahrady, nádherně působí ve váze. Věděli jste…