Poznejte poklady balkánské kuchyně

| Autor: Johana Křížková | Rubrika: ABC Zahrady a Bydlení

Vzpomínáte na dovolenou na Jadranu nebo u Černého moře? Pojďte cestovat ve vzpomínkách. Zkuste si doma připravit bulharský tarator, srbské čevapi s avjarem, řeckou baklavu nebo dalmatskou vařenou rybu.

Ryba „na lešo“

Dalmácie

4 porce - příprava: 35 minut + odležení

* 1 kg vykuchané ryby v celku (mořský vlk)
* sůl a pepř
* 5 stroužků česneku
* 1 svazek petrželky
* 150 ml rostlinného oleje
* 1 rajče
* několik zelených feferonek
* 100 ml bílého vína
* 2 lžíce olivového oleje

Rybu opláchněte, osušte, nařízněte několikrát na boku a osolte zvenku i zevnitř. Posypejte nasekaným česnekem a petrželkou (trochu si nechte na ozdobu) a zalijte rostlinným olejem. Nechte odpočinout.

Pak přendejte do kastrolu, zalijte vodou do poloviny výšky ryby a pomalu vařte 15 až 20 minut. Asi v polovině přidejte na kostky nakrájené rajče a feferonky.

Nakonec okořeňte pepřem, přidejte víno, olivový olej a zbylý česnek a ještě několik minut prohřívejte. Rybu servírujte s vařenými bramborami či rýží.


Polévka tarator

Bulharsko

4 porce - příprava: 20 minut

* 2–3 salátové okurky
* 5 stroužků česneku
* svazek čerstvého kopru
* sůl a pepř
* 400 g bílého jogurtu řeckého typu
* olivový olej
* 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Okurky omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Můžete je také nakrájet na kostky. Několik plátků si nechte stranou na ozdobu. Česnek oloupejte a prolisujte. Kopr nasekejte najemno.

Ve větší míse smíchejte okurku s česnekem a koprem, osolte a opepřete a přidejte jogurt. Rozmíchejte a podle potřeby rozřeďte trochou studené vody. Nechte dobře vychladit.

Pak rozdělte do misek, zakápněte jednou lžící olivového oleje, posypejte nasekanými ořechy, ozdobte okurkou a koprem a podávejte jako předkrm.


Baklava s ořechy

Řecko

na 1 plech - příprava: 50 minut

* 400 g filo těsta
* 225 g másla
* 2 bílky
* 200 g nasekaných vlašských ořechů
* 200 g nasekaných pistácií
* 100 ml medu
* 1 lžička mletého kardamomu
* 1 lžička skořice

SIRUP:
* 350 g krupicového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce vody z pomerančových květů

Předehřejte troubu na 200 °C. Těsto rozdělte na pláty a zakryjte vlhkou utěrkou. Plech vymažte máslem a zbývající máslo rozehřejte v kastrůlku. Bílky vyšlehejte do pěny, vmíchejte ořechy, pistácie (trochu si nechte na ozdobu), med a koření.

Na plech navrstvěte několik plátů těsta přes sebe, každé potřete máslem, pak naneste ořechovou směs a na ni zase rozprostřete zbývající pláty těsta. To nařízněte ostrým nožem do tvaru kosočtverců, potřete rozpuštěným máslem a dejte péct asi na 30 minut dozlatova.

Mezitím si připravte sirup: ve 300 ml vody rozpusťte cukr a asi 15 minut vařte na mírném plameni. Nakonec vmíchejte citronovou šťávu a vodu z pomerančových květů. Ještě horkou baklavu potřete sirupem a každou porci posypejte pistáciovými ořechy.

Náš TIP: Do sirupu můžete místo vody z pomerančových květů vmíchat také růžovou vodu. Seženete je ve specializovaných prodejnách nebo na internetu.


Čevapi s ajvarem

Srbsko

4–6 porcí - příprava: 60 minut + odležení

* 1 kg mletého mladého hovězího masa (část můžete nahradit jehněčím)
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* sůl a pepř
* 100–200 ml minerálky
* citron a petrželka k podávání

AJVAR:
* 6–8 větších červených paprik
* 2 stroužky česneku
* 100 ml slunečnicového oleje
* sůl a pepř
* šťáva z 1/2 citronu

ČESNEKOVÝ DIP:
* 200 ml smetanového jogurtu
* 4 stroužky česneku
* 2 jarní cibulky
* sůl a pepř

Maso umelte dvakrát. Cibuli nasekejte, česnek prolisujte. Vmíchejte do masa, osolte, opepřete a zapracujte minerálku. Zakryjte fólií a nechte několik hodin v ledničce.

Před přípravou mokrýma rukama vytvořte válečky (můžete je napíchnout na namočené špejle) a opékejte je na grilu nebo na oleji na pánvi. Podávejte s pečivem a omáčkami.

Na ajvar pečte papriky na 200 °C asi 20 minut, pak je dejte na chvíli do igelitového sáčku. Půjdou lépe oloupat. Zbavte je také jadřinců a společně s česnekem umelte. Přendejte do hrnce, přilijte olej a pomalu vařte do získání požadované konzistence.

Vmíchejte sůl, pepř a citronovou šťávu a provařte. Směsí naplňte skleničku, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Podávejte chlazený.

Připravte dip: do misky dejte jogurt a vmíchejte prolisovaný česnek, nasekanou cibulku, sůl a pepř.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Čtěte také

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

5 receptů na plněné papriky: S masem, sýrem i čočkou

20. 9. | K podzimu neodmyslitelně patří i plněné papriky. Nejklasičtější jsou asi ty s mletým masem, zkuste…

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí

6. 10. 2016 | Vzpomínáte si, co s vámi udělá pálivé jídlo v létě? Zpotíte se a je vám na omdlení. A víte, co…

Další články z rubriky

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Jak pěstovat astry, zářivé hvězdy podzimu

Dnes | Astry s množstvím tvarů, velikostí a barev byly v polovině 19. století všeobecně rozšířeným druhem…

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

Rostou! Vyzkoušejte podzimní recepty z hub

24. 9. | 4 | Máte rádi houbaření? Pak se jistě radujete, že je tu stále období, kdy rostou. Pro zajímavé druhy…

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

Jak pěstovat vavřín neboli bobkový list

24. 9. | Pěstovat jej můžeme i doma, nejen jako stálezelenou rostlinu, ale dobře usušené listy využijeme i v…

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

Nový katalog IKEA 2018: Tyto novinky nás zaujaly

23. 9. | Designové nádobí Backig, křeslo Koarp, komoda Visthus – to jsou jen tři kousky z nového katalogu…